ΕΠΟ: Ο εφιάλτης του ελληνικού ποδοσφαίρου συνεχίζεται μέσω του Μπαλτάκου

Για «το τέλος του εφιάλτη», έγραψε ο Τάκης Μπαλτάκος όταν θέλησε να φιλοτεχνήσει και το συγγραφικό προφίλ του. Την περίοδο που η εσωτερική αμφισβήτηση τον οδήγησε στα μονοπάτια του πνεύματος, για να δείξει προς την κοινωνία, αλλά κυρίως στους εργοδότες του, τους υπάρχοντες και τους μελλοντικούς, ότι ήταν κάτι παραπάνω από ένας δικηγόρος.

Μόνο που για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το λαοφιλέστερο άθλημα γενικότερα, ο τίτλος του βιβλίου είναι άστοχος και ανεπίκαιρος. Διότι με την εμφάνιση του Μπαλτάκου ως μοναδικού υποψήφιου προέδρου, ο εφιάλτης συνεχίζεται.

Ο άνθρωπος του «καπετάνιου», ο Πανσερραϊκός και ο… Αποδυτηριάκιας

Συμπληρώνονται φέτος 32 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του λεγάμενου στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Τότε, με απόφαση του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο Μπαλτάκος ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση του Πανσερραϊκού και του Γιώργου Τσιφούτη, ο οποίος μετακόμισε από τις Σέρρες στην Παιανία, αν και ο πρόεδρος της τότε ομάδας του, Βασίλης Καραντινίδης είχε πάρει προκαταβολή και από τον Ολυμπιακό. Αλλά εκείνα τα χρόνια, ο «Καπετάνιος» έκανε ό,τι ήθελε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έτσι, έστειλε τον Μπαλτάκο στο πλευρό του Καραντινίδη και, μάλιστα, ζήτησε να τον ορίσει ο Σερραίος παράγοντας και ως εκπρόσωπο της ομάδας του στο ΔΣ της ΕΠΑΕ.

«Ο Βαρδινογιάννης ζήτησε από τον Καραντινίδη να δώσει στον Μπαλτάκο την υπόθεση Τσιφούτη. Και έπειτα να τον τοποθετήσει εκπρόσωπο του Πανσερραϊκού στην ΕΠΑΕ.Ο Καραντινίδης δέχεται κι ο πανίσχυρος τότε Καπετάνιος, έχει έναν ακόμα δικό του άνθρωπο και μία ακόμα ψήφο, στο ΔΣ της ΕΠΑΕ», είχε γράψει ο αείμνηστος Κώστας Καίσαρης, ο οποίος γνώριζε τον Μπαλτάκο σαν κάλπικη δεκάρα. Προσέγγισε κι αυτόν, άλλωστε, ο δικηγόρος για να βρει πρόσβαση στη δημοφιλέστερη στήλη εκείνης της εποχής, τον περίφημο «Αποδυτηριάκια». Όπως, βέβαια, προσέγγισε και τον Θανάση Γιαννακόπουλο, ο οποίος εκπροσωπούσε στην ΕΠΑΕ τη λίγκα.

Μπαλτάκος, ο ιδανικός στο ψηστήρι και ο παράγοντας – κανάρα που… πηδούσε από άθλημα σε άθλημα 

Τότε, ο Μπαλτάκος αποδείχθηκε ιδανικός στο ψηστήρι. Ίσως μικρός να χόρευε το τραγούδι για τις κανάρες. Πηδούσε, άλλωστε, από άθλημα σε άθλημα. Μέσω του Θανάση ανέλαβε νομικός εκπρόσωπος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Ήταν τόσο ικανοποιημένος από τη συνεργασία τους και γι’ αυτό αρνήθηκε το 1999 την πρόταση του Γιώργου Βαρδινογιάννη να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Κι ας είχε θητεύσει όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στον Γιώργο Δέδε, τον μαιευτήρα από την Παλλήνη που παρέμεινε στις επάλξεις του ποδοσφαίρου και επί χούντας, αλλά και στη μεταπολίτευση. Διδάχθηκε πολλά από τον μακαρίτη ο Μπαλτάκος. Κυρίως τις κινήσεις στο παρασκήνιο. Όπως, άλλωστε, έλεγε για τον Δέδε ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης «ακόμα και αν τον δεις να βάλει κάτι συγκεκριμένο στην κατσαρόλα, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για αυτό που θα σου βγάλει». Κάπως έτσι λειτούργησε και ο Μπαλτάκος! Ακόμα και στην εποχή μετά τον Δέδε, ο δικηγόρος έγινε πολύτιμος σε όλους τους προέδρους της ΕΠΑΕ. Όσο για το μπάσκετ, η ενασχόλησή του έδωσε στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να χτίσει την αυτοκρατορία του. Χρειάστηκε, βέβαια τρία – τέσσερα χρόνια για να μάθει τα κατατόπια, για να συσφίξει τους δεσμούς του με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και να αλώσει πλήρως το άθλημα.

