ΠΑΟΚ: Εξακολουθείτε να τον έχετε ξεγραμμένο;

Στο πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα όλων των εποχών, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να είναι πρώτος στο τέλος της κανονικής διάρκειας. Το αξίζει; Μπορεί να μείνει εκεί; Τι του λείπει; Τι μπορεί να του το δώσει; Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

Σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο η κορυφή έχει αλλάξει χέρια πέντε – έξι φορές μέσα στο 2024, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Τι μας λέει αυτό; Πολλά και τίποτα.

Πολλά διότι ο ΠΑΟΚ έκανε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών από τότε που καθιερώθηκε η μορφή πρωταθλήματος με 14 ομάδες και πλέι οφ με τη συμμετοχή των έξι πρώτων ομάδων, ενώ είναι και η πρώτη φορά που τερματίζει πρώτος στην κανονική διάρκεια. Μας λέει επίσης οτι ο ΠΑΟΚ στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός οτι δεν «πέταξε» βαθμούς στα παιχνίδια με τις ομάδες που βρίσκονται στα πλέι άουτ.  Στα 14 παιχνίδια που έδωσε με αυτές τις ομάδες είχε ρεκόρ 13-0-1. Αυτό το «1» είναι η ήττα από τον ΟΦΗ.

Οσο για το «τίποτα» πηγαίνει σε αυτό που ανέφερε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, με τον Ρουμάνο τεχνικό να κάνει λόγο για «ψυχολογικό προβάδισμα» καθώς οι διαφορές είναι μικρές και από εδώ και στο εξής υπάρχουν οκτώ ντέρμπι για όλες τις ομάδες.

Η δική μου ανάγνωση είναι πως η 26η αγωνιστική έχει έναν μεγάλο κερδισμένο και έναν μεγάλο χαμένο. Ο μεγάλος κερδισμένος, και νομίζω ότι δε θα διαφωνήσει κανείς, είναι ο Ολυμπιακός. Για μένα, ο μεγάλος χαμένος είναι η ΑΕΚ. Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, είναι και ο τρόπος. Παίζει ρόλο το πώς έρχεται μια ισοπαλία. Η ΑΕΚ έχει οκτώ ισοπαλίες. Στα επτά από τα οκτώ αυτά μας, προηγήθηκε. Το «είναι αήττητη στα ντέρμπι» αποτελεί τη μεγάλη της ασπίδα.

Η μεγάλη αλήθεια του Ραζβάν Λουτσέσκου

«Το καλοκαίρι κανένας δεν μας έδινε καμία τύχη. Υπήρχε αρνητικό κλίμα. Τώρα, μπορώ να πω ότι υπάρχει ικανοποίηση για τη δουλειά που έχει γίνει και φτάσαμε ως εδώ» είπε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τη Λαμία. Και έχει μεγάλο δίκιο. Τεράστιο. Ο ΠΑΟΚ είναι μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα. Με αρχή, μέση και τέλος. Με συγκεκριμένο πλάνο.

Πολλοί, ή μάλλον όλοι, θα σταθούν στη μεγάλη ευκαιρία που χάνει ο Σαμάτα, σε κενή εστία, μέσα από τη μικρή περιοχή. Εγω θα δω το ποτήρι μισογεμάτο. Θα σταθώ στο γεγονός πως ο ΠΑΟΚ καταφέρει να γράφει τελικές μέσα από τη μικρή περιοχή του αντιπάλου. Και αυτό είναι έργο προπονητή.

Κάποιοι αποκαλούν το ΠΑΟΚ «μονοδιάστατο», και ότι έχει μόνο έναν τρόπο παιχνιδιού. Ωραία, να το δεχτώ. Αυτό που κάνει, το κάνει καλά; Αποδίδει. Εχετε δει τον ΠΑΟΚ, σε ματς που δε του έχουν πάει καλά να παίζει «κουτουρού». να κάνει γιόμες, τελειωμένα σουτ έξω από την περιοχή ή… «ατομισιές» όπως λεγάμε όταν παίζαμε στην αλάνα; Ο ΠΑΟΚ έχει ένα συγκεκριμένο, δουλεμένο πλάνο. Εχει υπομονή, επιμονή και πάνω από όλα, σου βγάζει μια πίστη σε αυτό που κάνει. Και αυτό είναι έργο Λουτσέσκου.  Εχει κάνει και τα λάθη του ο προπονητής του ΠΑΟΚ αλλά πλέον, ο,τι καλό και ο,τι λάθος έχει κάνει, μένει πίσω. Τα πλέι οφ είναι πλέι οφ.

Τα χαμένα πέναλτι

Θα πάω σε κάτι που αφορά πρόσωπα. Στη Λεωφόρο, έχασαν πέναλτι οι Ντεσπόντοφ, Οζντόεφ, Οτο και Σαμάτα. Ο Οζντόεφ βγάζει τελευταία πολύ εύκολα εκνευρισμό στο παιχνίδι του. Ο Ντεσπόντοφ, τόσο πριν όσο και μετά το πέναλτι, μου δείχνει ποδοσφαιριστή που όχι μόνο δεν κρύβεται αλλά συνεχώς φωνάζει «εγώ» και αυτό πρέπει να το τιθασεύει. Ο Οτο έχει πάρει σερί αγώνων μετά από ένα μεγάλο διάστημα απραξίας. Ο Σαμάτα φαίνεται «άδειος» και το κακό είναι πως ποτέ δεν μου έδειξε «γεμάτος».

Οι συγκυρίες, η φόρμα και οι στιγμές

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διακοπή του πρωταθλήματος και η δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ να γίνει στα τέλη Μαρτίου. Σχεδόν σε ένα μήνα. Μέχρι τότε οι φορμαρισμένοι θα έχουν καλμάρει, οι χαμένοι θα προσπαθούν να ηρεμήσουν ενώ θα υπάρχουν και επιστροφές ποδοσφαιριστών από τραυματισμούς. Ναι, θα σου έλεγα άλλα αν είχαμε τέσσερις αγωνιστικές πλέι οφ μέσα στον Μάρτιο.

Νιώθω οτι αρκετοί «ξεγράφουν» τον ΠΑΟΚ λόγω των βαθμών που (δεν) έχει πάρει στα ντέρμπι. Εγω, τον φετινό ΠΑΟΚ δεν τον ξεγράφω με τίποτα. Μου έχει δείξει πολλά περισσότερα. Και, στο κάτω – κάτω της γραφής, μπορεί αυτό να το… αξιοποιήσει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News