Ολυμπιακός: Η «φρέσκια» ιδέα του Μίτσελ για το κέντρο της άμυνας και ο «δάσκαλος» Σωκράτης

EUROKINISSI

Ο Μίτσελ έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να εμπιστευθεί και να ρίξει στα βαθιά νέα παιδιά, όπως ο Ντόι, ενώ τον εξιτάρει η ιδέα για ένα ελληνικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο στον Ολυμπιακό, παρέα με τον Ρέτσο.

Ο Μίτσελ έχει αποδείξει και ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής ότι δεν… κωλώνει. Έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, αγνοεί τη λέξη «φόβος» κι αυτή η φιλοσοφία διέπει  πολλές από τις επιλογές του.

Ποιος θα περίμενε ότι ο Ισπανός κόουτς θα έριχνε στα βαθιά τον Ανδρέα Ντόι, δίπλα στο Σωκράτη Παπασταθόπουλο στον αγώνα με τον ΟΦΗ στην Κρήτη; Όχι μόνο επειδή ο ταλαντούχος άσος είναι πιτσιρικάς (μόλις 19 ετών), αλλά κι επειδή η θέση που είχε συνηθίσει να παίζει όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν του «κόφτη» (6άρι) κι όχι του κεντρικού αμυντικού.

Δεν χρειάστηκαν παρά μερικές προπονήσεις για να το πάρει απόφαση ο έμπειρος κόουτς και να σπρώξει τον Ντόι όχι απλά στην πρώτη ομάδα, αλλά στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, σε μια θέση –παραδοσιακά- ηλεκτρική για τον σύλλογο του Πειραιά.

Τον στήριξε στην άτυχη στιγμή του αυτογκόλ στον αγώνα του «Γεντί Κουλέ» και ο μικρός ως θηρίο ανήμερο κάνει ό,τι μπορεί για να τον δικαιώσει σε απόλυτο βαθμό. Πλέον είναι ένα βήμα πριν από την Εθνική ομάδα, την οποία επέλεξε παρότι η αλβανική Ομοσπονδία έστρωνε χαλί στα πόδια του. Εδώ που τα λέμε, θα έπρεπε να έχει κληθεί ήδη από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αν δεν υπήρχαν τα γνωστά συμπλέγματα ορισμένων στην ΕΠΟ…

Η νέα ιδέα του Μίτσελ, την οποία εφάρμοσε ήδη μία φορά σε ένα αδιάφορο μεν, αλλά ευρωπαϊκό ματς, αυτό με τη Ναντ στο «Γ. Καραϊσκάκης», είναι να «παντρέψει» στην άμυνα του Ολυμπιακού τον Ντόι, με τον Ρέτσο. Να δημιουργήσει δηλαδή, σε βάθος χρόνου, ένα αμιγώς ελληνικό δίδυμο στόπερ, το οποίο έχει όλο το μέλλον μπροστά του, αλλά και την ανάλογη χημεία.

Μια σκέψη του Μίτσελ που παντρεύει τη δύναμη, με την ταχύτητα και το διάβασμα του παιχνιδιού

Ο Ντόι είναι τανκ στην προσωπική μονομαχία. Με μπόι 190 εκατοστά και πολύ γερό σκαρί, στα 8 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί ως τώρα, δεν χάνει μονομαχία. Παράλληλα, έχει εξαιρετική ωριμότητα στις επιλογές, ενώ για αμυντικός διαθέτει πολύ υψηλό δείκτη τεχνικής κατάρτισης, κάτι που προκύπτει και από το εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας στις πάσες του.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος, στα 24 πλέον, μπορεί να ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς που δεν του επέτρεψαν να δικαιώσει ως τώρα τον χαρακτηρισμό του wonder kid, αλλά έχει σπάνιο μπουκέτο προσόντων. Με ύψος 186 εκατοστά, μπορεί να μην έχει τη δύναμη του Ντόι, αλλά είναι πολύ γρήγορος, εξαιρετικά διορατικός στο διάβασμα του παιχνιδιού, αλλά και στο να οδηγεί τη μπάλα προς την επίθεση.

Μπορεί με άνεση να πάρει την πρώτη πάσα και να φτάσει με τη μπάλα στα πόδια ως τη σέντρα, προκειμένου να την ακουμπήσει με ασφάλεια στον… μπροστινό του χαφ, ενώ θα έχει σπάσει και την πρώτη γραμμή άμυνας των αντιπάλων.

Αυτό το σπάνιο προσόν του Ρέτσου που ακριβοπληρώνεται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, θέλει να εκμεταλλευθεί ο Μίτσελ, στο μυαλό του οποίου ωριμάζει η ιδέα να παντρέψει σταδιακά τους δύο Έλληνες αμυντικούς και να φτιάξει ένα δίδυμο με τεράστια προοπτική.

Σημείο αναφοράς και μέντορας της… επόμενης γενιάς του Ολυμπιακού ο Σωκράτης

Σε αυτή την προσπάθεια της τεχνικής ηγεσίας θα παίξει ασφαλώς ρόλο ο Παπασταθόπουλος που εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς με την εμπειρία και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά. Ο Σωκράτης ήταν εκείνος που όχι απλά πήρε από το χέρι τον Ντόι να κολυμπήσουν παρέα στα βαθιά, αλλά το δήλωσε και δημόσια πως για όποιο λάθος κάνει ο μικρός, αναλαμβάνει την ευθύνη, προκειμένου να του διώξει το –δικαιολογημένο- άγχος.

Με μέντορα τον Σωκράτη, λοιπόν, ο οποίος στα 34 του πλέον, μπορεί και να παίξει, αλλά και να διδάξει την επόμενη γενιά, κάτι που κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση (σ.σ. μακάρι όλα αυτά τα νέα παιδιά να ζήσουν ό,τι έζησε εκείνος στα γήπεδα της Ευρώπης με τις φανέλες τεράστιων συλλόγων), ο Μίτσελ έχει ενεργοποιήσει το πλάνο «ζευγαρώματος» των Ρέτσου – Ντόι κι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία πάνω στο χορτάρι…

Κι αν ο Μίτσελ κερδίσει αυτό το στοίχημα, ο Ολυμπιακός θα αποκομίσει ένα τεράστιο κληροδότημα για τα επόμενα χρόνια που θα φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα όχι μόνο του Ισπανού τεχνικού, αλλά και του Σωκράτη Παπασταθόπουλου που θα φαντάζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» για την αρμονική μετάβαση από το σήμερα στο αύριο!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News