Ολυμπιακός: Η αγκαλιά και η αναγνώριση σε Μεντιλίμπαρ

Δεν ξέρω μέσα στο τρελό μεθύσι που προκάλεσε η εντυπωσιακή πρόκριση του Ολυμπιακού σε βάρος της Μακάμπι πόσοι μπήκαν στη διαδικασία να τσεκάρουν προσεκτικά τα πανηγυρικά βίντεο που κυκλοφόρησαν. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Επειδή οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά κι έξω από αυτό, όλοι οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον επαναληπτικό του Ολυμπιακού με τους Ισραηλινούς, έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν με το σφύριγμα της λήξης, να του ευχηθούν «χρόνια πολλά» και να του αφιερώσουν αυτή την επιτυχία που δεν είχε προηγούμενο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με δεδομένη τη βαριά ήττα στο πρώτο ματς και μάλιστα εντός έδρας.

Ο Ροντινέι, ο Φορτούνης, ο Πασχαλάκης που δεν αγωνίστηκε, «έπνιξαν» τον έμπειρο κόουτς που έμοιαζε να τα έχει χαμένα. Ή μάλλον τα είχε κυριολεκτικά χαμένα, αν σκεφτούμε και τι δήλωσε στην Ισπανία τις ώρες που ακολούθησαν. Ο Βάσκος αποθεώθηκε αμέσως μετά και από τους Αργεντινούς, Ορτέγκα και Εσε, οι οποίοι, μάλιστα, του ευχήθηκαν στη μητρική τους γλώσσα κι εκείνος τους ευχαρίστησε με ένα τεράστιο χαμόγελο.

Το ποιος είναι ο κόουτς Μεντιλίμπαρ δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς. Το είπαν και το φώναξαν οι συμπατριώτες του, οι οποίοι πέρα από το ότι ασχολούνται καθημερινά μαζί του, ξέρουν από πρώτο χέρι τη δουλειά του και εκτιμούν ότι μπορεί να πετύχει τα πάντα, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής.

Δεν είναι τυχαίο το γκάλοπ που έκανε ένα από τα κορυφαία Μέσα της Ιβηρικής και της Ευρώπης ολόκληρης, η Mundo Deportivo, η οποία κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν σχετικά με το πού μπορεί να οδηγήσει τον Ολυμπιακό ο έμπειρος προπονητής. Στην απάντηση «τα πάντα είναι δυνατά, ακόμη και να κατακτήσει το Κόνφερενς Λιγκ με τον Μεντιλίμπαρ», το 75% πόνταρε στο «ναι»!

Για όλα έχουν ικανό τον Βάσκο τεχνικό οι συμπατριώτες του, καθώς δεν είναι και λίγο αυτό που έκανε πέρυσι με τη Σεβίλλη, η οποία όταν την ανέλαβε ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού. Οχι, μόνο την έσωσε… περίπατο, αλλά την οδήγησε και στην κατάκτηση του Γιουρόπα. Οταν βλέπουν, λοιπόν, ότι με τις οδηγίες του οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν την «ανατροπή του αιώνα» πως να μην πιστέψουν ότι μπορεί να πετύχει κάτι ανάλογο;

Εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει και το μεγάλο μεγαθήριο στους «8» της διοργάνωσης. Θεωρητικά η
Αστον Βίλα είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά ο Ολυμπιακός έχει ταπεινώσει στο παρελθόν πολύ μεγαλύτερα αγγλικά κλαμπ, όπως η Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ.

Με άλλα λόγια, με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο όλοι οι φίλοι του Ολυμπιακού μπορούν να ονειρεύονται ακόμη καλύτερες μέρες. Κι ας προηγήθηκαν οι στραβές στο πρώτο ματς με τη Μακάμπι, αλλά και στα πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό. Νέα είναι ακόμη η ομάδα, το νέο τιμ ανέλαβε πριν από έναν μήνα και κάτι, οι αναταράξεις είναι μάλλον αναπόφευκτες.

Εκείνο που ήδη γνωρίζουμε, πάντως, είναι ότι ο Ολυμπιακός αν βρεθεί σε καλή μέρα με τον Βάσκο κόουτς στον πάγκο του μπορεί να «σκοτώσει» κάθε αντίπαλο. Το απέδειξε ως τώρα σε τρία πολύ σημαντικά εκτός έδρας παιχνίδια, με τον ΠΑΟΚ, τη Φερεντσβάρος και τους Ισραηλινούς.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία και στα εντός έδρας παιχνίδια, καθώς και οι δύο μεγάλες ήττες της ομάδας ήταν στο γήπεδό της…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News