Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ας πούμε την αλήθεια για τον Ρέτσο

Φέτος μετράει 42 συμμετοχές, το πακέτο του είναι πλήρες, όλοι οι προπονητές τον έχουν φέτος βασική επιλογή, αλλά εκείνος σχεδόν πάντα θα κάνει μία χοντρή… πατάτα, που θα χαλάσει τη συνολική εικόνα και προσπάθεια. Μέχρι πότε;

Oταν ένα παιχνίδι δεν πάει καλά, το ανάθεμα του κόσμου περιορίζεται συνήθως στην τελευταία εικόνα. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ένα ντέρμπι, το αποτέλεσμα του οποίου παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε απ’ την ΑΕΚ, σε ένα παιχνίδι που σύμφωνα με την εικόνα του, αλλά και τη στατιστική απεικόνιση, αν… έφευγε απ’ την ισοπαλία, θα έπρεπε η μπίλια να καθίσει στο κόκκινο.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε, η ομάδα του Αλμέιδα βρήκε το πολυπόθητο γκολ στις καθυστερήσεις και με δεκατρείς συνολικά τελικές προσπάθειες, τις τέσσερις στην εστία, πήρε τον αγώνα, απέναντι στους «ερυθρόλευκους» που δημιούργησαν δεκαεπτά τελικές, τις επτά στην εστία του Αθανασιάδη. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων είδαν το γκολ του Ελίασον έσπευσαν να ρίξουν την ευθύνη στον Παναγιώτη Ρέτσο, ο οποίος δεν έχει ακούσει και λίγα απ’ το ξεκίνημα της σεζόν.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αντίδρασή του στην κατεβασιά του Σουηδού σκόρερ της «Ενωσης», δεν συνάδει με αμυντικό υψηλού επιπέδου, ο οποίος, μάλιστα, στο συγκεκριμένο παιχνίδι και μέχρι τη φάση του γκολ έχει πολύ καλή απόδοση. Χίλιες φορές να έκανε φάουλ στον παίκτη της ΑΕΚ ο διεθνής αμυντικός του Ολυμπιακού, ο οποίος, ωστόσο, έχοντας μία κίτρινη κάρτα στην πλάτη, προτίμησε να αποφύγει τη δεύτερη κι άφησε το κακό να εξελιχτεί. Τι θα γινόταν αν έριχνε κάτω τον Ελίασον; Πιθανότατα θα έβλεπε δεύτερη κίτρινη. Και; Θα έχανε τον αυριανό αγώνα με τον Αρη, αλλά η ομάδα του θα είχε μείνει ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου. Αυτό είναι το σημαντικό πρόβλημα του Ρέτσου, αν δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Εχω γράψει δεκάδες φορές κι έχω φτάσει σε σημείο να διαφωνήσω έντονα με φίλους, ότι αυτό το παιδί, στα 25 του πλέον, διαθέτει ένα πλήρες πακέτο για αμυντικό ποδοσφαιριστή, απ’ τη στιγμή που έβαλε σκληράδα στο παιχνίδι του. Μπάλα ξέρει, ταχύτητα έχει, όπως κι αίσθηση του χώρου, έκρηξη, επίσης, για να προλάβει τον επιθετικό στα πρώτα μέτρα, όπως έγινε στο πρώτο ημίχρονο, στη φάση που πήγε να γίνει απειλητικός ο Λιβάι Γκαρσία.

Επειδή εδώ και τόσα χρόνια σε αυτή τη δουλειά έχω μάθει να σέβομαι τις επιλογές των προπονητών, που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δεν θεωρώ τυχαίο ότι ο Ρέτσος είναι ο πιο βασικός απ’ τους στόπερ του Ολυμπιακού απ’ το ξεκίνημα της σεζόν παρότι έχουν περάσει απ’ τον πάγκο τέσσερις προπονητές (Μαρτίνεθ, Καρβαλιάλ, Μεντιλίμπαρ και Συλαϊδόπουλος, έστω για ένα ματς). Ούτε θεωρώ τυχαίο ότι ο γεννημένος στη Νότιο Αφρική αμυντικός εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες συμμετοχές στο κέντρο της άμυνας, παρότι από τον Ιανουάριο έχει γίνει μόνιμος κάτοχος της θέσης του αριστερού στόπερ ο Κάρμο.

Ολοι οι προπονητές κάτι βλέπουν στον Ρέτσο και τον εμπιστεύονται ή έστω θεωρούν πως είναι καλύτερος απ’ τους άλλους μνηστήρες (Ντόη, Μπιανκόν, Βέζο). Δεν βάζω στη συζήτηση τον Αμπι, επειδή είναι αριστεροπόδαρος και θα τον δούμε ξανά στο επόμενο ματς, που δεν θα αγωνιστεί ο Κάρμο. Το θέμα του Ρέτσου -και μαζί του Ολυμπιακού ολόκληρου- είναι πως σχεδόν σε κάθε παιχνίδι θα κάνει (τουλάχιστον) μία χοντρή γκέλα! Μπορεί να έχει κάνει την τέλεια εμφάνιση, κάποια στιγμή θα «κολλήσει» το μυαλό του και θα τα κάνει μαντάρα.

Ασφαλώς και δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη στο 1-0 της ΑΕΚ, καθώς η ζημιά ξεκίνησε απ’ το εύκολο πούλημα του Γιόβετιτς, ο Κάρμο (για να τα λέμε όλα) δεν ήταν πουθενά στη φάση, ενώ ο Ορτέγκα, που έσπευσε να καλύψει, επίσης άργησε να επέμβει… Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Εκτιμώ ότι με την εμπειρία που έχει αποκομίσει φέτος ο Ρέτσος σε Ολυμπιακό και Εθνική (σ.σ. είναι τρίτος στην ιεραρχία πίσω από Μαυροπάνο και Χατζηδιάκο), στο μέλλον θα είναι πιο προσεκτικός.

Η συνολική του συγκομιδή απ’ το ξεκίνημα της σεζόν είναι 35 συμμετοχές με την ερυθρόλευκη κι άλλες 7 με τη γαλανόλευκη. Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, αν θα προλάβει να μειώσει τα παιδιάστικα λάθη για να σταθεί στο υψηλό επίπεδο ή τα διαδοχικά σφάλματα μοιραία θα τον σπρώξουν εκτός ενδεκάδας. Ακόμη είναι στο χέρι του να το βελτιώσει, αλλά όχι για πολύ, καθώς η υπομονή των περισσοτέρων έχει χτυπήσει… κόκκινο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News