ΠΑΟΚ 2021-22: Το… Last Dance της γενιάς του νταμπλ

Ο Αντώνης Τσακαλέας εξηγεί για ποιο λόγο δεν έχει ανυπομονησία αλλά περιέργεια για τον φετινό ΠΑΟΚ που (λέει πως) πάει για πρωτάθλημα

Κανονικά, τώρα θα λέγαμε ότι το πρωτάθλημα ξαναξεκινά. Θα μπαίναμε στην τρίτη αγωνιστική και την ερχόμενη Κυριακή θα είχαμε ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, το πρώτο ντέρμπι, αλλά… που τέτοια τύχη. Ε ναι, στην Ελλάδα, έχουμε αρκετά θέματα με την «κανονικότητα» τελευταία. Τέλος πάντων. Μετά από ένα πολύ περίεργο καλοκαίρι μεταγραφικά για τον ΠΑΟΚ, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Θα μου πεις, είτε ήταν περίεργο το καλοκαίρι μεταγραφικά, είτε όχι, η έναρξη της σεζόν είναι για όλους η ώρα της αλήθειας.

Υπό άλλες συνθήκες, ίσως να είχα ανυπομονησία να δω τον ΠΑΟΚ σε κανονική ροή σεζόν. Τώρα έχω περιέργεια. Μεγάλη περιέργεια να δω το… έργο. Αυτό το «last dance» της γενιάς του νταμπλ. Με Πασχαλάκη, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια, Καντουρί, Μπίσεσβαρ και εσχάτως Άκπομ. «Μάγκες, μεγαλώσαμε…» Αυτή ήταν η ατάκα του Μπίσεσβαρ όταν επέστρεψε στα αποδυτήρια και βρήκε τις άλλες παλιοσειρές.

Μεγάλη αλήθεια. Έχουν να δώσουν; Θα αντέξουν Κυριακή – Πέμπτη – Κυριακή; Είναι ακόμα σε επίπεδο πρωταθλητισμού Ελα ντε. Μέχρι στιγμής, έχουν δώσει έναν «τελικό». Ένα παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ ήθελε μόνο τη νίκη. Αυτό στην Κροατία με αντίπαλο τη Ριέκα. Και μπήκαν μέσα, και το…πήρανε πριν να το παίξουμε. Ναι, μιλάμε για ένα παιχνίδι, για ξεκίνημα σεζόν, με μια ομάδα που δεν είναι στα επίπεδα Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Είχε όμως «βάρος» και εκείνοι το σηκώσανε.

Ξέρετε ότι πολλές φορές «πιάνομαι» από τις ατάκες που ακούω σε παρέες και διαβάζω στα social media. «Που πάει ο ΠΑΟΚ με αυτές τις ηλικίες; Έχουμε πουθενά να παίξουμε over 19,5 θλάσεις;». Και σκεφτείτε πως αυτό ειπώθηκε πριν τον τραυματισμό του Καντουρί με τη Ριέκα. Είχε ήδη καταγραφεί αυτή του Ροντρίγκο. Θα απαιτηθεί διαχείριση και δουλειά από όλους.

Ο Λουτσέσκου πιέστηκε πολύ στις μεταγραφές. Πάρα πολύ. Και ήξερε καλά πως αυτός θα έπρεπε να σηκώσει το βάρος των απαιτήσεων αν είχε πάρει άλλους 2-3-4 παίκτες, και αυτός θα πρέπει να το σηκώσει και τώρα που… του λείπει ένας μεσοεπιθετικός, ενώ είχε και την «κέντα» με τον τραυματισμό του Ολιβέιρα. Αυτή είναι η τρίτη σεζόν που βρίσκει τον Λουτσέσκου στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ξέρετε πολύ καλά τι συνέβη στις δυο προηγούμενες, στις δυο πρώτες.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά εκείνων των δυο σεζόν του Λουτσέσκου σε σχέση με αυτή που θα «γράψει» τώρα. Εκείνες οι σεζόν δεν είχαν πλέι οφ.

Αυτή θα έχει τέσσερα ματς με το υπόλοιπο big-5. Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο. Μέχρι τότε, έχουμε μια ζωή και σήμερα, και κυρίως μια μεταγραφική περίοδο. Θα μου πεις «πόσα μπορούν να αλλάξουν σε έναν Ιανουάριο;».

Μέσα σε όλα, υπάρχει και η Ευρώπη. Άλλο μεγάλο κεφάλαιο επί Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ ετοιμαζόταν να παίξει με την Τσέλσι και εκείνος σκεφτόταν το ματς με τη Λαμία. Ναι, ο ΠΑΟΚ της σεζόν 2018-19, που όχι μόνο δεν είχε γευτεί τη γλύκα του πρωταθλήματος που λαχταρούσε, είχε και νωπή την προηγούμενη σεζόν. Δε λέω «καλά έκανε». Απλά τα βάζω όλα στο τραπέζι.

Στην κανονική διάρκεια της σεζόν, ο ΠΑΟΚ έχει 18 ματς και 6 ντέρμπι. Με τη ψυχρή λογική, για να κάνει πρωταθλητισμό μια ομάδα στο Ελληνικό πρωτάθλημα θέλει μίνιμουμ 16 νίκες από τα 18 ματς και στη χειρότερη 3 νίκες στα ντέρμπι. Να τελειώσει δηλαδή τη regular season στη χειρότερη με 19 νίκες. Και για να κάνει αυτά θα χρειαστεί βάθος πάγκου. Έχει βάθος πάγκου μια ομάδα που δεν κάλυψε ούτε καν τις μεταγραφικές της ανάγκες;

Λουτσέσκου είσαι. Ο μετρ της ψυχολογίας, ο λάτρης της δουλειάς στη λεπτομέρεια. Καλώς ή κακώς, αυτός θα είναι ο «σταρ» της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός των Αργεντινών, η ΑΕΚ του Τσούμπερ, ο Άρης του Ιτούρμπε και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ των… προπονητών τους. Στα ντέρμπι, τον ΠΑΟΚ δεν τον φοβάμαι. Ή μάλλον, τον Λουτσέσκου δεν τον φοβάμαι. Στα άλλα, εκεί που ίσως χρειαστεί και ροτέισον για να παίξουν οι βασικοί και στην Ευρώπη, εκεί είναι το θέμα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News