ΠΑΟΚ: Το γεμάτο σκαμπανεβάσματα 2022 και το 2023 γεμάτο νιάτα

Sportday.gr

Ο Αντώνης Τσακαλέας μετράει όλα τα «πάνω – κάτω» του ΠΑΟΚ μέσα στη χρονιά που φεύγει και γράφει για το 2023 που θα φέρει στο προσκήνιο τα παιδιά των ακαδημιών, που θα χρειαστούν υποστήριξη

Το τελευταίο παιχνίδι του ΠΑΟΚ για το 2022 έμελλε να είναι ένα 90λεπτο μικρογραφία όλης της χρονιάς για τον Δικέφαλο. Οι «ασπρόμαυροι», με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στην πρώτη χρονιά της δεύτερης θητείας του, έκαναν ένα εξαιρετικό παιχνίδι για 30 λεπτά, τα οποία και διαδέχτηκε ένα 30λεπτο μιας ομάδας που παραπατούσε. Κάπως έτσι βγαίνει ο μέσος όρος μιας χρονιάς στην οποία ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε αλλά δεν πήρε κάποιο τίτλο.

Το πόσο έχει ανέβει επίπεδο ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια φαίνεται από το γεγονός πως οι «ασπρόμαυροι» βρέθηκαν στον τελικό του κυπέλλου για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, και έγραψαν την πρώτη τους ήττα σε τελικό.  Έναν τελικό κυπέλλου στον οποίο ολοκλήρωσαν με ήττα, μετά τις «μάχες» με τους «μεγάλους» της Αθήνας. Αρχικά απέκλεισαν την ΑΕΚ με το δεύτερο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ και την Ένωση να έχει σκορ πρόκρισης μέχρι το 90φεύγα. Ακολούθως απέκλεισαν τον Ολυμπιακό με το δεύτερο παιχνίδι στο «Καραϊσκάκης» και τους «ερυθρόλευκους» να έχουν βρει σκορ πρόκρισης στο 105′ της παράτασης.

Στο πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ έκανε τα χειρότερα πλέι οφ που έχει κάνει ποτέ, με τρεις νίκες σε δέκα αναμετρήσεις, όμως ακόμα και αυτές ήταν αρκετές για να του δώσουν την δεύτερη θέση, την οποία δεν ήθελε να χάσει για λόγους γοήτρου κυρίως, καθώς την περασμένη σεζόν, η δεύτερη θέση δεν έδινε τίποτα περισσότερο από όσα έδινε η τέταρτη θέση, ένα εισιτήριο στο Conference League.

Όσο για την Ευρώπη; Ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Conference League, στην παρθενική χρονιά της νεοσύστατης διοργάνωσης, εκεί που αποκλείστηκε από τη Μαρσέιγ, με την οποία έδωσε δυο μεγάλες μάχες και τις ολοκλήρωσε με μια πικρή γεύση.

Ένα τρελό, μεταγραφικά, καλοκαίρι

Μεταγραφικά, το καλοκαίρι του 2022 δε μοιάζει με κανένα άλλο στο παρελθόν. Και δεν είναι η ποσότητα των μεταγραφών, ούτε τα οικονομικά δεδομένα αυτών. Είναι ο συνδυασμός οικονομικών, ποσότητας μεταγραφών και χρονικού σημείο στα οποί έγιναν αυτές. Ο ΠΑΟΚ γκάζωσε από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, και ακολούθως τράβηξε χειρόφρενο. Ο Δικέφαλος, με τον Ζοσέ Μπότο στη θέση του αθλητικού διευθυντή, προχώρησε σε επενδύσεις όπως αυτές των Κοτάρσκι και Κουαλιάτα, αλλά και στην εμπειρία των Νάραϊ και Ράφα Σοάρες. Συνολικά μέτρησε 10 μεταγραφές, αλλά η 11άδα του έχει πλέον ως βασικά στελέχη δυο παιδιά που ήταν εκτός μεταγραφικής λίστας. Δυο δικά του παιδιά, στα οποία δόθηκε η ευκαιρία να δείχνουν διατεθειμένα να μη την αφήσουν να πάει χαμένη. Κώστας Κουλιεράκης και Γιάννης Κωνσταντέλιας βρίσκονται στο κέντρο της συζήτησης που αφορά την αξιοποίηση της καλύτερης ακαδημίας της χώρας.

