ΠΑΟΚ: Ένα ξενέρωμα μεγαλύτερο και από τον αποκλεισμό από τη Λέφσκι

EUROKINISSI

Οι αρχαίοι είχαν σταματήσει το μέτρημα στο δις εξαμαρτείν. Το τετράκις δεν το είχαν σκεφτεί καν. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φύγει από την Τρίπολη με μόλις ένα βαθμό, διότι περί κατορθώματος πρόκειται. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

Για δεύτερη διαδοχική αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μη νικήσει τον αντίπαλό του. Και μάλιστα, το κατόρθωνα να μη νικήσει τον Αστέρα στην Τρίπολη είναι μεγαλύτερο από αυτό της μη νίκης επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα.

Γκολ στα ιδανικότερα χρονιά σημεία, αλλά…

Ο ΠΑΟΚ, στην Τρίπολη, σκόραρε στα ιδανικότερα χρονικά σημεία. Το 0-1 ήρθε στο 6′, με το «καλημέρα» του ματς, πριν ακόμα καταλάβουμε καλά – καλά το πως μπορεί να πάει το ματς. Το 0-2 ήρθε στο 0-2, στο χρονικό σημείο στο οποίο, θεωρητικά, «τελειώνεις» το παιχνίδι.

Έκανε αυτό που του έλειπε σε Ηράκλειο, Λιβαδειά και Περιστέρι, αλλά…

Σε τρεις περιπτώσεις μέσα στη σεζόν, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε εκτός έδρας με 0-1. Απέναντι σε ΟΦΗ, Λεβαδειακό και Ατρόμητο. Η λήξη του αγώνα βρήκε τον ΠΑΟΚ να παίρνει συνολικά τρεις βαθμούς, από εννιά που θα μπορούσε να πάρει εφόσον είχε προηγηθεί. Και στις τρεις περιπτώσεις, ο ΠΑΟΚ σπατάλησε σημαντικές ευκαιρίες για να κάνει το 0-2 και τα βάλει μαξιλαράκι ασφαλείας. Και όμως, στην πρώτη, παρόμοια με τις τρεις προαναφερθείσες, αναμετρήσεις, κατάφερε να κάνει το 0-2, βρήκε τον τρόπο να το μετατρέψει σε 2-2. Και, συγχωρείστε με για αυτό που γράφω. Δεν υποτιμώ τον Αστέρα. Αναφέρομαι κυρίως στον ΠΑΟΚ διότι δεν ήταν ματς που μπορείς να πεις ότι ο Αστέρα έκανε μαγικά στα τελευταία λεπτά. Μερικά γεμίσματα έκανε, που του βγήκαν με τον ΠΑΟΚ να πίνει θάλασσα. Ούτε κάποια δύσκολη ενέργεια, ούτε κάνει που σε σηκώνει από το κάθισμά σου.

Ασε τα πρόσωπα, είναι θέμα συνόλου

Θα μπορούσα να αναφερθώ, και κατά το κοινώς λεγόμενο «σταυρώσω» κάποια πρόσωπα, είτε αυτοί είναι ποδοσφαιριστές είναι αυτός είναι ο προπονητής. Όμως δε θα βγάλω κανέναν  από το κάδρο. Το αποτέλεσμα στην Τρίπολη είναι αποτέλεσμα μυαλού. Είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας αποδυτηρίων. Έχω γράψει πολλές φορές σε κείμενά μου όλα αυτά τα χρόνια το «when the going gets tough, the tough get going». Όταν ο Αστέρας μείωσε σε 1-2, δεν υπάρχουν πρόσωπα. Υπάρχει σύνολο. Και το σύνολο καταφέρνει να δώσει πάνω από μια φάση στον Αστέρα μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της λήξης.

Αυτό το σύνολο πήρε το απόλυτο με Παναθηναϊκό

Αυτό που έπαθε ο ΠΑΟΚ στα τελευταία λεπτά του αγώνα στην Τρίπολη, δεν το αποδέχεται το μυαλό μου για έναν επιπλέον λόγο. Αυτή η ομάδα, που έδειξε τη συγκέντρωση που έδειξε στα τρία ματς με τον Παναθηναϊκό, κατάφερε ό,τι κατάφερε στο φινάλε με την Τρίπολη. Ξαναλέω. Δεν βλέπω αν στην Τρίπολη ήταν ο Νέσμπεργκ, ο Κεντζιόρα και ο Ζιβκο Ζίβκοβιτς και όχι ο Κουλιεράκης, ο Σάστρε και ο Κοτάρσκι. Θέμα συμβόλου είναι. Και πάνω από όλα, θέμα νοοτροπίας.

Ένα γύρο αήττητος αλλά πιο ξενερωμένος από ποτέ

Ο ΠΑΟΚ μετράει 3,5 μήνες χωρίς ήττα. Στο πρωτάθλημα συμπλήρωσε ένα γύρο χωρίς ήττα αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πιο ξενερωμένος και από το καλοκαίρι και το κάζο με τη Λέφσκι. Το μεγάλο πρόβλημα του φετινού ΠΑΟΚ είναι ο ίδιος ο ΠΑΟΚ. Οι ποδοσφαιριστές του έχουν καταφέρει να ξενερώσουν τους εαυτούς τους, να αδικήσουν την προσπάθειά που κάνουν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News