Μιχαλολιάκος: «Μόνο εγώ ξέρω ποιος είναι ο Μπαλτάκος»

Οι αποστάσεις του με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό δημιουργήθηκαν το 2009. Τότε ο Μπαλτάκος εντάχθηκε στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά που διεκδικούσε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. «Εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη», είχαν ανακοινώσει από την ΚΑΕ.

Αν και μέσω του Γιαννακόπουλου, ο Μπαλτάκος είχε γνωρίσει και τη Γιάννα Αγγελοπούλου, τα μεγαλεία που βίωσε ως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου στην κυβέρνηση του Σαμαρά ήταν ανεπανάληπτα. Τότε, όμως, του βγήκαν όσα κρατούσε ψυλαγμένα στα εσώψυχά του.

«Μόνο εγώ ξέρω ποιος είναι ο Μπαλτάκος», έλεγε ο καταδικασμένος Νίκος Μιχαλολιάκος όταν ξέσπασε το σκάνδαλο για τις δοσοληψίες του δικηγόρου με τη ΧΑ. Τότε τον απομάκρυναν άρον – άρον και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλησε να του συμπαρασταθεί. Αλλά η σχέση τους δεν κράτησε πολύ. Οι φιλοδοξίες του Τάκη Μπαλτάκου αναγεννήθηκαν στο πρόσωπο του γιου του, Δημήτρη, ο οποίος θέλησε να αναλάβει τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και μοιραία ήρθε σε σύγκρουση με τον Γιαννακόπουλο. Κάπως έτσι προέκυψε η κοινή φωτογραφία τους και η αναζήτηση των… φιδιών. Κάπως έτσι παρομοίασε τον άλλοτε συνεργάτη του ο Γιαννακόπουλος, ενώ και πέριξ της Λεωφόρου, δηλαδή, στην παλιά του γειτονιά, ο Μπαλτάκος δεν θα μπορούσε να επιστρέψει όπως ο Γιώργος Μαζωνάκης και ας υπερτονίζει ότι η ομάδα του είναι ο Παναθηναϊκός. Αν όντως ίσχυε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να πάει στη γενική συνέλευση για να ασκήσει το καθήκον του ως μέλος. Αλλά μήπως δεν είναι; Ή μήπως ψήφισε με επιστολή επειδή γνώριζε ότι η γιούχα θα πήγαινε σύννεφο;

Η προαναγγελία… υποβιβασμού του Ολυμπιακού και το «παρών» που φώναξε ο Μπαλτάκος

Κι, όμως, ο εκλεκτός του Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον οποίο γνωρίζεται από το 1992, όπως δήλωσε και τηλεοπτικά, έφτιαξε την καριέρα του με τις διαρκείς προσπάθειές του να χτυπήσει τον Ολυμπιακό. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, παρασκηνιακά. Με εξαίρεση την πιο πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του, που για να δώσει το στίγμα του θέλησε να προαναγγείλει τον υποβιβασμό των «ερυθρολεύκων» με μία άποψη, την οποία θα απέφευγαν οι πρωτοετείς φοιτητές της νομικής.

«Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις, παρά μόνο ενδείξεις. Το βούλευμα, και κάθε βούλευμα, στηρίζεται σε αποχρώσες ενδείξεις. Στον κώδικα δεοντολογία της ΕΠΟ αναφέρεται ότι αρκούν αυτές οι αποχρώσες ενδείξεις για την επιβολή ποινής. Δεν χρειάζεται πλήρης απόδειξη, όπως στο ποινικό δικαστήριο», είχε δηλώσει ο Μπαλτάκος στην εφημερίδα του Γιάννη Φιλιππάκη «Live Sport», δηλαδή, στο έντυπο που ανέδειξε και στήριξε την υποψηφιότητά του. Ως συνήθως, βέβαια, η παρέμβασή του διαψεύστηκε από τις εξελίξεις σε αθλητικό και ποινικό επίπεδο. Αλλά ο Τάκης έκανε τη δουλειά του. Και φώναξε «παρών» για το μέλλον. Κάπως έτσι ενεπλάκη και σε δουλειές της ΕΠΟ και κυρίως πήρε το χρίσμα για διεκδίκηση της προεδρίας. Είπαμε, άλλωστε, ότι έχει μάθει να προσφέρει κάθε υπηρεσία σε όσους τον εμπιστεύονται! Μέχρι κι εκείνοι να διαπιστώσουν ότι ο εφιάλτης ποτέ δεν τελειώνει…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News