Ολυμπιακός: O Aλέξης Κούγιας και οι… εργοστασιακές ρυθμίσεις

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα αντιπροέδρου, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη, το νέο υψηλόβαθμο στέλεχος του Ολυμπιακού υπενθύμμισε τους βασικούς στόχους της «επόμενης μέρας» και την ανάγκη για επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Γράφει ο Στ. Γεωργακόπουλος

Ο Αλέξης Κούγιας, είτε κάποιος τον συμπαθεί είτε όχι, είναι ένας άνθρωπος που τις περισσότερες φορές σκέφτεται φωναχτά. Eχει διαγράψει κοντά μισό αιώνα στη δικηγορία και στην «πρώτη γραμμή» χιλιάδων υποθέσεων που έφτασαν στη δικαιοσύνη, ενώ άλλα τόσα χρόνια και λίγα περισσότερα, ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο. Για το πόσο ευφυής  ή αποτελεσματικός είναι, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, η δουλειά του και το  όνομα που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια «μιλούν» από μόνα τους.

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα αντιπροέδρου, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη, το νέο υψηλόβαθμο στέλεχος του Ολυμπιακού έθεσε τους βασικούς στόχους της «επόμενης μέρας». Ουσιαστικά προανήγγειλε επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Τι είπε; Πρώτον ότι πρέπει να διορθωθούν τα λάθη ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος, να γίνουν οι σωστές κινήσεις να δυναμώσει το ρόστερ, έτσι ώστε να μπορεί να νικά και τους διαιτητές που σφυρίζουν… κλέφτικα. Δεύτερον ότι πρέπει να ανανεωθεί και να δυναμώσει ο ελληνικός κορμός της ομάδας. Κι αυτό είναι κάτι που μετέφερε δημόσια ακόμη και στην πρόσφατη ομιλία του προς τους παίκτες της ομάδας Β’ στο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό.

Τι έγινε τις ημέρες που ακολούθησαν; Με την απαραίτητη βοήθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη, έστω κι αν βρίσκεται στο εξωτερικό για σημαντικές επαγγελματικές υποθέσεις, έκλεισαν τουλάχιστον  τέσσερις μεταγραφές από το πάνω ράφι που είχαν κολλήσει το τελευταίο διάστημα. Μιλάμε για παίκτες βασικού κορμού όπως είναι οι δύο Πορτογάλοι χαφ Τσικίνιο και Ορτα, καθώς και οι στόπερ Νταβίντ Κάρμο και Γκαστόν Ερνάντες.

Επίσης τρέχουν οι διαδικασίες για αντικατάσταση του Πεπ Μπιέλ με τον Σέρβο διεθνή Ράντονιτς ή άλλον εξτρέμ υψηλού επιπέδου, από τη στιγμή που το βήμα του Ισπανού παραμένει μετέωρο.

Την ίδια στιγμή, με εντολή της διοίκησης επεκτάθηκαν τα συμβόλαια τριών ιδιαίτερα ταλαντούχων παικτών της Ακαδημίας. Του Κωνσταντίνου και του Χαράλαμπου Κωστούλα, καθώς και του Ισίδωρου Κουτσίδη, ενώ αναμένεται και συνέχεια…

Ο Ολυμπιακός επί των ημερών του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει αλλάξει επίπεδο κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δεν έχει να κάνει μόνο με τους τίτλους και τις ευρωπαϊκές παρουσίες του κλαμπ, αλλά με το γενικότερο status που έχει δημιουργήσει εκτός των συνόρων. Πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι πιο σημαντικό απ’ όλα να μην ξεχνάμε τα βασικά του ποδοσφαίρου.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι νέες συντεταγμένες που καθόρισε το μεγάλο αφεντικό του Ολυμπιακού, μετά από σημαντικές συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες, προϋποθέτουν ενίσχυση του ελληνικού κορμού με έμφαση στα παιδιά από τα σπλάχνα του συλλόγου, αλλά και προσεγμένες μεταγραφές από το εξωτερικό, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του προπονητή.

Τι απομένει για να επανέλθουν οι «ερυθρόλευκοι» εκεί που θέλουν και μπορούν; Να υπάρξει η ανάλογη προστασία από τους εξωγενείς παράγοντες που λυμαίνονται τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά κι εδώ ο σύλλογος έχει λάβει τα μέτρα του.

Το θέμα ήταν να εντοπιστούν τα λάθη και οι κακοτεχνίες, ώστε να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά. Πλέον τα αποτελέσματα είναι θέμα χρόνου να φανούν ξεκάθαρα σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News