Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ πιάνει δουλειά απ’ τα αποδυτήρια

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού οφείλει πριν από οτιδήποτε άλλο να εμπνεύσει τους παίκτες του. Γράφει ο Στ. Γεωργακόπουλος.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι επίσημα από χθες προπονητής του Ολυμπιακού, ενώ έκανε απ’ το πρωί την πρώτη του προπόνηση εν όψει του αγώνα της Πέμπτης με τη Φερεντσβάρος.

Αίσθησή μου είναι ότι η πρώτη δουλειά του Βάσκου προπονητή δεν θα γίνει μέσα στο γήπεδο, αλλά στα αποδυτήρια. Οπως είδαμε και στο προχθεσινό παιχνίδι με τον ΟΦΗ, το μεγάλο πρόβλημα των «ερυθρολεύκων» είναι αυτό της πνευματικής προετοιμασίας. Η βελτίωση στο ψυχολογικό κομμάτι.

Στον προχθεσινό αγώνα φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ομάδα και καλή φυσική κατάσταση έχει, και ποιοτικούς παίκτες διαθέτει. Η παραφωνία ως τώρα ήταν πως δεν έμπαινε στο γήπεδο με το… μαχαίρι στα δόντια. Σε ένα παιχνίδι, φέτος, οι «ερυθρόλευκοι»… μασούσαν σίδερα και σε αυτό κατάφεραν να επιβληθούν εντός έδρας της Γουέστ Χαμ.

Ο νέος προπονητής, λοιπόν, οφείλει να εμπνεύσει, να περάσει νοοτροπία νικητή στην ομάδα, να πείσει τους παίκτες ότι σε κάθε παιχνίδι θα πρέπει να μπαίνουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι υπήρξαν παιχνίδια φέτος που η ομάδα ήθελε, αλλά οι διαιτητές δεν την άφησαν. Μία, δύο, τρεις δεν θέλει και πολύ να χαθεί το ενδιαφέρον κι η συγκέντρωση. Στον Ολυμπιακό, ωστόσο, δεν γίνεται να κρατήσει κάτι τέτοιο για πολύ… Αυτός ήταν κι ένας βασικός λόγος που επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος προπονητής.

Με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο δεν υπάρχει η πρόχειρη δικαιολογία της προπονητικής ανεπάρκειας. Πλέον όλος ο κόσμος ξέρει ότι η ομάδα του Πειραιά έχει στον πάγκο της έναν απ’ τους καλύτερους προπονητές της Ισπανίας, τον κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ.

Μετά απ’ αυτή την προσθήκη το βάρος της ευθύνης πέφτει περισσότερο πάνω στους ποδοσφαιριστές, καθώς στερεύουν οι φτηνές κουβέντες.

Εν όψει του αγώνα της Πέμπτης, πάντως, η νέα τεχνική ηγεσία θα πρέπει να αξιοποιήσει όσο γίνεται καλύτερα τις διαθέσιμες λύσεις που δεν είναι πολλές μετά τις προσθαφαιρέσεις του Ιανουαρίου. Να θυμίσουμε ότι τα νέα πρόσωπα, στα οποία μπορεί να στηριχτεί ο Μεντιλίμπαρ είναι τρία. Οι τρεις Πορτογάλοι, Κάρμο, Ορτα και Τσικίνιο. Για όσους δεν το πρόσεξαν ο Ορτα, στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, δεν ήταν ούτε στην 20άδα. Αντίθετα, ενεργοποιήθηκε ξανά ο Βιθέντε Ιμπόρα, ο οποίος πήρε και χρόνο συμμετοχής στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Αυτή η κίνηση δεν έγινε τυχαία απ’ τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο, απ’ τη στιγμή που ο φευγάτος Μαντί Καμαρά έχει τεθεί εκτός ομάδας και δεν έγινε τελικά μεταγραφή άλλου κόφτη.

Ο Ορτα είναι κυρίως «8άρι», όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα. Συγκριτικά με τους παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος, δεν θα είναι διαθέσιμοι για τον αγώνα της Πέμπτης οι Μπιανκόν, Καμπράλ και Ναβάρο, πέρα από εκείνους που αποχώρησαν (Φρέιρε, Πορόσο, Μπιέλ), ενώ δεν έχουν δηλωθεί επίσης οι Ζέλσον, Βέζο και Αμπι.

Με άλλα λόγια, είναι δεδομένο ότι ο νέος κόουτς θα επέμβει και στην ενδεκάδα, αλλά και σε εκείνους που θα καθίσουν στον πάγκο. Θα ντεμπουτάρει, μάλιστα, μπροστά σε 30.000 φίλους του Ολυμπιακού που περιμένουν πώς και πώς την επιστροφή τους στο γήπεδο.

Στο αγωνιστικό κομμάτι δεν προλαβαίνει να αλλάξει πολλά κι αυτό ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί. Σχετικά με το πώς θα μπουν οι παίκτες του στο γήπεδο πάντως και το τι θα αφήσουν πάνω σε αυτό από πλευράς προσπάθειας, σίγουρα θα έχει πολλά να ζητήσει. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τουλάχιστον σε νοκ άουτ ευρωπαϊκές αναμετρήσεις ο Μεντιλίμπαρ είναι profesor απ’ τους λίγους…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News