Ολυμπιακός: Καλλιτέχνης θα πει… Βέλντε, Ζέλσον, Ποντένσε

Βέλντε, Ζέλσον και φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν σ’ αυτό το δίδυμο προστεθεί κι ο Ποντένσε. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Χρόνια είχαμε να δούμε τόση ποιότητα μαζεμένη στη μεσοεπιθετική γραμμή του Ολυμπιακού, όπως αυτή που απολαμβάνουμε στα τελευταία φιλικά απ’ τον Ζέλσον Μαρτίνς και τον Κρίστοφερ Βέλντε.

Αμφότεροι είναι πραγματικοί καλλιτέχνες με την μπάλα στα πόδια, ικανοί να στείλουν για… σπίρτα κάθε αντίπαλο στο «ένας με έναν», ενώ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί και στο σκοράρισμα. Για τον Ζέλσον το φώναζαν μήνες τώρα οι άνθρωποι της ομάδας.

Εδώ που τα λέμε, όποιος γνωρίζει το βιογραφικό αυτού του ποδοσφαιριστή στα 28 του χρόνια, καταλαβαίνει για τι κλάση, τι πάστα μιλάμε. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 25 συμμετοχές έχει με την εθνική Ανδρών της Πορτογαλίας. Για να καταλάβει κάποιος τις διαφορές, αρκεί να βάλουμε στην κουβέντα ότι ο Ποντένσε που κάνει την μπάλα… κομπολόι κι είναι λίγους μήνες μικρότερος, έχει κληθεί μόλις μία φορά στην Ανδρών της πατρίδας του.

Ο γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι, Ζέλσον, χτυπημένος τα προηγούμενα χρόνια από τραυματισμούς, κυρίως μυικούς, είχε τρεις σεζόν να κάνει προετοιμασία με ομάδα. Η διοίκηση του Ολυμπιακού είδε την ευκαιρία, τον απέκτησε απ’ τη Μονακό, όταν η μετοχή του ήταν στα χειρότερά της και πλέον του δίνει ξανά την ευκαιρία της… απογείωσης.

Μόνο την κίνησή του στο πρώτο γκολ κόντρα στη Νότιγχαμ να δει κάποιος, καταλαβαίνει τι μπορεί να κάνει με την μπάλα. Την περνάει με το δεξί πάνω απ’ τον αμυντικό και τελειώνει τη φάση με το αριστερό και στον αέρα, για να σημαδέψει το πλαϊνό δίχτυ. Απίθανα πράγματα που θα έλεγε και μία ψυχή, όπως απίθανα είναι αυτά που κάνει απ’ την άλλη πλευρά του γηπέδου ο Βέλντε.

Ο Νορβηγός, πρώτα απ’ όλα είναι πολύ γερό σκαρί, χωρίς να μεταφέρει στο κορμί του ούτε ένα περιττό γραμμάριο λίπους. Τσαμπουκάς, εκρηκτικός στην πρώτη επαφή, επίμονος, εξαιρετικός χειριστής της μπάλας και με τελειώματα που θυμίζουν… Ανρί! Είτε μπαίνει στο γήπεδο ως ενδεκαδάτος, είτε έρχεται απ’ τον πάγκο, δεν υπάρχει παιχνίδι ως τώρα που να μην το επηρέασε με την απόδοσή του.

Πριν σκοράρει προχθές, είχε μία ενέργεια που σταμάτησε στο δοκάρι, αυτή που αξιοποίησε τελικά ο Ζέλσον για να πετύχει το δεύτερο προσωπικό του γκολ.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν σ’ αυτό το δίδυμο προστεθεί κι ο Ποντένσε, ο οποίος να σημειώσω πως στη διάρκεια της θητείας του στη Γουλβς υπήρχαν παιχνίδια που είχε αγωνιστεί κι ως στράικερ, λόγω ταχύτητας κι ικανότητας στην ντρίμπλα και στο τελείωμα.

Χωρίς διάθεση υπερβολής, ο Ολυμπιακός γεμίζει με «υπερόπλα» τη γραμμή κρούσης κι απομένει να μοιράσει τους κατάλληλους ρόλους ο Μεντιλίμπαρ για να συμβούν απανωτές… εκρήξεις μέσα στο γήπεδο.

Στο μεταξύ, ουδείς μπορεί να προσπεράσει το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» δέχτηκαν τέσσερα γκολ στο προχθεσινό φιλικό.

Οπως παρατήρησε κι ο Βάσκος τεχνικός, είναι κάτι που δεν έχει συμβεί απ’ την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα και φυσικά αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού.

Απ’ την άλλη πλευρά, έχουν γίνει σοβαρά ατομικά λάθη, όπως του Τζολάκη στο δεύτερο γκολ, ενώ είναι λογικό η άμυνα να μην έχει αποκτήσει ακόμη την απαιτούμενη συνοχή. Πάντως και ο Πιρόλα και ο Ρέτσος δεν τα πήγαν άσχημα στη διάρκεια του αγώνα και θα είναι κρίμα να κριθούν αυστηρά από τρεις φάσεις, στις οποίες όλη η ομάδα οφείλει να δείξει συνέπεια στα ατομικά μαρκαρίσματα.

Ενα ζήτημα που θα απασχολήσει σίγουρα την τεχνική ηγεσία είναι τα ύψη, απέναντι σε ομάδες που έχουν πλεονέκτημα στον αέρα, με πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Νότιγχαμ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News