ΠΑΟΚ: Λες και ζήλεψαν τον μπασκετικό ΠΑΟΚ στα τέλη του ’80

Ο ΠΑΟΚ έβαλε τόσο ψηλά τον πήχη στο πώς μπορεί μια ομάδα να αποκλειστεί στα πέναλτι που όταν το ξαναπάει ομάδα, ο συνάδερφος που θα το καταγράψει, θα πει πως η τάδε ομάδα «επαθε ΠΑΟΚ». Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

Το ξέραμε πως το ποδόσφαιρο είναι στιγμές, αλλά αυτός ο αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ έχει μόνο στιγμές. Ο Δικέφαλος έφυγε από την Αθήνα με άδεια χέρια, και δεν μπορεί να τα βάλει με κανέναν άλλον παρά μόνο με τον εαυτό του.

Για όσους είναι και άνω των 40 χρόνων, ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο κατάφερε να ξεπεράσει και τον μπασκετικό ΠΑΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μιας ομάδας που έγραψε έναν ολόκληρο τόμο για το πως μπορείς να χάσεις ένα ματς μπάσκετ. Το είχε εξαντλήσει.

Αυτό έκανε ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Πήγε το ματς στην παράταση, βρήκε δεύτερο γκολ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, έμεινε με δέκα παίκτες λόγω του τραυματισμού του Μπάμπα που διεκομήσθη στο νοσοκομείο, ο διαιτητής θα άφηνε στην παράταση 8-9 λεπτά καθυστερήσεις  και στο 129′ έγινε το 1-2.

Και στα πέναλτι; Ο ΠΑΟΚ ξεκινά με 4/4 και συνεχίζει με 1/5. Δεν περιγράφω άλλο. Δεν περιγράφω άλλο. Ανάθεμα την ώρα που φόρεσα «έξυπνο» ρολόι για να βαράει και να γράφει «έχετε υψηλούς σφυγμούς». Σώπα…

Λοιπόν, μέχρι εδώ. Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός έζησαν ένα πολύ ροκ βράδυ. Ο Παναθηναϊκός κρατάει την ουσία. Την πρόκριση. Ο ΠΑΟΚ θα κρατούσε όχι μόνο την πρόκριση αλλά και μια εμφάνιση «απάντηση» σε ένα ματς που ήταν με την πλάτη στον τοίχο, μια μεγάλη αντίδραση μετά από τρία διαδοχικά ανεπιτυχή αποτελέσματα, ένα 0-2 μέχρι την τελευταία φάση του αγώνα, που πάλεψε να τη βγάλει και αυτή έχοντας μείνει με δέκα παίκτες.

Βλέπετε λοιπόν ότι, θεωρητικά, υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που ο ΠΑΟΚ μπορεί να κρατήσει από το ματς στη Λεωφόρο. Πρακτικά, έχει το… κουράγιο να το κάνει από τη στιγμή που αυτά δεν έφεραν την πρόκριση; «Κυριαρχήσαμε και δείξαμε χαρακτήρα» ανέφερε ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Μαζί σου, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν είναι στον τελικό.

Ο Λουτσέσκου πήγε το ματς εκεί που ήθελε, πήρε πράγματα από την αρχική του ενδεκάδα, αλλά ελάχιστα από τις αλλαγές του. Ναι, το πρόσωπο της βραδιάς είναι ο Αλι Σαμάτα που γλιστράει και χάνει το μοιραίο πέναλτι. Ο Λουτσέσκου φέτος αποφάσισε «να ζήσει και να πεθάνει» με τον Σαμάτα. Πέρυσι, «έζησε και πέθανε» με τον Ολιβέιρα, τον Μπίσεσβαρ και τον Καντουρί.

Ωρες – ώρες, θαρρείς πως το κάνει από πείσμα, για να μη βγει κανένας και το πει «ευτυχώς μας άκουσες και το διόρθωσες». Στην αποστολή είχε τους Τόμας, Σαμάτα και Τζίμα για επιθετικούς. Με το που έγινε γνωστό πως ο Τάισον έχει δικαίωμα συμμετοχής, έκοψε τον Τζίμα και κράτησε τον Σαμάτα.

Έτσι όπως τον έχω καταλάβει, δε θεωρώ πως έχει κάτι με τον Τζίμα. Ο τρόπος με τον οποίο όμως επιμένει σε έναν παίκτη, μήπως και του βγει την… ενδέκατη φορά, ενώ δεν του έχει βγει τις άλλες δέκα, στο τέλος, σε βγάζει από τα ρούχα σου. Στο τέλος, εγώ σκέφτομαι πως απλά, αν είναι να χάσει με έναν από τους δυο, προτιμά να χάσει με τη δική του επιλογή.

Ο,τι άλλο και αν ειπωθεί για την επόμενη μέρα μετά από έναν τέτοιο αποκλεισμό, μοιάζει μάταιο. Το τι άφησε στον ΠΑΟΚ αυτή η βραδιά, θα φανεί στη συνέχεια. Δεν μπορείς να ξέρεις αν αυτοί που έχασαν πέναλτι θα το αφήσουν πίσω τους. Δεν μπορείς να ξέρεις καν το διάστημα που θα απουσιάσει ο Μπάμπα, που είναι σημείο αναφοράς του φετινού ΠΑΟΚ και τελευταία έχει «χαμηλές πτήσεις».

Ο ΠΑΟΚ πήγε στη Λεωφόρο για το all in και πάνω που πήρε να πάρει όλο το χαρτί, βρήκε τρόπο να φύγει με άδεια χέρια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News