Ολυμπιακός Κάρλος Καρβαλιάλ: Πώς ο κολλητός του Μουρίνιο βρέθηκε στον κόκκινο πάγκο

Πως κατέληξε ο Ολυμπιακός στον Κάρλος Καρβαλιάλ που ήρθε Ελλάδα τη μέρα των γενεθλίων του; Η σχέση με τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο άθλος στην Αγγλία της Σουόνσι επί της Λίβερπουλ, η εμπειρία σε πέντε χώρες και η μεγάλη ευκαιρία να καθίσει στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» 15 χρόνια μετά το σύντομο πέρασμά του από τον Αστέρα Τρίπολης.

Κάρλος Καρβαλιάλ, λοιπόν. Αυτός είναι ο διάδοχος του Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο του Ολυμπιακού, με τις εξελίξεις να τρέχουν και τις ανακοινώσεις να ετοιμάζονται ενόψει της Τρίτης (5/12). Ο Ισπανός τεχνικός αποχωρεί από το τιμόνι των «ερυθρολεύκων» 117 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και 11 πριν από τα 43 γενέθλιά του. Κάθισε στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά σε 22 παιχνίδια με ρεκόρ συνολική συγκομιδή 13 νίκες, 5 ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Παρότι είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο (μέχρι το καλοκαίρι του 2025) έμεινε στο σύλλογο του μεγάλου λιμανιού για μόλις πέντε μήνες, ενώ πέρυσι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με την παρουσία του στην Εσπανιόλ (31 αγώνες). 

Το τι έκανε και τι όχι ο Μαρτίνεθ στον κόκκινο πάγκο λίγο πολύ όλοι είδαν, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος και τους λόγους του πρόωρου διαζυγίου, στο οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικά και μετά την επισημοποίησή του μέσα στο επόμενο 24άωρο. Στο ερώτημα ποιος θα είναι ο διάδοχος, η απάντηση δόθηκε πριν μερικές ώρες από τα πορτογαλικά Μέσα, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο Κάρλος Καρβαλιάλ βρίσκεται ήδη στην πατρίδα μας και περιμένει την επίσημη έναρξη της συνεργασίας για να πιάσει δουλειά στις εγκαταστάσεις του Ρέντη

Κατά σύμπτωση, κάποιος μπορεί να το πει και οιωνό, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού έχει σήμερα γενέθλια, γιορτάζει τα 58 του χρόνια. Γεννημένος στην πόλη της Μπράγκα, ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του λίμπερο, ενώ ήταν μέλος της Εθνικής Ελπίδων της Πορτογαλίας (9 συμμετοχές).

Το άκουσμα του ονόματός του, δεν προκάλεσε ενθουσιασμό σε ένα μεγάλο μέρος των «ερυθρόλευκων» οπαδών. Ενδεχομένως τον αδικεί ότι είχε ένα σύντομο πέρασμα από τη χώρα μας πριν από 15 χρόνια, ως κόουτς του Αστέρα Τρίπολης. Η επιλογή του για τον πάγκο του Ολυμπιακού, ωστόσο, έγινε για μια σειρά από συγκεκριμένους λόγους, με τον χρόνο να δικαιώνει ή όχι την επιλογή των αρμοδίων της ΠΑΕ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην πρόσληψή του είπε «ναι» ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας και συμπατριώτης του, Πέδρο Αλβες. 

  1. Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν έναν προπονητή να αναλάβει εδώ και τώρα, με τις επιλογές στην παρούσα φάση να είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες. Στα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι αρμόδιοι του συλλόγου ήταν να διαθέτει εμπειριά, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που είναι λίγα χρόνια στους πάγκους, να έχει έστω μια ιδέα για τις απαιτήσεις του ελληνικού πρωταθλήματος και να μπορεί να συνεργαστεί με παίκτες που δεν αποτελούν δική του επιλογή. Ο Καρβαλιάλ που έκανε ντεμπούτο στη χώρα μας απέναντι στον Ολυμπιακό και ηττήθηκε με 3-1, γνωρίζει πολύ καλά και το μέγεθος του κλαμπ και τις απαιτήσεις, ενώ όταν τέθηκε υπόψη του το project πέταξε τη σκούφια του για να αναλάβει μια ώρα αρχύτερα.
  2. Στο σκέλος της εμπειρίας, έχει εργαστεί ως τώρα σε περισσότερους από 15 πάγκους, τόσο εντός όσο κι εκτός Πορτογαλίας. Έβγαλε τη σχολή προπονητών παρέα με τον τεράστιο Ζοσέ Μουρίνιο, με τους δύο άντρες να διατηρούν από τότε πολύ φιλικές σχέσεις. Ο Special One σε κάθε ευκαιρία τον αποθεώνει δημόσια, άσχετα αν η καριέρα τους στους πάγκους έως τώρα δεν μπορεί να μπει σε σύγκριση. Δεν πέρασε απαρατήρητο, ωστόσο, το γεγονός ότι στην Αγγλία ως κόουτς της Σουόνσι, είχε νικήσει τη Λίβερπουλ με 1-0, ενώ υπάρχει και σχετικό βίντεο στο οποίο ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού εξηγεί το πως κατάφερε να οδηγήσει την τότε ομάδα του σε μια επιτυχία που συζητήθηκε πολύ στην Premier League. 

