ΠΑΟΚ: Στο Αμπερντίν έκανε ανατροπή πίστης, λογικής και… τρέλας

Κοίτα να δεις που φτάσαμε, με αυτό που ζήσαμε στο 90φεύγα με τον Σβαμπ να σκεφτούμε ακόμα και το «καλύτερα που δεν έβαλε ο Κωνσταντέλιας το «χορευτικό»… Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

Στο γήπεδο στο οποίο άφησε το πρώτο του προπονητικό αποτύπωμα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο ΠΑΟΚ έζησε την ιστορική φράση του Σκωτσέζου. «Football, bloody hell». Με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Στέφαν Σβαμπ, ο Δικέφαλος πέτυχε την έκτη διαδοχική του ευρωπαϊκή νίκη, διευρύνοντας το ρεκόρ του, έφτασε το αήττητο ευρωπαϊκό του σερί στα 10 παιχνίδια με φετινό ρεκόρ 7-2-0, είναι πρώτος στον όμιλο και κρατά την τύχη της πρωτιάς και της απευθείας πρόκρισης στους «16» του Uefa Conference League στα χέρια του.

Όλα αυτά σε μια βραδιά που ξεκίνησε με την απογοήτευση της χαμένης ευκαιρίας του Γιάννη Κωνσταντέλια στο 12′ που χόρεψε όλη την (άμυνα της) Αμπερντίν και έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι σε μια φάση που από τη μια σκέφτεσαι πως είναι κρίμα που δεν κατέληξε στα δίχτυα και στο τέλος της ημέρας σου περνάει από το μυαλό ότι… δεν χάλασε όλο αυτό που έζησαν οι ΠΑΟΚτσήδες με μια αξέχαστη ανατροπή.

Καθαρά ποδοσφαιρικά, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το ματς δείχνοντας ότι μπορεί να το πάει εκεί που θέλει αλλά όσο περνούσαν τα λεπτά η Αμπερντίν το έφερνε στα μέτρα της. Στο δεύτερο ημίχρονο, και στο ξεκίνημα του – που συνήθως είναι το καλό χρονικά σημείο του ΠΑΟΚ – οι «ασπρόμαυροι» δεν μπήκαν ποτέ και βρέθηκαν δικαίως να χάνουν με 2-0. Βαρύ το 2-0; Όχι. Όταν η μπάλα φτάνει στον επιθετικό και εκείνος είναι στη μικρή περιοχή, θα σκοράρει. Όταν μια ομάδα βγαίνει στην κόντρα και σε τετ-α-τετ, θα σκοράρει.

Τι συνέβη και φτάσαμε στο τελικό 2-3; Έγινε μια ανατροπή πίστης, λογικής και… τρέλας. Οι Σκωτσέζοι έχουν κάθε δικαίωμα να τα βάλουν με την τύχη τους. Στο 73′ ο Γένσεν γλιστράει στην προσπάθειά του να πλησιάσει στον Γιάννη Κωνσταντέλια (που κάνει ανοικτό κοντρόλ)  τον βλέπει να τον προσπερνάει και να «σερβίρει» στον Ντεσπόντοφ για το 1-2. Στο 84′, ο Χέις αρχικά κάνει κεφαλιά με την οποία δεν διώχνει αλλά στρώνει τη μπάλα στον Αντρέ Βιεϊρίνια και στη συνέχεια η μπάλα κοντράρει πάνω του όσο ώστε να καταλήξει στα δίχτυα για το 2-2.  Και στο 93′ έρχεται το πάτημα στον Οζντόεφ πάνω στη γραμμή.

Όλο αυτό είναι το κομμάτι της τύχης που είχε ο ΠΑΟΚ στο δρόμο για την ανατροπή. Ποτέ δεν φτάνει μόνο η τύχη. Πρέπει να έχεις και την ποιότητα του Κωνσταντέλια για να βγάλεις φάση όπως αυτή του 1-2 και το «διάβασμα» του Ντεσπόντοφ που μετρούσε καμιά 20αριά δευτερόλεπτα μέσα στο ματς. Θέλει να έχεις και καλό αριστερό για να βγάλεις την 35άρα που βγάζει ο Κουλιεράκης, και την ποιότητα του δεξιού ποδιού του Βιεϊρίνια για να κάνεις το 2-2. Και θέλει και το κρύο αίμα του Σβαμπ στο 90φεύγα για να ευστοχήσεις σε πέναλτι που σου δίνει νίκη – πρόκριση.

Όσον αφορά το θέμα της πίστης, έχω την εντύπωση πως όσο το πίστευε ο ΠΑΟΚ ότι μπορεί να πάρει κάτι από την αναμέτρηση ακόμα και όταν του «στράβωσε» άλλο τόσο… πίστευε και η Αμπερντίν ότι μπορεί να της κάνει ο ΠΑΟΚ τη ζημιά.

Ο ΠΑΟΚ έχει ζήσει πολλά φέτος στις καθυστερήσεις. Αρχικά έχασε στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ, στη συνέχεια δέχθηκε την ισοφάριση από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και ακολούθως νίκησε Άιντραχτ και Αμπερντίν με φάσεις που έγιναν στο 93′. Και είμαστε ακόμα στο 1/3 της χρονιάς. Μια μεγάλης χρονιάς που θα έχει ευρωπαϊκά παιχνίδια και το 2024.

Ο ΠΑΟΚ αρχίζει και κερδίζει και στις μέτριες βραδιές του διότι έχει ποιότητα. Στο Αμπερντίν, οι αλλαγές του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι (Μπάμπα, Οζντόεφ, Σαμάτα, Ντεσπόντοφ). Οι τέσσερίς τους κόστισαν συνολικά 4,2 εκατομμύρια Ευρώ και οι συνολικές ετήσιες αποδοχές τους είναι στα τέσσερα εκατομμύρια Ευρώ…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News