ΠΑΟΚ: Δεν του αρέσει ο ρόλος του αουτσάιντερ; Δεν αλλάζει. Ας το διαχειριστεί

EUROKINISSI

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου καλείται να οδηγήσει για πρώτη φορά τον ΠΑΟΚ σε έναν τελικό με το ρόλο του αουτσάιντερ και καλείται να δείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτόν. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας

Στην τέταρτή του χρονιά στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου μετράει τέσσερις τελικούς κυπέλλου.

Το 2018 έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου έχοντας 9 νίκες σε 9 ματς μέχρι τον τελικό, εκεί που νίκησε την πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Στη διαδρομή για τον τελικό, ο ΠΑΟΚ ήταν ποτισμένος με το αίσθημα της εκδίκησης για τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε το πρωτάθλημα.

Το 2019 έφτασε και πάλι στην κατάκτηση του τίτλου με τη διαδρομή στο κύπελλο να περιλαμβάνει δυο ανατροπές δεδομένων από ήττες στον πρώτο αγώνα. Στον τελικό, ο ΠΑΟΚ πήγε ως πρωταθλητής και στο πρώτο ματς στο οποίο λειτούργησε στην Ελλάδα το VAR, που πίεσε και έφερε ο Ιβάν Σαββίδης, οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν στη νίκη και έγραψαν το πρώτο νταμπλ της ιστορίας τους.

Το 2022 ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στον τελικό έχοντας ουσιαστικά αξιοποιήσει στο έπακρο την τελευταία εφαρμογή του κανόνα του εκτός έδρας γκολ, ένας κανόνας που πλέον έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Για να φτάσει στον τελικό απέκτησε ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Την ΑΕΚ με το γκολ ποίημα του Κούρτιτς και τον Ολυμπιακό με η μαγική πάσα του Σβαμπ που άφησε την άμυνα του Ολυμπιακού παγωτό και τον Τσόλακ να σκοράρει μετά από ασίστ Ολιβέιρα. Στον τελικό, ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό, με τον Λουτσέσκου να ακούει από τότε «Λαόθ» και να φουντώνει.

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στον τελικό του κυπέλλου και το 2023. Στη διαδρομή, το μεγάλο βήμα πρόκρισης σε αυτόν έγινε απέναντι στον Παναθηναϊκό. Σε ένα δεκαήμερο ο «Δικέφαλος του Βορρά» έπαιξε τρεις φορές με τους «πράσινους» και με απολογισμό δυο νίκες και μια ισοπαλία τον απέκλεισε και του έκανε και ένα σημαντικό πλήγμα στο πρωτάθλημα, σε ένα ματς στο οποίο οι «ασπρόμαυροι» είχαν δοκάρι στο 62′ για να κάνουν το 0-4, μέσα στη Λεωφόρο. Μέσα στη Λεωφόρο.

Όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά. Η πραγματικότητα είναι μια. Ο ΠΑΟΚ είναι το αουτσάιντερ απέναντι στην ΑΕΚ. Απέναντι στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ που δεν μπορεί να ξεχάσει πως οι τελικοί του 2017, του 2018 και του 2019 έγιναν τραγούδι για τους ΠΑΟΚτσήδες.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν αρέσκεται στο ρόλο του αουτσάιντερ. Προ Λουτσέσκου, ο ΠΑΟΚ ήταν μια από τις καλύτερες ελληνικές ομάδες όταν είχε αυτό το ρόλο. Μια σειρά από Ευρωπαϊκές προκρίσεις ήρθαν για τον ΠΑΟΚ με αυτό το ρόλο. Ο τελευταίος που πήρε κύπελλο με τον ΠΑΟΚ ως αουτσάιντερ ήταν ο Πάμπλο Γκαρσία. Στη μεγάλη βραδιά της ασπρόμαυρης ζωής του. Με τον Τσιγγάρα και τον Μουργκ.

Όλα είναι θέμα διαχείρισης. Οι τελικοί έχουν πολύ «μπλα μπλα» πριν ξεκινήσουν. Ο Λουτσέσκου δεν είναι θαυματοποιός. Είναι ένας πανέξυπνος διαχειριστής καταστάσεων, υπό έναν όρο. Έναν πολύ σημαντικό όρο. Να πιστεύει στον στόχο που βάζει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News