ΠΑΟΚ: Οι 5+1 άξονες της ιδιαίτερης τοποθέτησης του Ιβάν Σαββίδη

Στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης με όλα τα στελέχη του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης τοποθετήθηκε μετά από μεγάλο διάστημα και ο Αντώνης Τσακαλέας επιχειρεί να… διαβάσει τις σκέψεις του πίσω από τα λεγόμενά του.

Η έλευση του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο, συνδυάστηκε με μια σημαντική δήλωση – τοποθέτηση με φόντο τη νέα σεζόν. Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδειξα να έχει συγκεντρώσει όλα όσα ακούει και διαβάζει για εκείνον και θέλησε να απαντήσει εξηγώντας τον τρόπο σκέψης και δράσης του.

Σημείο πρώτο, ο στόχος

«Να βγει ο Ιβάν να μας πει ποιος είναι ο στόχος της ομάδας για φέτος». Και αυτό έκανε. Με τον τρόπο του. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Στην αναφορά του, το θέμα των στόχων το ανέφερε τελευταίο ώστε να έχει εξηγήσει το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και παράλληλα να σημειώνει για ποιο λόγο ήταν είναι και θα είναι στόχο η πρώτη θέση:

«Στη ζωή μου δεν έχω βάλει ποτέ στόχο να είμαι δεύτερος. Και στις επιχειρήσεις μου και στη ζωή μου δεν αρκούμαι σε αυτό. Ο στόχος πρέπει να είναι για την ομάδα μου η πρώτη θέση. Οι πολλές αλλαγές χρειάζονται ωστόσο χρόνο και υπομονή να αποδώσουν, το κατανοούμε και το στηρίζουμε, αλλά πάντα έχοντας στο μυαλό μας τη νίκη στον κάθε επόμενο αγώνα.

Απαιτώ από εσάς να σκέφτεστε έτσι και ενωμένοι να ξεκινήσουμε τη χρονιά με αισιοδοξία. Να «αναγκάσουμε» τον κόσμο να αγκαλιάσει περισσότερο την ομάδα. Είμαι δίπλα σας, ακόμη και από μακριά» σημείωσε, κάνοντας και αναφορά στην απουσία του από την Ελλάδα.

Σημείο δεύτερο, οι μεταγραφές

Στην τοποθέτησή του, ο Ιβάν Σαββίδης δεν αναφέρθηκε στη λέξη «μεταγραφές» ή «ενίσχυση» αναφορικά με το τι θα συμβεί μέχρι την αυλαία της μεταγραφικής περιόδου. Η ατάκα «το ρόστερ δεν έκλεισε» μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν.

Αρχικά ο Σαββίδης είπε αυτό που όλοι ξέρουμε. Πως αυτός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. «Σύμφωνα με τη δική μου λογική εκτελώ τις μεταγραφικές εισηγήσεις που έχουν την απόλυτη έγκριση του προπονητή, μετά από την εισήγηση του αθλητικού διευθυντή» ανέφερε, και με αυτό τον τρόπο πήρε επάνω του και «επίσημα» κάτι που το γνωρίζαμε, και το μεταφέραμε μέσω του ρεπορτάζ ως «τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο Σαββίδης».

Και μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρώτη σκέψη που κάνουν όλοι: « Θεωρώ εκ των προτέρων αυτονόητο ότι δεν θα συμφωνούμε πάντα, αλλά μέσα από τις διαφωνίες μας θα καταλήγουμε στις σωστές αποφάσεις για τον σύλλογο».

Ο Σαββίδης αναφέρθηκε στις αποχωρήσεις εξηγώντας πως «χρειάζεται να ισορροπήσει το ρόστερ και να πουληθούν ή να αποχωρήσουν ποδοσφαιριστές που δεν είναι στα πλάνα του προπονητή» κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Στην τοποθέτησή του, ο Ιβάν Σαββίδης δεν αναφέρθηκε στη λέξη «μεταγραφές» ή «ενίσχυση» αναφορικά με το τι θα συμβεί μέχρι την αυλαία της μεταγραφικής περιόδου. Η ατάκα «το ρόστερ δεν έκλεισε» μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν

Σημείο τρίτο, τα «γκάζια» για την Ευρώπη

Η αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τη Λέφσκι Σόφιας αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύσκεψης και φυσικά ένα μεγάλο κεφάλαιο της αναφορά του:

