Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο Μεντιλίμπαρ και οι μεταγραφές του

Οσοι έχουν δουλέψει μαζί του, συνοψίζουν τη βασική προτεραιότητα του Βάσκου προπονητή σε μία λέξη: Ποιότητα.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι της παλιάς σχολής. Εχει πολύ συγκεκριμένες ιδέες για το ποδόσφαιρο, τις οποίες δεν αλλάζει, έστω κι αν τις έχει εξελίξει τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη δουλειά και την εμπειρία που έχει αποκομίσει.

Η συμφωνία κυρίων με τον Βαγγέλη Μαρινάκη που δεσμεύει τις δύο πλευρές και για την επόμενη σεζόν, έχει ξεκινήσει μία πρώτη κουβέντα αναφορικά με τις κινήσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι με την υπογραφή του Βάσκου τεχνικού. Δεν είναι υπερβολή, ούτε εκτός πραγματικότητας να πούμε ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού αυτήν τη στιγμή δουλεύει σε δύο ταμπλό. Πρώτα απ’ όλα τον ενδιαφέρει να κλείσει η ομάδα την τρέχουσα περίοδο με όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία σε πρωτάθλημα και Κόνφερενς Λιγκ και δεύτερον να βάλει από τώρα τα θεμέλια για την επόμενη, στη διάρκεια της οποίας ο σύλλογος θα γιορτάσει τα 100 του χρόνια.

Από χθες η SportDay σάς ενημέρωσε για τις σκέψεις που κάνουν στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη και στην Πλατεία Αλεξάνδρας αναφορικά με τους δανεικούς, αλλά και τον βαθμό δυσκολίας που έχει η κάθε μία από τις περιπτώσεις των Κάρμο, Ορτα, Ποντένσε, Αλεξανδρόπουλου, Ναβάρο, Ρίτσαρντς, Καμπράλ, Μπιανκόν. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα παίξει σημαντικό ρόλο η επιθυμία των ποδοσφαιριστών και είναι αλήθεια πως οι προαναφερθέντες, στο σύνολό τους, γουστάρουν, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, να συνεχίσουν στο μεγάλο λιμάνι και την επόμενη σεζόν.

Από ‘κει κει πέρα, ωστόσο, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι οι εισηγήσεις του κόουτς για τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οσοι έχουν δουλέψει μαζί του ή έστω έχουν κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί, συνοψίζουν τη βασική του προτεραιότητα σε μία λέξη: Ποιότητα.

Δεν υπάρχει ούτε ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που να μην έχει αξιοποιηθεί από τη νέα τεχνική ηγεσία. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Ποντένσε και του Φορτούνη, αλλά και των Γιόβετιτς, Ελ Αραμπί. Ο Μεντιλίμπαρ γουστάρει τους ποδοσφαιριστές που έχουν ποιοτικά ατομικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ποντένσε διανύει τις καλύτερες μέρες του στον Πειραιά, ενώ και ο Φορτούνης που ζορίστηκε λίγο να μπει στο νέο του ρόλο, μόλις ανταποκρίθηκε στις καινούργιες απαιτήσεις, άρχισε να… χορεύει όπως έγινε στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Μακάμπι στη Σερβία.

Οσο για τον Γιόβετιτς και τον Ελ Αραμπί δεν διανύουν την πρώτη νιότη, δεν μπορούν να ανταποκριθούν με ένταση για διάστημα μεγαλύτερο του ενός ημιχρόνου, ωστόσο, ο κόουτς τους έχει ενεργούς στο ρόστερ και τους δίνει συχνά ευκαιρίες, επειδή ξέρει πως με μία ενέργεια μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Με άλλα λόγια, ο Μεντιλίμπαρ θέλει οι παίκτες του να ακολουθούν ευλαβικά το σενάριο στο σκέλος της ανασταλτικής λειτουργίας, να συμμετέχουν όλοι στην πίεση προς τον αντίπαλο και το αδιάκοπο μαρκάρισμα στο χώρο, από την άλλη του αρέσει να παίρνουν πρωτοβουλίες επιθετικά, καθώς χωρίς φαντασία και έμπνευση το γκολ έρχεται δύσκολα.

Κάπως έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε και τις μεταγραφικές του εισηγήσεις. Είναι δεδομένο ότι θα πάει στα σίγουρα όταν έρθει η ώρα της επιλογής. Δεν είναι από τους κόουτς που ρισκάρουν. Θα εμπιστευθεί παίκτες που ξέρει με πρώτο και κυριότερο γνώρισμα όχι το τρέξιμο και τα φυσικά προσόντα, αλλά και την τεχνική και την ταχύτητα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την επίθεση, αλλά όλες τις θέσεις της ενδεκάδας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News