97 χρόνια ΠΑΟΚ: Τι είναι ΠΑΟΚ; Ιδού η απάντηση…

Sportday.gr

Η ερώτηση «τι είναι ΠΑΟΚ» είναι η πιο εύκολη και ταυτόχρονα πιο δύσκολη ερώτηση που μπορεί να κάνει κάποιος σε έναν ΠΑΟΚτσή. Εξηγεί και προσπαθεί να απαντήσει ο Αντώνης Τσακαλέας.

Έχω κάνει πολλές φορές αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου. Στήνω ένα φανταστικό σκηνικό όπου κάποιος με ρωτάει αυτό ακριβώς. Το τι είναι ΠΑΟΚ. Και κάθε φορά, στην ερώτηση που κάνω εγώ στον εαυτό μου, δίνω και διαφορετική απάντηση.

Τι είναι ΠΑΟΚ; ΠΑΟΚ είναι αυτό που λέει ένας στοίχος του ύμνου του. «Είσαι η δόξα του Βορρά μας, το καμάρι και η χαρά μας». Αυτός ο στοίχος έχει μέσα τον τοπικό προσδιορισμό, ο οποίος όμως δεν περιορίζεται στη Θεσσαλονίκη αλλά στον Ελληνικό Βορρά. Περιλαμβάνει επίσης και δυο έννοιες που είναι συνυφασμένες με την ομάδα που κάποιος υποστηρίζει. Το καμάρι και η χαρά μας.

Τι είναι ΠΑΟΚ; ΠΑΟΚ είναι να έχω μαζευτεί με δυο καλούς μου φίλους σε σπίτι, πριν από καμιά 20αρία χρόνια, σε γενέθλια του ΠΑΟΚ, με τον καθένα να φέρνει και μια βιντεοκασέτα με ένα ματς που θέλαμε να ξαναδούμε. Ο Χάρης είχε φέρει το Μπάγερν – ΠΑΟΚ και την ώρα του πέναλτι του Μαλιούφα, σηκώθηκε και φώναξε «Απ’ την άλλη ρίξ΄το αυτή τη φορά, απ’ την άλλη!».

Τι είναι ΠΑΟΚ; ΠΑΟΚ είναι να λέω στη μητέρα μου ότι το Σάββατο το μεσημέρι, στην εκπομπή που έχει η Nova, θα δείξει πλάνα από το Γκρασχόπερς – ΠΑΟΚ, και ότι θα με δείξει στην κερκίδα, και μετά την εκπομπή να της τηλεφωνώ να τη ρωτήσω αν με είδε και εκείνη να μου λέει «σε είδα, αλλά βρε αγόρι μου, με τον τζιν μπουφάν δεν κρύωνες;». Ρε ‘σεις, όταν βάζει η ομάδα σου γκολ πρόκρισης στο 93’, εκτός έδρας, κρυώνεις;

Τι είναι ΠΑΟΚ; ΠΑΟΚ είναι αυτό που είπε ο αείμνηστος Νότης Τσίντογλου στο ντοκιμαντέρ του ΠΑΟΚ: «Ξέρεις ποιο τραγούδι μου αρέσει και το ακούω; “Ας ξαναγινόμασταν και πάλι πιτσιρίκι”, ειλικρινά, όχι για τίποτα άλλο, στον ΠΑΟΚ να έπαιζα… πολύ θα το ήθελα…».

Τι είναι ΠΑΟΚ; ΠΑΟΚ είναι η απάντηση που έδωσε ένας φίλαθλος του στην εκπομπή «φάκελλοι» και στον Τάσο Τέλογλου: «Σαράκι είναι ο ΠΑΟΚ, δεν είναι δυο ώρες, μια Κυριακή, πάμε γήπεδα και τελειώνει. Ο ΠΑΟΚ έχει επίπτωση σε όλη μας τη ζωή…»

Τι είναι ΠΑΟΚ; ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα στον κόσμο που έχει και γενέθλια και γιορτή. Η γιορτή του έχει οριστεί από τους ιδρυτές του στις 12 Απριλίου και τα γενέθλια του, η έγκριση του καταστατικού του από το πρωτοδοκείου, είναι στις 20 Απριλίου.

Ο καθένας θεωρεί την ομάδα που υποστηρίζει μοναδική, διαφορετική, καλύτερη. Κάποιοι λένε ότι ΠΑΟΚ γεννιέσαι. Κάποιοι έγιναν ΠΑΟΚ επειδή γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι έγιναν ΠΑΟΚ διότι ΠΑΟΚ ήταν ο πατέρας τους, η οικογένειά τους. Κάποιοι έγιναν ΠΑΟΚ διότι πήγαν μικροί στο γήπεδο. Εγώ πάλι ούτε ΠΑΟΚ γεννήθηκα, ούτε στη βόρεια Ελλάδα γεννήθηκα, ούτε κανένας στην οικογένειά μου είναι ΠΑΟΚ, ούτε πήγα μικρός στην Τούμπα. Ίσως γι’ αυτό και στο «σε ποιόν να πεις και να καταλάβει τι είναι ο ΠΑΟΚ;» κάθε φορά δίνω και μια διαφορετική απάντηση.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News