3. Ο Καρβαλιάλ που μιλάει άπταιστα πέντε γλώσσες και δεν αντιμετωπίζει θέματα επικοινωνίας με τους παίκτες του, εκτός από την πατρίδα του όπου έχει δουλέψει σε Μπράγκα (δύο φορές), Σετούμπαλ, Σπόρτινγκ, Ρίο Άβε, Μαρίτιμο, Μπελενένσες, Μπέιρα Μαρ, έχει εργαστεί στην Τουρκία, την Αγγλία και τα ΗΑΕ (Αλ Ουάχντα). Η εμπειρία δεν του λείπει, οι παραστάσεις επίσης, είναι γεγονός, ωστόσο, πως το πιο μεγάλο διάστημα σε μια ομάδα το πέρασε στην Αγγλία και τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ (131 παιχνίδια), καθώς και στο σύλλογο της ιδιαίτερης πατρίδας του Μπράγκα στη δεύτερη θητεία του (104 ματς). Τελευταία του ομάδα η Θέλτα στην Ισπανία, στη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου (29 παιχνίδια). Στην Τρίπολη και τον Αστέρα εργάστηκε για δέκα μόλις παιχνίδια, από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβρη του 2008.

4. Θεωρείται προσαρμοστικός προπονητής, υπό την έννοια ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει το ρόστερ που έχει στα χέρια του. Υπάρχουν ομάδες με τις οποίες δούλεψε στο 3-4-3, το οποίο είναι για πολλούς και το αγαπημένο του σύστημα, ωστόσο, έχει εφαρμόσει και το 4-4-2 και το 4-2-3-1.

5. Τον εκπροσωπεί ένα από τα κορυφαία γραφεία μάνατζερ παγκοσμίως, η Base Soccer. Από εκεί είχε έρθει στον Πειραιά και ο Πέδρο Μαρτίνς, ενώ στη λίστα των πελατών της βρίσκονται τεχνικοί της εμβέλειας του Κάρλο Αντσελότι και ποδοσφαιριστές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων όπως οι Μάντισον, Κομάν, Σον, Ριτσάρλισον, Βαράν. 

6. Πριν πέσει στο τραπέζι το όνομά του, οι αρμόδιοι του Ολυμπιακού χτύπησαν την πόρτα δύο προπονητών με τους οποίους συνεργάζεται ο Ζόρζε Μέντες. Πρόκειται για τον Νούνο Εσπίριτο και τον Μπρούνο Λάγκε, αμφότεροι πρώην προπονητές της Γουλβς, οι οποίοι εμφανίστηκαν αρνητικοί στο ενδεχόμενο να αναλάβουν ομάδα Δεκέμβρη μήνα, χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για το ρόστερ.

7. Η πρόταση του Ολυμπιακού άλλαξε τα πλάνα του Κάρλος Καρβαλιάλ, ο οποίος ετοιμαζόταν να περάσει τον Ατλαντικό και να συνεχίσει την καριέρα του στη Βραζιλία, καθώς βρισκόταν σε προχωρημένες επαφές με τουλάχιστον δύο ομάδες της χώρας.

8. Του αρέσει το άμεσο ποδόσφαιρο, είναι λάτρης της τακτικής και της πειθαρχίας, ενώ ξέρει πως να χτίζει καλές σχέσεις και να φτιάχνει την ψυχολογία των παικτών του.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στον… καθρέφτη που δεν είναι άλλος από το γήπεδο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News