ΠΑΟΚ Μεταγραφές: Ο μύθος πως «ο Μπότο φέρνει πιτσιρίκια και ο Λουτσέσκου θέλει μεγάλους»

Ο ΠΑΟΚ δείχνει να είναι η πλέον δραστήρια ομάδα στο μεταγραφικό παζάρι, κάτι λογικό με βάση και τα δεδομένα που υπάρχουν στους υπόλοιπους του «big 5» αλλά και αυτά στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ. Αυτή είναι η πρώτη μεταγραφική περίοδο στην οποία Ζοσέ Μπότο και Ραζβάν Λουτσέσκου συνεργάζονται «για τα καλά».

Και αυτό το «για τα καλά» δεν έχει να κάνει με την ποσότητα των μεταγραφών. Είναι δεδομενο πως άλλη συνεργασία έχει ένα τεχνικός διευθυντής με έναν προπονητή όταν γνωρίζονται μισό μήνα και άλλοι όταν περνάνε σχεδόν ένα εξάμηνο μαζί και προχωρούν καλοκαιρινό μεταγραφικό σχεδιασμό. Η ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων έφερε τις μεταγραφές επί… μιντιακής τάπητος. Η κύρια ενασχόληση του Τύπου και συνολικά των Μέσων, έχει να κάνει με τα μεταγραφικά. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε στο τραπέζι τους μύθους που είχαν δημιουργηθεί.

«Ο Ζοσέ Μπότο θα φέρει μόνο πιτσιρίκια»

Ο Ζοσέ Μπότο είχε ξεκαθαρίσει πως το πρώτο του μέλημα ήταν να φέρει μια ηλικιακή ισορροπία στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, κατεβάζοντας το μέσο όρο ηλικίας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, άρχισε η διαστρέβλωση. Η πρώτη ατάκα ήταν ότι ο Μπότο «θα φέρει μόνο πιτσιρικάδες». Αυτό δεν ισχύει και φαίνεται από τις ηλικίες των ποδοσφαιριστών που είχε έχουν ήδη αποκτηθεί, είτε βρίσκονται στα ραντάρ του Πορτογάλου αθλητικού διευθυντή.

«Ο Ραζβάν θέλει μόνο μεγάλους»

Η αμέσως επόμενη ατάκα που έρχεται να πλαισιώσει το πλάνο του Ζοσέ Μπότο είναι πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου «θέλει μόνο μεγάλους» και δεν εμπιστεύεται μικρούς. Πάμε να δούμε τι λένε οι οριθμοί των δυο σεζόν στις οποίες ο ΠΑΟΚ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο, πρωταγωνίστησε, στην πρώτη του θητεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των 11 πρώτων ποδοσφαιριστών σε λεπτά συμμετοχής τη σεζόν 2017-18 ήταν τα 28 χρόνια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος ηλικίας των 11 πρώτων ποδοσφαιριστών σε λεπτά συμμετοχής τη σεζόν 2818-19 ήταν χαμηλότερος, και συγκεκριμένα στα 27,6 χρόνια. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε πρωταθλητισμό με αυτά τα δεδομένα.

Αλήθεια, πόσο «πιτσιρικάδες» είναι οι παίκτες που φέρνει ο Μπότο;

Η μεταγραφική λίστα του ΠΑΟΚ, το δεδομένη χρονική στιγμή έχει τους: Ντομινίκ Κοτάρσκι, Ιβάν Νέσμπεργκ, Μάρκο Ρέντε, Ράφα Σοάρες, Νικολάς Κουαλιάτα, Αντρέ Ρικάρντο, Φάμπιο Μαρτίνς και Κεϊτά Μπαλντέ. Ο μέσος όρος των οκτώ αυτών ποδοσφαιριστών είναι τα 25 χρόνια. Πιτσιρικάδες, δεν τους λες. Εκτός και αν έχεις «Ελληνική» λογική. Όσον αφορά τους «ενδεκαδάτους», οι Κοτάρσκι και Κουαλιάτα είναι προς τα 23, οι Ράφα Σοάρες και Φάμπιο Μαρτίνς είναι στα 28. Εκεί βρίσκεται τόσο ο Κεϊτά Μπαλντέ όσο και ο έτερος εξτρέμ που «βολιδοσκοπεί» ο Μπότο.

Και όλα αυτά πριν… ξεκινήσουν οι μεταγραφές

Μέσα σε όλα, υπάρχει μια παράμετρος που πολλοί την ξεχνούν. Είμαστε ακόμα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να δούμε και τον τρόπο που θα κινηθεί ο ΠΑΟΚ όχι για τις ανάγκες που γνώριζε πως έχει, αλλά για αυτές που ίσως δημιουργηθούν. Και, τέλος, μια ακόμα παράμετρος στην όλη συζήτηση για τις μεταγραφές. Φέτος, δεν θα τελειώσουν στις 31 Αυγούστου. Η ΕΠΟ έβαλε το φινάλε στις 15 Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η αυλαία στις μεταγραφές θα πέσει μετά από αυτή της Τουρκίας. Γιατί το αναφέρω αυτό; Έχει τη σημασία του.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News