«Ο αποκλεισμός είναι πισωγύρισμα και έτσι θέλω να τον αντιμετωπίσετε όλοι. Δεν θέλω να νιώθει κανένας χαρούμενος που θα παίζουμε ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Οι συμφωνίες με τους ποδοσφαιριστές και τα συμβόλαιά τους, έγιναν με τη φιλοδοξία να αγωνίζονται σε 55-60 παιχνίδια το χρόνο. Οι συμφωνίες θα τηρηθούν παρότι οι αγώνες θα είναι λιγότεροι μετά τον αποκλεισμό. Απαιτώ από όλους την πλήρη ετοιμότητα κάθε εβδομάδα.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές δεν θα έχουν τις ιδανικές συνθήκες για να ανταπεξέλθουν σε αυτό». Ο αποκλεισμός πλήγωσε τον ΠΑΟΚ σε όλους τους τομείς κιαι τα λεγόμενα του Σαββίδη το επιβεβαιώνουν.

Σημείο τέταρτο, η ευθύνη

Η τοποθέτηση του Ιβάν Σαββίδη ξεκίνησε με την ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο. Αυτό κάνουν οι επικεφαλής, με αυτό ξεκίνησε και ο πρόεδρος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ:

«Είναι δεδομένο ότι την πρώτη και κύρια ευθύνη την φέρνω εγώ. Είναι έτσι δομημένη η ζωή που στις αποτυχίες φταίει η κεφαλή, αλλά τις νίκες τις κατακτούν όλοι οι υπόλοιποι. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό και σας μιλώ σήμερα επειδή έχουν καταλαγιάσει τα έντονα συναισθήματα μετά τον αποκλεισμό. Χρειάζεται να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς, να αναδιοργανώσουμε την ομάδα σε όλες τις δομές της.

Περιμένω από όλους τις προτάσεις τους για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που χρειάζονται τα τμήματά τους». Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν «ξύλινο» και «τυπικό» αλλά αν απουσίαζε μια τέτοια αναφορά, θα ήταν κάτι που θα «χτυπούσε» άσχημα.

Σημείο πέμπτο, η αυτάρκεια

Η λέξη «αυτάρκεια» ακούγεται ολοένα και συχνότερα στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης ενοχλήθηκε από την ερμηνεία που δόθηκε από κάποιους:

«Κανείς δεν έχει αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο εγώ αναφέρομαι στη λέξη αυτάρκεια. Ο ΠΑΟΚ πριν από εμένα δεν ήταν ποτέ ενωμένος, στηριζόμενος σε δικά του στελέχη, σε δικούς του πόρους, σε δικό του σχέδιο. Μετά από εμένα θέλω να είναι έτσι. Μέχρι τότε εξασφαλίζω τη χρηματοδότηση για να διεκδικούμε υψηλούς στόχους.

Στην πιο δύσκολη χρονιά παγκοσμίως, το φετινό έλλειμμα είναι μεγάλο και θα εγγυηθώ εγώ την κάλυψή του. Αυτό, για να αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι όλες οι αστοχίες, καταλήγουν εκεί και καλύπτονται πάντα από εμένα. Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από την δημιουργία εσόδων για την ομάδα, από τις δραστηριότητες που επιφέρουν έσοδα και χρειάζεται τεράστια βελτίωση» ανέφερε για να δείξει τον τρόπο σκέψης του.

Η λέξη «αυτάρκεια» ακούγεται ολοένα και συχνότερα στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης ενοχλήθηκε από την ερμηνεία που δόθηκε από κάποιους

Η αναφορά στη νέα Τούμπα

Μπορεί κάποιος να δυσκολευτεί να το βρει μέσα σε όλα όσα ανέφερε ο Ιβάν Σαββίδης. Και ίσως να περίμενε μια πιο μεγάλη, ξεχωριστή αναφορά. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στη Νέα Τούμπα και ιδιαίτερο τρόπο:

«Στην πιο δύσκολη συγκυρία, εγώ θα είμαι εκεί στηρίζοντας όχι μόνο την ομάδα, αλλά ξεκινώντας ιστορικά έργα, όπως το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο. Και θέλω μαζί μου ανθρώπους που δεν βλέπουν μόνο προβλήματα, αλλά και τις λύσεις τους.

Πλησιάζουμε τα γενέθλια του ενός αιώνα ζωής του ΠΑΟΚ και από τώρα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως θα φτάσουμε εκεί και με ποιούς θα φτάσουμε εκεί». Από την πρώτη στιγμή, ο Ιβάν Σαββίδης έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους για τη Νέα Τούμπα την ώρα που πολλοί θα περίμεναν πανηγυρικές αναφορές.

Ο Σαββίδης εδράζεται σε μια χώρα που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και προσπαθεί να ισορροπεί ανάμεσα στους δυο κόσμους που ζει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News