Κύπελλο: ΠΑΟΚ, ζήλεψε την ΑΕΚ όπως σε ζήλευε και έκανε αυτό που έπρεπε…

EUROKINISSI

Δεν είναι καθόλου κακό να ζηλεύεις. Και αυτή την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ πρέπει να τη ζηλέψει διότι βλέπει σε εκείνην τον ΠΑΟΚ που την είχε για πλάκα σε τελικούς πριν λίγα χρόνια. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας

Ο ΠΑΟΚ υπέστη την πιο «βαριά» του ήττα στην εποχή Σαββίδη, σε τελικό κυπέλλου. Επί ημερών του, ο Δικέφαλος έχει αγωνιστεί σε επτά τελικούς. Έχασε τον πρώτο με 4-1 από τον Παναθηναϊκό, νίκησε τους τέσσερις επόμενους, τρεις με αντίπαλο την ΑΕΚ και έναν με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, και έχασε τους δυο τελευταίους με αντιπάλους του Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Μπορεί το 2014 να ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με 4-1 αλλά η ήττα με 2-0 από την ΑΕΚ στον τελικό του 2023 είναι η πιο «βαριά» του ήττα. Γιατί; Διότι είναι ήττα νοοτροπίας. Δεν υπάρχουν αν στο ποδόσφαιρο. Αν έμπαιναν οι δυο ευκαιρίες του Σάστρε, αν έμπαινε το φάουλ του Βιεϊρίνια. Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ έβγαζε μια τεράστια ποδοσφαιρική και ψυχολογική σιγουριά και ο ΠΑΟΚ έβγαζε ένα τεράστιο αγωνιστικό και ψυχολογικό «δεν μπορώ».

Όπως στη μεγάλη χαρά δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές Θεοί, έτσι και στη μεγάλη απογοήτευση δεν θέλουν όλοι οι ποδοσφαιριστές ξήλωμα. Και γράφω τώρα αυτή την πρόταση για να μην τον γράψω στο τέλος της παραγράφου. Ναι, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ του, και είναι οι ίδιες που χρειαζόταν πριν τον τελικό. Ο τελικός επιβεβαίωσε κάτι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν αλλάξει ρόλου.

Η ΑΕΚ του 2023 είναι ο ΠΑΟΚ του 2019. Και, για να σας προλάβω, δεν συγκρίνω τις δυο ομάδες αγωνιστικά. Μιλάω για νοοτροπία. Η ΑΕΚ έβγαζε μια σιγουριά σε κάθε δευτερόλεπτο του τελικού. Σιγουριά για το ότι ξέρει τι κάνει στο γήπεδο, για το πώς θα κάνει στο γήπεδο αυτό που θέλει. Μια ομάδα με θαυμαστή προσαρμοστικότητα στα δεδομένα κάθε αναμέτρησης.

Αυτό είχε ο ΠΑΟΚ της σεζόν του δικού του νταμπλ. Είχε την αύρα του νικητή. Η μαγκιά της ΑΕΚ είναι ότι την έχτισε μέσα σε ένα χρόνο. Και ο ΠΑΟΚ, ο κάθε ΠΑΟΚ, οφείλει να ζηλέψει την ΑΕΚ. Την αγωνιστική της νοοτροπία.

Η σεζόν για τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε με έναν οδυνηρό Ευρωπαϊκό αποκλεισμό και τελείωσε με έναν οδυνηρό τελικό. Και δεν υπάρχουν ούτε ένας στον ΠΑΟΚ που να μην ξέρει το τι έφταιξε, το τι πρέπει να κρατήσει από αυτή τη σεζόν, και το τι πρέπει να αλλάξει. Και η ΑΕΚ, που πέρυσι ξεκίνησε τη χρονιά με οδυνηρό Ευρωπαϊκό αποκλεισμό και την τελείωσε εκτός Ευρώπης και χωρίς καν υποψία διεκδίκησης τροπαίου, έδειξε σε όλους πως αυτό που έκανε, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

ΥΓ 1: «ΠΑΟΚ, ζήλεψε την ΑΕΚ όπως σε ζήλευε και έκανε αυτό που έπρεπε…». Είμαι σίγουρος πως στα social media πολλοί θα σχολιάσουν τον τίτλο του κειμένου και θα μου την πουν. Οι 99 στους 100 που θα το κάνουν είναι αυτοί που δε θα μπουν στον κόπο να διαβάσουν το κείμενο.

ΥΓ 2: Ο τελικός και η εικόνα του ΠΑΟΚ σε αυτόν είναι και η μεγαλύτερη προπονητική ήττα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Το να μην έχει καμία συνοχή και καμία πίστη σε αυτό που κάνει η ομάδα του στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς, με αντίπαλο τη Λέφσκι, πάει κι έρχεται. Το να μην έχει καμία συνοχή και καμία πίστη σε αυτό που κάνει η ομάδα του στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς δεν δικαιολογείται στο ελάχιστο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News