ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Ο ΠΑΟΚ κοιτάχτηκε στον καθρέφτη
Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τον ΠΑΟΚ που χάλασε τα σχέδια των Ολλανδών και έκανε του κεφαλιού του
Αυτό που έπαθε η Αϊντχόφεν με τον ΠΑΟΚ, μακάρι να μην το πάθει ο ΠΑΟΚ στο δικό του φιλικό – πρόβα τζενεράλε. Τι έπαθαν οι Ολλανδοί ενώ νίκησαν με 1-0 σε ματς στο οποίο θα μπορούσαν να είχαν νικήσει με μεγαλύτερο σκορ;
Η ολλανδική ομάδα επέλεξε να δώσει το τελευταίο της παιχνίδι πριν μπει στη μάχη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, με μια ομάδα που έδινε μόλις το δεύτερο φιλικό της στην προετοιμασία. Οκ, δεν είναι καλό αυτό. «Κακό» για τους Ολλανδούς ήταν ο τρόπος που έπαιξε ο ΠΑΟΚ. Και πως έπαιξε ο ΠΑΟΚ; Ο ΠΑΟΚ πήγε στο «Φίλιπς Στάντιον» και έπαιξε για την πάρτι του, έπαιξε για τον προπονητή του και μόνο. Εγώ, στη θέση του Λουτσέσκου, θα ξεκινούσα την τοποθέτησή μου προς τους ποδοσφαιριστές με ένα μεγάλο «μπράβο» που με άκουσαν, που έπαιξαν 100-0 για μένα.
Ο Δικέφαλος «πνιγόταν» από το 15′ ως το 30′ και σε συνθήκες «κανονικού» αγώνα, ο Λουτσέσκου θα ωρυόταν από τον πάγκο και θα ζητούσε να παρατήσουν την προσπάθεια για build up από την άμυνα αφού δεν τους βγαίνει. Αλλά, δεν μιλάμε για κανονικό αγώνα. Μιλάμε για φιλικό. Και ο ΠΑΟΚ επέμενε να προσπαθεί να δει αν θα καταφέρει κάποια στιγμή αυτό που προσπαθούσε. Αν θα του βγει. Φαντάζομαι πως ο προπονητής της Αϊντχόφεν θα έλεγε από μέσα του «ρε παιδιά, δυσκολέψτε μας λίγο, ταμπουρωθείτε να δούμε αν μπορούμε να σπάσουμε άμυνες», αλλά μπα. Ο Λουτσέσκου είχε δώσει ξεκάθαρες οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του και εκείνοι αυτές ακολουθούσαν.
Ο ΠΑΟΚ είχε προβλήματα στην ανάπτυξη. Υπάρχουν δυο δρόμοι να τα λύσεις. Ο ένας είναι να αλλάξεις τρόπο ανάπτυξης. Ο άλλος είναι να προσπαθήσεις να δεις το πώς θα καταφέρεις να εφαρμόσεις τον τρόπο ανάπτυξης που θες. Και ο ΠΑΟΚ έκανε το δεύτερο.
Αν ήθελε, ο Λουτσέσκου μπορούσε να πάει σε πιο safe επιλογές τρόπου ανάπτυξης και 11άδας. Θα μπορούσε να κατεβάσει τους «καλούς» του και να παίξει και λίγο ταμπούρι με την Αϊντχόφεν, αν δεν του έβγαινε κάτι. Να έκανε δηλαδή το χατήρι στην Αϊντχόφεν. Και τι θα κέρδιζε; «Χρυσούν ορολόγιον» που έλεγε και ο παππούς μου! Να έπαιρνε το αποτέλεσμα για ηρεμία; Δηλαδή τι; Αν ο ΠΑΟΚ επικρατούσε της Αϊντχόφεν με λίγο ταμπούρι διότι δεν μπορεί ακόμα να τρέξει, και με «κανονική» 11άδα, το όφελος, ποιο θα ήταν; Κέρδος θα είχε. Όφελος;
Ο Λουτσέσκου είχε προαποφασίσει πως θα πήγαινε με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Τις μεγάλες του ανάγκες αναφορικά με το ρόστερ, της ήξερε. Και τώρα προσπαθεί να δει τι άλλο χρειάζεται. Μπορούν οι γκολκίπερ του να παίξουν αυτό που θέλει; Οι Λύρατζης και Περέιρα μπορούν να του δώσουν 10-15 ματς ως μπακ απ στα άκρα της άμυνας; Έχει μέσα του όρεξη ο Καγκάβα; Όλα αυτά, πως θα τα μάθαινε; Αν πήγαινε μόνο για το αποτέλεσμα με την Αϊντχόφεν; Αν έκανε ειδικό πλάνο για το παιχνίδι; Να το κάνει αυτό μέσα στη σεζόν, ναι, μαζί του. Αλλά τώρα; Είχε νόημα;
Ο Ρουμάνος τεχνικός έστησε δυο 11άδες με τον Βόλο και δυο 11άδες με την Αϊντχόφεν, και τώρα προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα με βάση όλα όσα δούλεψε και όλα όσα συζήτησε με τους ποδοσφαιριστές του σε επίπεδο τακτικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς. Η όλη διαδικασία του είναι απείρως πιο χρήσιμη σε σχέση με το να έστηνε με την Αϊντχόφεν μια 11άδα να παίξει 60′ με στόχο το να μη χάσει. Δεν είναι ακόμα η ώρα. Για να τα ξαναβάλουμε όλα στη θέση τους.
Όλα αυτά δεν είναι δικαιολογίες για την εικόνα του ΠΑΟΚ. Είναι γεγονότα για να έχουμε όλοι μια εικόνα το γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Ναι, από το δέκα πράγματα που ζήτησε ο Λουτσέσκου, ζήτημα να έγιναν τα τρία. Αλλά τον Λουτσέσκου τον ένοιαζε πιο πολύ το να προσπαθούν οι ποδοσφαιριστές του να κάνουν αυτά τα δέκα πράγματα από το να τους πει μέσα στον αγώνα «αφού δεν μπορείτε, αφήστε το, ας το πάρουμε αλλιώς».
Ναι, ο ΠΑΟΚ θέλει αριστερό μπακ, εσωτερικό μέσο και εξτρέμ. Ή μάλλον, λάθος. Ο ΠΑΟΚ ψάχνει αριστερό μπακ, εσωτερικό μέσο και εξτρέμ και μέσω των φιλικών θα δει και το τι άλλο θέλει. Και θα το δει αν κοιταχθεί στον καθρέφτη του, όπως έκανε με την Αϊντχόφεν, όχι αν «φτιασιδώνονταν» για να «αρέσει» με την Αϊντχόφεν.