Η αυτάρκεια που ήταν στόχος αλλά έγινε αυτοσκοπός

Τον τελευταίο καιρό, η λέξη «αυτάρκεια» έχει μπει στην επικαιρότητα του ΠΑΟΚ. Μια αυτάρκεια που αποτελούσε στόχο αλλά πλέον έγινε αυτοσκοπός λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα στην οποία εδράζεται ο Ιβάν Σαββίδης. Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ έχει επηρεαστεί – όπως όλοι οι επιχειρηματίες ορμώμενοι εκ Ρωσίας – από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση της κατάστασης από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κατάσταση στην Ρωσία δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η αυτάρκεια έχει έρθει στο προσκήνιο. Από την διεκδίκηση της πρόκρισης στους «4» του Conference League τη σεζόν 2021-22, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στους… 164 τη σεζόν 2022-23. Μπορεί ο αριθμός να είναι λίγο αυθαίρετος, αλλά δείχνει τη μεγάλη αντίθεση της Ευρωπαϊκής πορείας των έξι νοκ άουτ φάσεων της προηγούμενης σεζόν, με τον αποκλεισμό από την πρώτη φάση στην οποία συμμετείχε, από την άσημη Ευρωπαϊκά Λέφσκι Σόφιας.

Η απώλεια εσόδων από την Ευρώπη ταρακούνησαν ακόμα περισσότερο τον ΠΑΟΚ, που θα μπορούσε να κινηθεί μεταγραφικά, αλλά δεν το έκανε, με το φιάσκο της υπόθεση Πάολο Φερνάντες, ειδικά από τη στιγμή που κατέληξε στην ΑΕΚ, να έχει περάσει «στα ψιλά».

Οι ωραίοι νέοι και η απαίτηση για την προστασία τους

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, το… ρόλερ κόστερ συνέχισε την πορεία του. 3-1-0 τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, 1-3-2 τις έξι επόμενες, 4-0-0 λίγο πριν το τέλος της σεζόν και η ισοπαλία με τον Ατρόμητο σε ματς… ρόλερ κόστερ.

Ο Γιάννης Κώνσταντέλιας είναι η ευχάριστη έκπληξη του ΠΑΟΚ. Και μοιάζει περισσότερο έκπληξη από τον Κώστα Κουλιεράκη και λόγω του τρόπου που ο καθένας εμφανίστηκε αλλά κυρίως λόγω θέσης. Ο,τι και να κάνει ένας αμυντικός, δε θα είναι ποτέ τόσο εντυπωσιακός όσο ένας μεσοεπιθετικός. Ο «Ντέλιας» περνάει τον δεύτερο κύκλο του. Από τα 15 του που βρέθηκε στα πρόθυρα μεταγραφής του στην Μπαρτσελόνα την οποία ο ίδιος σταμάτησε, μέχρι το ανούσιο πέρασμά του ως δανεικός από την Έουπεν, έκανε ένα πρώτο κύκλο και στα 19 του κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην καριέρα του αλλά και στον ΠΑΟΚ. Και μπήκε στην 11άδα «σαν ταύρος εν υαλοπωλείο».

Τα παιδιά του ανεβαίνουν από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ στην πρώτη ομάδα, υποχρεώνουν τον Ιβάν Σαββίδη στο να τα προστατεύσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ ανεβάζει στους «μεγάλους» ποδοσφαιριστές από την ακαδημία του. Είναι η πρώτη φορά που τα ανεβάζει σε ένα περιβάλλον… υπαρκτού πρωταθλητισμού. Ο ΠΑΟΚ, όχι απλά οφείλει, αλλά είναι υποχρεωμένος να στηρίξει τα παιδιά της ακαδημίας του και όχι να κρεμαστεί από αυτά όπως στις προ Σαββίδη εποχές, όταν έκανε παρόμοιες κινήσεις.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News