Ολυμπιακός:  Νικολάς Φρέιρε, τι… σόι στόπερ πήρε ο Κορδόν

Πως κατέληξε ο Αντόνιο Κορδόν στον Νικολάς Φρέιρε για τη θέση του αριστερού στόπερ στον Ολυμπιακό με στόχο να γεμίσει τα… παπούτσια του Σωκράτη Παπασταθόπουλου; Γιατί η περίπτωσή του θυμίζει… Σούρερ; Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει στη SportDay.

Ο Νικολάς Φρέιρε δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό. Δεν είναι διεθνής, έχει -στα 29 του χρόνια- μόλις ένα πέρασμα από την Ευρώπη κι αυτό δεν συνοδεύτηκε από ιδιαίτερη επιτυχία. Την περίοδο 2017-2018 φόρεσε τη φανέλα της ολλανδικής Τσβόλε, έπαιξε σε 16 παιχνίδια, τα 12 βασικός και στη συνέχεια επέστρεψε στη Λατινική Αμερική κι αφού πέρασε από Ουρουγουάη κι Εκουαδόρ, κατέληξε στο Μεξικό για να εξελιχθεί σε αρχηγό της Πούμας.

Δεν έχει το βιογραφικό που προκαλεί δέος, αλλά έχει περισσότερες από 250 συμμετοχές στο υψηλό επίπεδο και καμιά 20αριά γκολ. Όσοι τον έχουν παρακολουθήσει συστηματικά, μιλούν για ένα πολύ γερό σκαρί (έχει μπόι 187 εκατο

στά), με γρήγορες αντιδράσεις και άμεσες επεμβάσεις. Δεν θα το σκεφτεί πολύ στο μαρκάρισμα. Θα πέσει με δύναμη στη μπάλα, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην περάσει ο αντίπαλος. Για κεντρικός αμυντικός, ωστόσο, έχει πολύ καλή επαφή με τη μπάλα, σίγουρη και συνήθως προωθητική πρώτη πάσα, ενώ είναι πάρα πολύ ικανός στο ψηλό παιχνίδι.

Έχει σημειώσει ορισμένα εντυπωσιακά γκολ με κεφαλιές-οβίδες, ξέρει πως να τοποθετηθεί για να αυξήσει τις πιθανότητες να συναντηθεί με τη μπάλα. Αυτό ισχύει και για την άμυνα και για την επίθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο στις τρεις μεταγραφές που έχει κάνει ως τώρα ο Ολυμπιακός αφορούν ψηλά κορμιά. Ο Ιμπόρα είναι στο 1.90, τρεις πόντους πιο κοντός ο Φρέιρε. Έχει σημασία για το νέο αθλητικό διευθυντή να δυναμώσει την ομάδα του στον αέρα σε άμυνα και επίθεση. Για τις στημένες μπάλες και όχι μόνο…

Απ’ την εποχή του Σούρερ…

Ο Ολυμπιακός έχει να πάρει Αργεντινό αριστεροπόδαρο στόπερ από την εποχή του Σούρερ, αν δεν με απατά η μνήμη. Ο «Γκάμπι» είχε έρθει στα 32 του στον Πειραιά, προερχόμενος από την Ισπανία και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Συγκριτικά με τον Φρέιρε, ο Σούρερ είχε και τέσσερις συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ενώ είχε περάσει πιο μικρός τον Ατλαντικό, άρα διέθετε μεγαλύτερη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στα δικά μου μάτια, ο Σούρερ δεν έχει μεγάλες διαφορές από τον συμπατριώτη του που έρχεται τον Πειραιά με διαφορά 19 χρόνων. Ένας τίμιος και φιλότιμος στόπερ ήταν ο νυν προπονητής του Παναιτωλικού, πολύ δυναμικός, αλλά και αρκετά αργός.

Έχω την αίσθηση ότι ο Φρέιρε είναι αρκετά πιο γρήγορος και πιο καλός με τη μπάλα στα πόδια από τον «Γκάμπι». Εκείνο που απομένει να μάθουμε είναι αν θα αποδειχθεί το ίδιο προσαρμοστικός, αλλά κι επιδραστικός στις απαιτήσεις αυτού του Ολυμπιακού.

Δεν ρισκάρει ούτε ευρώ…

Έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικό μάζεμα ο Κορδόν στο κομπόδεμα της ΠΑΕ. Και από τις επιλογές του προκύπτει πως δεν έχει διάθεση να ρισκάρει ούτε ένα ευρώ! Με μονοετή συμβόλαιο δέσμευσε τους Ιμπόρα και Κίνι, δανεικό με οψιόν αγοράς, αλλά όχι υποχρεωτική φέρνει τον Φρέιρε. Τι σημαίνει αυτό;

Μπορεί στα αυτιά των οπαδών να μη σημαίνει τίποτα, ωστόσο, όσο πλησιάζουμε στο τέλος του παζαριού κι αρχίσουν οι εκπτώσεις, θα έχει τη δυνατότητα να σπρώξει ακόμη πιο πολλά χρήματα για τους παίκτες που θα διαλέξει προκειμένου να κάνουν τη διαφορά. Όλα γίνονται βάσει προγράμματος.

Η περίπτωση Μαντί Καμαρά

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο και με το μέλλον του Μαντί Καμαρά. Ο 26χρονος μέσος από τη Γουινέα, έχοντας ως προίκα 15 συμμετοχές πέρυσι στη Ρόμα του Μουρίνιο, θα ήθελε να συνεχίσει τα… ιταλικά, αλλά ακόμη δεν έχει προκύψει κάποια προσφορά που να δελεάζει το σύλλογο.

Σε έναν χρόνο μένει ελεύθερος και είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός δεν θα ήθελε να τον χάσει χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ. Άρα ή ανανεώνει ή φεύγει. Έχω την αίσθηση, ωστόσο, ότι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα ήθελε έναν παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά, οπότε εκτιμώ πως όλα είναι ανοικτά σε αυτή τη φάση.

Υ.Γ.1: Ποιος από εκεί που ήταν βασικός και από τους πιο ακριβοπληρωμένους πέρυσι, μπορεί τελικά να κουνήσει μαντήλι σύντομα από του Ρέντη;

Υ.Γ.2: Ο Πέπε ξέρει καντάρια μπάλα. Εκείνο που πληρώνει στον Ολυμπιακό και δεν έχει στεριώσει είναι πως αποδεικνύεται πολύ… σοφτ στο γήπεδο. Σαν βούτυρο…

Υ.Γ.3: Ο Νικολάς Φρέιρε θα μπορούσε να καθίσει στα… σίγουρα. Αρχηγός της Πούμας, τέσσερα χρόνια παίκτης της, με συμβόλαιο για άλλες δύο σεζόν. Για να αποφασίσει στα 29 του να δοκιμάσει ξανά στην Ευρώπη, ενώ είχε καλές προτάσεις από την πατρίδα του και όχι μόνο, πάει να πει ότι το λέει η καρδιά του κι έχει αυξημένο κίνητρό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News