Ολυμπιακός Μεταγραφές: Οι 7+1 προσθήκες «πρώτης γραμμής» και η… συνταγή της Νότιγχαμ

Την ώρα που ο Αντόνιο Κορδόν κινείται μεθοδικά και… υπογείως για να φέρει τους παίκτες που χρειάζεται ο Ολυμπιακός, υπάρχει συμφωνία με προπονητή και διοίκηση για 7+1 βασικές προσθήκες – Οι θέσεις και τα χαρακτηριστικά των «εκλεκτών», αλλά και η κεντρική ιδέα που εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Νότιγχαμ κι… έρχεται Πειραιά.

Ο Αντόνιο Κορδόν έχει συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς στο μεταγραφικό πεδίο. Όχι πολύ διαφορετικό από αυτόν που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά προσπαθεί να κρατήσει ακόμη περισσότερα στεγανά. Είναι γνωστό ότι η διοίκηση των «ερυθρολεύκων» προτιμά να αφήνει διάφορα ονόματα να κυκλοφορούν, προερχόμενα κυρίως από ΜΜΕ του εξωτερικού, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Προτιμούν να κινούνται με μυστικότητα, προκειμένου να απομακρύνουν άλλους μνηστήρες και παράλληλα να αποφεύγουν αχρείαστους και δαπανηρούς πλειστηριασμούς. Αυτό το «κομμάτι» ο Αντόνιο Κορδόν το έχει… τερματίσει. Ο νέος αθλητικός διευθυντής δεν αφήνει να διαρρεύσει το παραμικρό και προτιμά οι όποιες κινήσεις του να γίνονται αποκλειστικά σε συνεννόηση με τον προπονητή και, φυσικά, τον πρόεδρο της ομάδας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης το παραδέχθηκε και στην παρουσίαση των δύο Ισπανών, ότι για πρώτη φορά στη ζωή του δεν ασχολήθηκε ούτε επιδερμικά με το θέμα του προπονητή και το άφησε όλο πάνω στον Κορδόν. Απόρροια εμπιστοσύνης, αλλά και στήριξης στο έργο του.

Η «αλεπού» Κορδόν, λοιπόν, έχει πολύ στενό κύκλο ανθρώπων που μιλάει όταν «τρέχει» μια μεταγραφική υπόθεση. Μην ξεχνάμε ότι και στο θέμα του νέου προπονητή, κυκλοφόρησαν πάνω από δέκα ονόματα, λογικά μίλησε με τους περισσότερους από αυτούς, αλλά το όνομα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ ουσιαστικά «κλείδωσε» όταν είχαν ρυθμιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Οι υπόγειες… διαδρομές του Κορδόν

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα με τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους. Ο Κορδόν προτιμά να κινείται… υπογείως να μην ανοίγει τα μάτια των ανταγωνιστών κι έτσι έχει μάθει -χρόνια τώρα- να κλείνει ακόμη και δουλειές που σε ένα πρώτο άκουσμα ακούγονταν από δύσκολες έως απίθανες. Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι σίγουρο ότι κάποια από τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει από την Ιβηρική βρίσκονται μέσα στην «κόκκινη» λίστα (Καμπρέρα, Ντάρντερ, Μπάρτρα, Ντε Φρούτος, Ακουόκου).

Είναι λογικό, παράλληλα, να… ξεψαχνίζουν το ρόστερ της Νότιγχαμ για παίκτες που δεν «κόλλησαν» εκεί, αλλά μπορεί να… κουμπώσουν εδώ (Σκάρπα;), επίσης δεν χωρά αμφιβολία ότι ο αθλητικός διευθυντής με τον προπονητή έχουν «τσεκάρει» κι άλλες περιπτώσεις που ούτε καν έχουμε… μυριστεί, κακά τα ψέματα.

Ένα άλλο κεφάλαιο που παραμένει ορθάνοιχτο είναι και οι δανεικοί. Ο Μαντί Καμαρά για παράδειγμα, πήγε πέρυσι στη Ρόμα, έπαιξε όσο έπαιξε, θέλει να συνεχίσει στο εξωτερικό, αλλά αν δεν φέρει τη σωστή πρόταση και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ τον κρίνει απαραίτητο, αποκλείεται να τον «ψήσει» και να τον κάνει πάλι βασικό αξεσουάρ στον άξονα;

Οι 7+1 προσθήκες βασικών

Είναι πολλά τα ανοικτά μέτωπα, οι μηχανές δουλεύουν πλέον στο φουλ, ενώ η κεντρική απόφαση αφορά την απόκτηση 7+1 παικτών που προορίζονται για το βασικό ροτέισιον. Σε ποιες θέσεις θα αγωνίζονται; Μιλάμε για δύο στόπερ, εκ των οποίων ο ένας θα είναι αριστεροπόδαρος. Άλλες δύο κινήσεις θα γίνουν στον άξονα στις θέσεις 6 και 8.

Είναι προφανές ότι θα αποκτηθούν δύο επιθετικοί, αλλά κι ένας εξτρέμ, με τον Κανός όσο δεν κλείνει να είναι πάντα μια επιθυμητή επιλογή. Τέλος, θα υπάρξει άφιξη και πρωτοκλασάτου αριστερού μπακ, σε περίπτωση πώλησης του τίμιου, εργατικού, φιλότιμου, αλλά όχι ιδιαίτερα ποιοτικού Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Από ‘κει και πέρα, θα υπάρξουν εναλλακτικές επιλογές όπου κρίνει ο νέος κόουτς.

Το παράδειγμα της Νότιγχαμ

Υπάρχει, ωστόσο, και μία ακόμη κεντρική απόφαση που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με… συνταγή Νότιγχαμ. Ποια είναι αυτή; Σε απλά ελληνικά το λέμε «τόσο στα νιάτα». Η Φόρεστ απέκτησε και στήριξε προπονητή 42 ετών, τον  Στιβ Κούπερ, ο οποίος τελικά ξεπέρασε τα κύματα και κατάφερε να πετύχει το μικρό… θαύμα, να κρατήσει την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν είναι τυχαίο πως και ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού είναι ακριβώς στην ίδια ηλικία (42), φιλόδοξος, με φρέσκες ιδέες, μεγάλο κίνητρο και διάθεση για πολλή δουλειά. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ ο Μιλτιάδης Μαρινάκης.

Παράλληλα, τόσο στη Φόρεστ όσο και στον Ολυμπιακό έχει ξεκινήσει προσπάθεια για να μπει πολύ νέο αίμα στα δύο ρόστερ και αναφερόμαστε στο ηλικιακό σκέλος, αλλά και να περιοριστεί ο αριθμός των κινήσεων. Στη Νότιγχαμ έριξαν το μέσο όρο ηλικίας κατά τρία χρόνια, το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και στον Πειραιά. Δεν είναι τυχαίο ότι αποχώρησαν παίκτες που τεράστια βιογραφικά και εμπειρία όπως ο Βαλμπουενά, ο Παπασταθόπουλος, ενώ είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και ο Ελ Αραμπί.

Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς κι έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας, δεν θα πρέπει να προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν μέσα στους πιο μεγάλους σε ηλικία παίκτες της ομάδας τη νέα σεζόν θα είναι ο 30χρονος Κώστας Φορτούνης

Υ.Γ.: Από τα ονόματα υποψήφιων μεταγραφικών στόχων που έχουν διαρρεύσει ως τώρα, ουδείς είναι πάνω από 30 ετών, πλην του στόπερ Μπάρτρα (32).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News