Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο θρύλος των 100 χρόνων και η ελληνική… φουρνιά!

Δώδεκα παίκτες, το 45% του νέου «ερυθρόλευκου» ρόστερ, αποτελείται από ελληνόπουλα, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έτοιμο και αποφασισμένο να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μία από τις ποδοσφαιροκουβέντες που ανοίγουν συχνά τα τελευταία χρόνια, αλλά συνήθως δεν καταλήγουν πουθενά, είναι ο αριθμός των ξένων που αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες και δη σε εκείνες που κάνουν πρωταθλητισμό, ή έστω έχουν στόχο να διακριθούν.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα και τον Ολυμπιακό, καθώς κάθε χρόνο στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη ξοδεύονται εκατομμύρια για να αναδειχθούν νέα ταλέντα, ωστόσο, ελάχιστα από αυτά καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι της πρώτης ομάδας και να καθιερωθούν.

Οι «ερυθρόλευκοι» ανήκουν στην κατηγορία των ομάδων που η λέξη ήττα δεν μπορεί να ακουστεί ούτε ως κακόγουστο αστείο. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι οι ευκαιρίες στα νέα παιδιά, ακόμη κι εκείνα που προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου, είναι ελάχιστες και όσοι τις έχουν θα πρέπει να τις αρπάξουν από τα μαλλιά.

Η ομάδα του Πειραιά βρέθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Για τον σύλλογο που κατέκτησε πέρυσι το Conference League είναι ξεκάθαρο ότι ο πήχης έχει ανέβει ακόμη περισσότερο. Μιλάμε, όμως, και για το κλαμπ που κατέκτησε το Youth League χάρη στην εξαιρετική ομάδα του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, ο οποίος κατάφερε να συνδυάσει το ταλέντο με τη σωστή δουλειά και το ενδεδειγμένο -όπως αποδείχθηκε- πλάνο.

Η διοίκηση, λοιπόν, κλήθηκε να πάρει μια σειρά πολύ σημαντικών αποφάσεων, στις οποίες έπρεπε να συνδυάσει την ανάγκη για επιστροφή στο θρόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου και παράλληλα να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο για τις ανάγκες του Europa League. Παράλληλα, θα ήταν κρίμα να χαθεί τόσο πλούσιο και ατόφιο ταλέντο που διαθέτουν τα δικά του παιδιά.

Με την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου, αν ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου θα διαπιστώσουμε ότι στο ρόστερ της ομάδας των 100 χρόνων που περιλαμβάνει 29 συνολικά παίκτες, φιγουράρουν τα ονόματα δεκατριών Ελλήνων ποδοσφαιριστών! Με απλά μαθηματικά το 45% του δυναμικού της ομάδας ομιλεί ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά και ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό το γεγονός με το βλέμμα στο μέλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια έπαιξε φυσικά πρωταρχικό ρόλο και η παρουσία του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος ξέρει να δουλεύει με νέα παιδιά και ξέρει, όσο λίγοι, το πως να τα αναδείξει. Δεν είναι υπερβολή ότι ο Βάσκος προπονητής είπε «όχι» σε αρκετά ονόματα που του προτάθηκαν από το εξωτερικό με βαριά βιογραφικά, για να στηρίξει αυτά τα νέα παιδιά και όχι μόνο.

Είδαμε στην πράξη τον Ντόη να είναι βασικός και στα τρία παιχνίδια που έγιναν ως τώρα για το πρωτάθλημα. Εχει πάρει σε όλα χρόνο ο Μασούρας, με συγκομιδή ένα γκολ, έχει ξεκινήσει βασικός ο Κωστούλας που δεν έκλεισε ακόμη τα 17. O Τζολάκης παραμένει ως ενδεκαδάτη επιλογή κάτω από τα δοκάρια, ο Ρέτσος ετοιμάζεται να πάρει φανέλα βασικού μόλις ξεπεράσει τον τραυματισμό του, ενώ οι περισσότεροι από την πιτσιρικαρία όταν δεν έχει υποχρεώσεις με την πρώτη ομάδα, συμμετέχει στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Κ19.

Εχει πολύ μεγάλη σημασία και για το κλαμπ, για τους πόρους που έχει διαθέτει η διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τα ίδια αυτά τα παιδιά να αναδειχθούν. Αυτό, άλλωστε, κάνουν σχεδόν όλες οι ομάδες του πλανήτη. Επενδύουν στο ντόπιο στοιχείο, αλλά στην Ελλάδα οι περισσότεροι το έχουν ξεχάσει. Ε ας τους το… θυμίσει με τον τρόπο που πρέπει ο Ολυμπιακός.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News