ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέδρο Μαρτίνς, η μεγαλύτερη μεταγραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η είδηση της ανανέωσης του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό λέει πολλά. Το timing… λέει τα πάντα! Γράφει ο Αλέξανδρος Σόμογλου

Η είδηση της ανανέωσης του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό λέει πολλά. Το timing… λέει τα πάντα! Γράφει ο Αλέξανδρος Σόμογλου.

Από το καλοκαίρι του 2010, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης… άρχισε να ονειρεύεται το χτίσιμο του δικού του Ολυμπιακού, οι «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι είχαν τη χαρά να απολαύσουν παικταράδες στο χορτάρι του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και μάλιστα σε εποχές «ισχνών αγελάδων» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τη δίνη της οικονομικής κρίσης να σκεπάζει τα πάντα στη χώρα.

Από τον βιρτουόζο Σαβιόλα, μέχρι το «δαίμονα» Μιραλάς, από τον Τσόρι στον Ιμπαγάσα κι από εκεί στον Βαλμπουενά, από τον Μιλιβόγεβιτς στον Γκιγιέρμε κι από τον Ριέρα στον Ελ Αραμπί, καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής Μαρινάκη αγκυροβόλησαν στο λιμάνι του Πειραιά αστέρια που φώτισαν με τη λάμψη τους τον Αττικό ουρανό. Η μεγαλύτερη μεταγραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη, όμως, ήταν και η πιο αθόρυβη. Και δεν αφορά ποδοσφαιριστή…

Όσοι φίλοι του Ολυμπιακού «τα χώνουν» κατά καιρούς στον Μαρτίνς έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της προσφοράς του; 

Κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω φίλους του Ολυμπιακού να… τα χώνουν στον Πέδρο Μαρτίνς, αναρωτιέμαι ειλικρινά αν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της προσφοράς του συγκεκριμένου ανθρώπου στην αγαπημένη τους ομάδα. Δεν διαφωνώ με την καλόπιστη κριτική. Προφανώς και ο Πορτογάλος δεν είναι τέλειος. Ακόμη και ο Γκουαρδιόλα με τον Κλοπ δεν είναι αλάνθαστοι. Και τις εμμονές του έχει και τις αδυναμίες του. Είναι, όμως, ένας ικανότατος, δουλευταράς και φιλόδοξος προπονητής που εξελίσσεται διαρκώς στον Ολυμπιακό και – το κυριότερο – συμβάλλει τα μέγιστα και στην εξέλιξη του Ολυμπιακού ως οργανισμό. Γι’ αυτό η ισοπεδωτική κριτική που του ασκείται τις σπάνιες φορές που ο «δικός του» Ολυμπιακός δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι πέραν πάσης λογικής.

Δεν χρειάζεται δα κανείς να γυρίσει πολύ πίσω το χρόνο για να κατανοήσει στον έπακρο βαθμό γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης «καιγόταν» να διατηρήσει τον Μαρτίνς στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Αρκεί να θυμηθεί την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Ολυμπιακός τον Απρίλιο του 2018, όταν οι Πειραιώτες ανακοίνωναν τη συμφωνία τους με τον άσημο – στα μέρη μας – Πορτογάλο πρώην τεχνικό της Βιτόρια Γκιμαράες.

Μην ξεχνάτε ότι αναφερόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς αγωνιστικής κρίσης των «ερυθρόλευκων» και μια εποχή έντονων παρασκηνιακών διεργασιών στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου με την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου στην ηγεσία της ΕΠΟ, η οποία είχε διαφημιστεί από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ ως «θρίαμβος των δύο Δικέφαλων και εκλογή εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Άρα στις εγκαταστάσεις του Ρέντη γνώριζαν ότι έχοντας χάσει και το παραμικρό έρεισμά τους στο Πάρκο Γουδή, όφειλαν να ασχοληθούν αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο και μόνο με αυτό. Και το κέρδος τους ήταν πολλαπλό!

Μετά από μια μεταβατική χρονιά προσαρμογής στη φιλοσοφία του Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο χορτάρι έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών του «κλείνοντας τα στόματα» ακόμη και των πιο σκληρών επικριτών του. Αργά αλλά σταδιακά ο «Ολυμπιακός του Μαρινάκη και του Μαρτίνς» άρχισε να υλοποιεί μικρά ποδοσφαιρικά θαύματα, όπως το ανταγωνιστικό του πρόσωπο όποτε έβρισκε μπροστά του ομάδα της Premier League σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ή οι ιστορικές προκρίσεις με ομάδες του ειδικού βάρους μιας Μίλαν ή μιας Άρσεναλ.

Το ιδιαίτερο timing της ανανέωσης Μαρτίνς και η ανάδειξη της λέξης «εμπιστοσύνη» από Μαρινάκη και Ολυμπιακό

Και ερχόμαστε στη φετινή χρονιά, που δεδομένα ο Ολυμπιακός κινείται σε χαμηλότερες στροφές σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Ενδεχομένως, μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν δει ένα βέβαιο πρωτάθλημα να μετατρέπεται ξανά σε… μάχη μέχρι τελικής πτώσης για τρεις διεκδικητές (αν ηττηθούν στην Τούμπα).

Αυτό το ιδιαίτερο timing της ανανέωσης του Πέδρο Μαρτίνς είναι που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην ανακοίνωση της πειραϊκής ΠΑΕ. Γιατί είναι άλλο πράγμα να ανανεώνεις τη συνεργασία με τον προπονητή σου σε μια σεζόν που η ομάδα… σαρώνει τα πάντα στο διάβα της και είναι εντελώς διαφορετικό να του εκφράζεις την απόλυτη εμπιστοσύνη σου, εν μέσω μουρμούρας και προβληματισμού στα media και τα social media.

Στα δικά μου μάτια ο Βαγγέλης Μαρινάκης έπραξε το ποδοσφαιρικά ορθόδοξο και λογικό. Διατήρησε στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, τον πιο πετυχημένο προπονητή στην ιστορία του Ολυμπιακού. Στη χώρα του… ποδοσφαιρικού παραλογισμού, όμως, ο διοικητικός ηγέτης της πειραϊκής ΠΑΕ θύμισε σε όλους μας τι θα πει η λέξη «εμπιστοσύνη». Και η εμπιστοσύνη στο «πλάνο Μαρτίνς», η εμπιστοσύνη σε ένα οργανωμένο σχέδιο ποδοσφαιρικής ανάπτυξης είναι δεδομένο ότι θα δικαιώσει και τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό και τον Πέδρο Μαρτίνς!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News