ΠΑΟΚ: Λάδι, λάδι… και τηγανίτα τίποτα

Όσο ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να «σκοτώσει» τους αντιπάλους του, εκείνοι γίνονται ποιο δυνατοί. Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τον Δικέφαλο του ντέρμπι με τον Άρη και πρώτη και τελευταία φορά για τη διαιτησία.

Η επόμενη μέρα της λευκής ισοπαλίας με τον Άρη βρίσκει τον ΠΑΟΚ «με μάτια σκυμμένα στο χώμα ν’ αναρωτιέται τι δεν πήγε καλά» που έχουν γράψει και οι Τρύπες. Αλλά στην περίπτωση του ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να μείνει και για μεγάλο χρονικό διάστημα με την απορία. Ο ΠΑΟΚ ξέρει τι δεν του πήγε καλά.

Το εύκολο είναι να πάει η κουβέντα σε πρόσωπα. Το θέμα είναι το σύνολο. Αυτό «καίει» τον προπονητή. Την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έβγαινε κάτι ξεκάθαρο αναφορικά με το πλάνο του Ραζβάν Λουτσέσκου. Αυτό που μέσα από το δικό μου ρεπορτάζ έβγαινε είναι πως υπήρχε ένα προβάδισμα του Οζντόεφ έναντι του Σβαμπ, αλλά την παρουσία του Μεϊτέ στο αρχικό σχήμα δεν την «έβλεπα», δε μου έβγαινε κάτι τέτοιο. Προφανώς και δουλεύτηκε, δεν είναι μια απόφαση που «φύτρωσε» στο μυαλό του προπονητή του ΠΑΟΚ την Παρασκευή πριν το ματς.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στην Τούμπα έχοντας στην 11άδα του δυο επιθετικά μπακ (Βιεϊρίνια – Μπάμπα), ένα νέο δίδυμο στη μεσαία γραμμή (Οζντόεφ – Μεϊτέ) και για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα τον βασικό του φορ (Σαμάτα).

Ο ΠΑΟΚ που είχε στο μυαλό του ο Λουτσέσκου εμφανίστηκε στα πρώτα 20 λεπτά του ματς. Σε αυτό το διάστημα ο ΠΑΟΚ ήταν λάδι, λάδι… και τηγανίτα τίποτα. Πίεσε, έκλεψε, μπήκε μόνο από τα άκρα στη μεγάλη περιοχή και τελείωσε μια από τις φάσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει.

Ο Άρης βρήκε τρόπο να μην επιτρέψει στον ΠΑΟΚ να του κάνει τη μεγάλη φάση, ο Κουέστα είχε απάντηση στο σουτ του Ζίβκοβιτς που ήταν η μοναδική πραγματική απειλή και από εκείνο το σημείο και μετά οι φιλοξενούμενοι οδήγησαν το ματς εκεί που ήθελαν.

Το ματς «μύριζε» πως ήταν και πάλι ματς του «όποιος το βάλει». Έτσι πήγε το ματς στο Ηράκλειο, έτσι και τώρα. Έτσι δεν γίνεται δουλειά. Αλλά και να γίνεται, ο ΠΑΟΚ δεν την έκανε. Από εκεί που ο Δικέφαλος είχε ένα σερί αγώνων με δυο και τρία γκολ, έγραψε δυο σερί «κουλούρια».

Είναι αχρείαστο να ειπωθεί ξανά πως ο ΠΑΟΚ επέλεξε να κάνει τις σημαντικές μεταγραφές του στο φινάλε της περιόδου και θα πρέπει να ζήσει με αυτό. Δεν είναι δικαιολογία. Είναι γεγονός.

Ο Μεϊτέ έδειξε πράγματα και ο Ντεσπόντοφ έκανε τη μια επαφή, γκολ. Ναι το γκολ δεν μέτρησε, αλλά το γεγονός πως το έκανε, «μέτρησε». Ο ΠΑΟΚ θα είχε δρόμο μπροστά του ανεξαρτήτως αποτελέσματος με τον Άρη.

Και κάτι τελευταίο, για τη διαιτησία. Μετά από αρκετά χρόνια στο ρεπορτάζ, τα σάιτ με τα οποία έχω συνεργαστεί, ξεκίνησαν να μου ζητούν μπλογκ με την άποψή μου από το 2015. Από τότε έχω μια συγκεκριμένη ατάκα που χρησιμοποιώ για τη διαιτησία.  Όχι για κάθε αμφισβητούμενη φάση ξεχωριστά, αλλά συνολικά για την όλη «φάση».

Η διαιτησία στο ποδόσφαιρο είναι σαν την τράπουλα στα χαρτιά. Αν, σε μια παρτίδα χαρτιά, πιστεύεις πως η τράπουλα είναι σημαδεμένη, είτε δεν ξεκινάς να παίζεις μέχρι να βεβαιωθείς πως η τράπουλα άλλαξε ή μαθαίνεις τα σημάδια της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News