ΠΑΟΚ: Ο μόνος που τους έχει κερδίσει όλους στο πρωτάθλημα

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει στα πλέι οφ με ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε με τον πρώτο και τον δεύτερο της βαθμολογίας να έχουν μετρήσει βαριές ήττες από τον τέταρτο και τον τρίτο αντίστοιχα και τον τέταρτο να είναι η μοναδική ομάδα που έχει νικήσει και τις πέντε ομάδες των πλέι οφ, τουλάχιστον μια φορά, στο πρωτάθλημα.

Αυτό είναι το πλεονέκτημά του

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ είναι αυτό. Σε αυτές τις 26 αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας νίκησε μια φορά τον Ολυμπιακό, μια φορά τον Παναθηναϊκό, μια φορά την ΑΕΚ και μια φορά τον Άρη. Και ο «Δικέφαλος του Βορρά» είναι ο μόνος που το έχει καταφέρει αυτό. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν νίκησαν τον Ολυμπιακό και ο Ολυμπιακός δεν νίκησε τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός, μάλιστα, πέτυχε την πρώτη του νίκη επί ομάδας που είναι στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Και τι νίκη, σε ποια έδρα, και σε ποια χρονική στιγμή.

Μπορεί να είναι και θέμα ψυχολογίας αλλά όλα παίζουν ρόλο. Και ο ΠΑΟΚ έχει την ψυχολογία ότι έχει νικήσει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό εκτός έδρας, ενώ κατάφερε να νικήσει την ΑΕΚ στην Τούμπα. Μπορούμε να συζητάμε όση ώρα θέλετε για το πώς έκανε αυτές τις νίκες, αν ήταν κυριαρχικός ή «έκλεψε» τα ματς, αλλά η ουσία είναι η νίκη. Δεν θα είναι εύκολο να το ξανακάνει, αλλά δεν μπορείς με τίποτα να πεις ότι δεν θα το ξανακάνει.

Το μειονέκτημα είναι στην κανονική διάρκεια

Το μεγάλο μειονέκτημα του ΠΑΟΚ είναι πως δεν έχει «κανονάκια». Ο Δικέφαλος του Βορρά μπαίνει στα πλέι οφ τέταρτος λόγω των απωλειών που είχε (με τα λάθη του στα ματς σε Κρήτη και Λιβαδειά και τις αβλεψίες του VAR σε Τρίπολη και Γιάννινα) σε τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια από τα οποία θα μπορούσε να έχει πάρει μίνιμουμ έξι βαθμούς. Από τα τέσσερα αυτά ματς, στα τρία προηγήθηκε.

Και όμως, η κλήρωση παίζει ρόλο

Κάτι τελευταίο. Μην ακούσω πάλι το «όλοι παίζουν με όλους». Το πρόγραμμα παίζει σημαντικό ρόλο. Ίδια σημασία είχε να είχε γίνει το Ατρόμητος – ΑΕΚ όταν οι Περιστεριώτες ήταν ακόμα μέσα στην διεκδίκηση μιας θέσης στα πλέι οφ και ίδια ήταν όταν είχαν χάσει το 99,9% των ελπίδων; Ίδιο είναι για την ΑΕΚ να παίξει με το Βόλο στην έδρα της στην πρεμιέρα των πλέι οφ και ίδιο είναι να πάει στο «Καραϊσκάκης» με το 1-3 να είναι φρέσκο; Σαφώς και δεν είναι ίδιο. Όλοι θέλουν να ξεκινήσουν με το Βόλο στην έδρα τους, να πάρουν μια νίκη και και δουν το που θα βρεθούν αναλόγως με τα άλλα αποτελέσματα. Η ψυχολογία παίζει ρόλο σε τέτοιες καταστάσεις, ειδικά φέτος που για πρώτη φορά έχουν τέσσερις ομάδες να είναι «μέσα στο κόλπο».

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News