ΠΑΟΚ: Η μεταμόρφωση των έξι ημερών

Ο ΠΑΟΚ έκανε μια σχεδόν αψεγάδιαστη εμφάνιση στο «Καραϊσκάκης» έξι βράδια μετά το απόλυτο ναυάγιο στην «OPAP Arena». Κι όπως θα ρωτούσε και ο Ογκουνσότο «Πωτς γκένεν αυτό;». Υπάρχει εξήγηση και προσπαθεί να τη δώσει ο Αντώνης Τσακαλέας.

Ο ΠΑΟΚ των μηδέν τελικών στην εστία για 86 λεπτά εναντίον της ΑΕΚ, προηγήθηκε με 0-4 του Ολυμπιακού μετά από 78 λεπτά. Και οι δυο αναμετρήσεις μεταξύ τους έχουν απόσταση ούτε καν μιας εβδομάδας.  Ανάμεσα στα δυο ματς μεσολάβησαν έξι ημέρες.

Έξι ημέρες μουρμούρας και προβληματισμού σε μια Θεσσαλονίκη  που λατρεύει να την καλλιεργεί. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι παίκτες του καλούνται να δώσουν μια απάντηση, σε ένα γεμάτο γήπεδο, απέναντι σε μια ομάδα με την οποία έχουν ένα κοινό. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, έτσι όπως είχαν έρθει τα πράγματα, δεν είχαν κερδίσει ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός είχε όλη κι’ όλη… 1,5 ισοπαλία με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και ο ΠΑΟΚ είχε την φρέσκια ήττα από την ΑΕΚ, την ισοπαλία – μαχαιριά με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με το «πράσινο» γκολ ισοφάρισης στην τελευταία φάση και την εντός έδρας ισοπαλία με τον Άρη στην Τούμπα.

Στο «Καραϊσκάκης», ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρουσιάζει ένα ΠΑΟΚ τακτικά άψογο. Ένα σύνολο που ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του. Με τον Σάστρε δεξί μπακ, με τον οποίο έχει φέτος «ιστορία», με τον Κεντζιόρα κεντρικό αμυντικό, με τον Μουργκ στη θέση «10», ένα Μουργκ που εδώ και 1,5 χρόνο είναι στην πόρτα της εξόδου αλλά είναι ακόμα στον ΠΑΟΚ.

Πριν από έξι μέρες, έγραφα για τις επιλογές του Λουτσέσκου στο ματς με την ΑΕΚ που δεν μπορούσα να κατανοήσω. Την επιλογή του Νέσμπεργκ στο κέντρο της άμυνας και τη παραμονή του Βιεϊρίνια στο δεξί άκρο.

Αυτή τη φορά, πριν την αναμέτρηση, δεν μπορούσα να καταλάβω την επιλογή του Μουργκ στο αρχικό σχήμα, καθώς είχε προκύψει από το ρεπορτάζ πως θα ξεκινούσε βασικός. Όπως δεν μου κολλούσε και το δίδυμο Κεντζιόρα – Κουλιεράκη στο κέντρο της άμυνας.

Ο Λουτσέσκου είχε τους λόγους του και για την επιλογή Νέσμπεργκ και Βιεϊρίνια με την ΑΕΚ,  αλλά και για τις επιλογές που έκανε με τον Ολυμπιακό, με τον Κεντζιόρα κεντρικό αμυντικό και τον Μουργκ στο «δέκα». Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Τι μετράει.

Η ικανότητά σου να μην επηρεάζεσαι είτε από ένα πατατράκ όπως αυτό που είχε ο ΠΑΟΚ στην  «OPAP Arena», είτε από ένα θρίαμβο όπως αυτόν που κατέγραψε ο Δικέφαλος στο «Καραϊσκάκης».

Ο Λουτσέσκου έχει αποδείξει τι προπονητής είναι. Όλοι πλέον ξέρουν τα ατού του και τις αδυναμίες του. Η ήττα από την ΑΕΚ τον τρέλανε και απέδειξε πως ξέρει πάρα πολύ καλά να δουλεύει υπό πίεση. Και μάλιστα υπό την πίεση μιας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη και ενός αφεντικού όπως ο Ιβάν Σαββίδης.

Μετά την αναμέτρηση με την ΑΕΚ, ο Μπάμπα Ράχμαν είχε πει: «Το φταίξιμο είναι δικό μας. Στο μίτινγκ πριν το παιχνίδι, ο προπονητής μας είπε να το πιστέψουμε και να έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν είχαμε όμως αυτοπεποίθηση και τα πράγματα ήταν δύσκολα για εμάς. Είναι αποκλειστικά θέμα δικό μας, των ποδοσφαιριστών, να έχουμε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, ο προπονητής μας έδωσε τη μέγιστη αυτοπεποίθηση που θα μπορούσαμε να έχουμε. Όμως, μπήκαμε στο γήπεδο και ήταν σαν να καταρρεύσαμε από την πίεση του αντιπάλου».

Τώρα, τείνω να τον πιστεύω ακόμα περισσότερο από όταν τον άκουσα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News