Ολυμπιακός: Μόργκαν Ντε Σάνκτις, το ποδόσφαιρο στο αίμα και το... μυαλό του

Ολυμπιακός: Μόργκαν Ντε Σάνκτις, το ποδόσφαιρο στο αίμα και το… μυαλό του | Super League

Ο Μόργκαν Ντε Σάνκτις είναι έτοιμος για μία νέα πρόκληση στην καριέρα του ως στέλεχος, στον Ολυμπιακό, αναλαμβάνοντας έναν πολυσύνθετο ρόλο. Μετά από τη σιγή… ιχθύος κάποιων ωρών, ο πρωταθλητής Ελλάδας «αντέδρασε» την Τρίτη (7/6) στα όλα όσα γράφονταν επί σχεδόν ένα 24ωρο σε Ιταλία και Ελλάδα σχετικά με τις αλλαγές στο οργανόγραμμα της ΠΑΕ.

Οι ερυθρόλευκοι επιβεβαίωσαν ότι όντως ήρθε στη χώρα μας, όπως έγραψαν οι Ιταλοί, ο Μόργκαν Ντε Σάνκτις και έγινε συνάντηση και μεγάλη κουβέντα μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης από πλευράς πρωταθλητών παραδέχονται ότι η εντύπωση που τους έκανε ο πρώην παίκτης και στέλεχος της Ρόμα ήταν εξαιρετική και κατέληγαν ότι θα υπάρξει οριστική απόφαση τις επόμενες μέρες.

Αντιθέτως δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση, είτε επιβεβαίωση είτε διάψευση για όλα όσα λέγονται και γράφονται στη γειτονική χώρα περί του Βάλτερ Σαμπατίνι και της πιθανότητας να αναλάβει το πόστο του αθλητικού διευθυντή (που κατέχει τώρα ο Κριστιάν Καρεμπέ) ή του τεχνικού διευθυντή (που έχει ο Βασίλης Τοροσίδης). 

Η συνεργασία με Μουρίνιο

Ο Μόργκαν ντε Σάνκτις λοιπόν που ήταν μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο στέλεχος της Ρόμα, καλείται να βοηθήσει τους «ερυθρόλευκους», μέσω της συνολικής εμπειρίας του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

Στα θετικά από τη θητεία του στους «τζιαλορόσι», ως αθλητικός διευθυντής, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι συνεργάστηκε με τον Ζοσέ Μουρίνιο, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αβαντάζ στην πορεία της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Δεδομένου ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν εξαιρετική πρόσβαση στην αγορά της Πορτογαλίας, αυτό που θα μπορούσε να προσδώσει στους Πειραιώτες είναι ένα άνοιγμα σε αυτή της Ιταλίας. Επιπροσθέτως, η εξειδίκευσή του στον τομέα των ακαδημιών ως συνδετικός κρίκος με την πρώτη ομάδα, θα μπορούσε να είναι πολύτιμη από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός επενδύει διαχρονικά στους νεαρούς παίκτες που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του συλλόγου. 

Ο 45χρονος Ιταλός παράγοντας, φόρεσε για τελευταία φορά τα γάντια του, το 2017 με τελευταίο σταθμό τη Μονακό. Αμέσως συνέχισε την ενασχόλησή του στο χώρο, αυτή τη φορά αναλαμβάνοντας πόστο στη Ρόμα, αρχικά ως team manager και στη συνέχεια ως διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες αυτά τα 5 χρόνια. Το φθινόπωρο του 2017, εγγράφηκε σε ένα προπονητικό πρόγραμμα της UEFA, το οποίο του επέτρεψε να προπονεί ομάδες νέων και πρώτες ομάδες στη Serie C, καθώς και να κατέχει θέσεις βοηθού προπονητή στη Serie B και τη Serie A. Τον Δεκέμβριο του 2018, απέκτησε δίπλωμα Αθλητικού Διευθυντή μέσω του Coverciano Technical Centre. Σε δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα, έχει γραφτεί και για ενδιαφέρον της Μίλαν να τον εντάξει στο δυναμικό της. 

Ως γκολκίπερ αγωνίστηκε σε Γιουβέντους, Σεβίλλη, Γαλατασαράι, Νάπολι και Ρόμα. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ομάδα του Πριγκιπάτου, 1 Κύπελλο με τη Νάπολι και 2 Super Cup ισπανίας με την Σεβίλλη, ενώ στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την U-21 της Ιταλίας. Πάντα, όμως, ακόμη και ως παίκτης έδειχνε να έχει πάθος με την εξέλιξη του αθλήματος. 

O λόγος αποχώρησης από τη Ρόμα και η σχέση με τη Μίλαν

Σύμφωνα με τους Ιταλούς και όσα ανέφεραν τα Μέσα τον περασμένο Μάρτιο, ο λόγος που διεκόπη η συνεργασία του με τη Ρόμα, πριν λήξει το συμβόλαιό του, συνδέεται με μια νέα είσοδο στον σύλλογο. Μάλιστα, η έλευση του Βιντσέντσο Βέρτζινε, επικεφαλής της ακαδημίας των «τζιαλορόσι», είχε αφαιρέσει «χώρο» από τον πρώην τερματοφύλακα, ο οποίος ως εκ τούτου προτίμησε να ολοκληρώσει τη θητεία του στην ομάδα της ιταλικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, η φιλική σχέση που διατηρεί ο Ντε Σάνκτις με τον αθλητικό διευθυντή της Μίλαν, Ρίκο Μασάρα, φέρνει συχνά το όνομά του στη λίστα των υποψηφίων μελλοντικών στελεχών για τους «ροσονέρι».  

To τροχαίο και η βροχή μηνυμάτων στήριξης 

Στις 5 Ιανουαρίου 2021, ο Nτε Σάνκτις ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στον πολυσύχναστο δρόμο «Via Cristoforo Colombo» της Ρώμης, το οποίο του προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και είχε υποβληθεί σε επέμβαση όπου του αφαιρέθηκε η σπλήνα. Στο πλευρο του βρέθηκαν πολλοί σύλλογοι, συμπεριλαμβανομένων όσων είχε αγωνιστεί στο παρελθόν, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους και ευχές για ταχεία ανάρρωση. 

Όταν… χάλασε το ντεμπούτο του Μπενίτεθ στη Ρεάλ Μαδρίτης

Ήταν Ιούλιος του 2015, όταν η Ρόμα αντιμετώπιζε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Cricket Ground» της Μελβούρνης σε φιλικό τουρνουά στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων. Στο πρώτο παιχνίδι του Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο των Μαδριλένων, ο Ντε Σάνκτις κατάφερε να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τους άλλους αστέρες της «Βασίλισσας», με τους Ρωμαίους να επικρατούν με 7-6 στα πέναλτι και να πανηγυρίζουν μία σημαντική για αυτούς νίκη μπροστά σε 80,746 θεατές. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News