ΠΑΟΚ: Δεν χρειάζεται να λες ότι πας για πρωτάθλημα όταν απλά το κάνεις…

Ο ΠΑΟΚ θα βγάλει τις γιορτές στην κορυφή και καλείται να προετοιμαστεί για τη συνέχεια. Και είναι άλλο να κυνηγάς και άλλο να σε κυνηγούν… Εξηγεί ο Αντώνης Τσακαλέας.

Εχοντας αξιοποιήσει κάθε στραβοπάτημα των τριών της Αθήνας τους τελευταίους δυο μήνες, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να προσπεράσει Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ και να κάνει γιορτές στην κορυφή. Με έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια που έγιναν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο πήρε 18 βαθμούς, την ώρα που Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πήραν από 12 και ο Ολυμπιακός 11.

Και, όπως έλεγε και μια διαφήμιση, αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Στις αναμετρήσεις με Αστέρα Τρίπολης και Κηφισιά, ο ΠΑΟΚ πέτυχε δέκα γκολ με έξι διαφορετικούς σκόρερ και 17 διαφορετικούς βασικούς, καθώς ο Λουτσέσκου έκανε έξι αλλαγές στο αρχικό σχήμα με τη Κηφισιά σε σχέση με αυτό απέναντι στον Αστέρα.

Για να συμβούν όλα, καταγράφηκε μια σειρά από αγωνιστικά δεδομένα.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει την εξάρτηση του δείχνει να έχει ο Ολυμπιακός από τον Φορτούνη και ο Παναθηναϊκός από τον Ιωαννίδη. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει τους μυϊκούς τραυματισμούς που έχει κάθε λίγο και λιγάκι η ΑΕΚ. Ούτε και την αστάθεια που έχουν οι τερματοφύλακες της ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκού.

Όλα αυτά συνθέτουν τα βασικά κομμάτια του παζλ των απωλειών των τριών συνδιεκδικητών του φετινού τίτλου. Το πρωτάθλημα είναι ένας μαραθώνιος και ο ΠΑΟΚ σε μια από τις στροφές του, κατάφερε από τέταρτος να βρεθεί πρώτος μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών.

Ο Παναθηναϊκός περιόρισε με τη νίκη στο Βόλο την εσωστρέφεια που δεν θα φύγει από τη μια μέρα στην άλλη. Η ΑΕΚ τρώγεται με τους τραυματισμούς και με το γεγονός ότι πέταξε τέσσερις βαθμούς μέσα σε τέσσερις ημέρες σε ματς που τα είχε φέρει στα μέτρα της. Δεν μπορείς να καταπιείς εύκολα ότι δεν κέρδισες ματς που το έκανε 0-2 και στο καπάκι ματς που προηγείσαι και ο αντίπαλος είναι με δέκα παίκτες. Ο Ολυμπιακός από την άλλη, είναι μια ξεχωριστή κατηγορία από τη στιγμή που πήγε σε αλλαγή προπονητή.

Ο ΠΑΟΚ, το καλοκαίρι, δεν είπε τη λέξη «πρωτάθλημα». Θα μου πει κανείς ότι «παίζω με τις λέξεις», αλλά η ουσία είναι πως ο ΠΑΟΚ πέρασε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι αλλά που μοιάζει να είναι πολύ μακρινό. Θα μου πεις, μακρινή μοιάζει και η εικόνα του ΠΑΟΚ στην «ΟΠΑΠ Αρένα» στα τέλη Οκτωβρίου….

Ο ΠΑΟΚ καλείται να διαχειριστεί τα δεδομένα που έχουν πλέον δημιουργηθεί. Είναι άλλο να κυνηγάς την πρώτη θέση και άλλο να είσαι πρώτος. Και έχει δημιουργήσει τις συνθήκες να το κάνει. Για να φτάσουμε μέχρι τα πλέι οφ. Εκεί, στα πλέι οφ, είναι… άλλου παπά ευαγγέλιο.

Μεταγραφές ανάγκες υπάρχουν και είναι δεδομένες. Και θα πρέπει να καλυφθούν σύντομα. Πόσο σύντομα; Το «χθες» είναι το ιδανικό, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει μια παράδοση να αργεί.

Η ουσία είναι πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρουσιάζει έναν ΠΑΟΚ διαφορετικό σε τρόπο ανάπτυξης, σε τρόπο σκοραρίσματος, σε συνολικό τρόπο σκέψης από τον ΠΑΟΚ του νταμπλ του 2019. Και θα είναι μεγάλο κέρδος αν ο ΠΑΟΚ «απεγκλωβιστεί» από εκείνη την ομάδα. Από το βάρος της επιτυχίας εκείνης της ομάδας. Ένα πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια δεν είναι μια κατάσταση που μπορείς να διαχειριστείς εύκολα και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Και αυτό το ξορκίζεις μόνο με ένα πρωτάθλημα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News