ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Σα τη νίκη, δεν έχει!

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αθλητές και προπονητές να λένε αυτό το «κρατάμε μόνο τη νίκη», μια από τις «ξύλινες» δηλώσεις; Υπάρχουν και άλλα που μπορεί να κρατήσει ο ΠΑΟΚ από το πέρασμά του από την Τρίπολη.

Αν έλεγες σε κάποιον πως ο ΠΑΟΚ έχει τρεις βαθμούς στο πρωτάθλημα μετά τις δυο πρώτες αγωνιστικές αντιμετωπίζοντας τα Γιάννινα εντός και τον Αστέρα εκτός, οι… 101 στους 100 θα σκεφτόταν πως επικράτησε του ΠΑΣ και έχασε στην Τρίπολη. Και το θέμα, δεν είναι οτι ο ΠΑΟΚ έκανε το αντίστροφο, αλλά το έκανε και με αυτή τη χρονική σειρά. Έχασε από τον ΠΑΣ στην Τούμπα Κυριακή, πήγε στο Γιβραλτάρ, έκανε… τσάτρα – πάτρα τη δουλειά επί της ημιεπαγγελματικής Λίνκολν και στη συνέχεια πέρασε νικηφόρα από την Τρίπολη. 

Αλήθεια, τι μπορεί να κρατήσει ο ΠΑΟΚ από αυτή τη νίκη, πέραν των τριών βαθμών; Υπάρχουν πολλά πράγματα που μένουν. Και μένουν με βάση την χρονική στιγμή που έγινε η αναμέτρηση, και συνολικά όλα τα δεδομένα του παιχνιδιού. Ας ξεκινήσουμε από τα μετόπισθεν.

Αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα είναι ο Πασχαλάκης. Η εμφάνισή του στην αναμέτρηση της Τρίπολης είναι το δείγμα γραφής του, ο μέσος όρος του. Και λάθος που δεν το περίμενες με βάση τη συνολική του εμφάνιση έκανε, και εντυπωσιακές αποκρούσεις έκανε, και εντυπωσιακές εκτινάξεις σε σουτ που αντιπάλου που δεν ήταν τόσο επικίνδυνα αλλά βλέποντάς τον να «πετάει» έλεγες «πω, πω, κι’ άλλη ευκαιρία έχασαν». Πάνω από όλα, έκανε σημαντικές επεμβάσεις. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει ξανά σοβαρό ψάξιμο για να βρει τερματοφύλακα. Αυτή τη στιγμή πορεύεται με τον Πασχαλάκη που αποκτήθηκε ως ελεύθερος για να είναι δεύτερος πίσω από τον Ρέι, και τον Ζίβκοβιτς, που αποκτήθηκε ως ελεύθερος για να είναι δεύτερος πίσω από τον Πασχαλάκη.

Αλήθεια, ποια ήταν η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ έψαξε, βρήκε πρώτο τερματοφύλακα και του βγήκε όντως… πρώτος; Έλα ντε…

Στην άμυνα, ο Γιάννης Μιχαηλίδης καίει τα κανονάκια του. Με τους Ίνγκασον και Κρέσπο εκτός, ο 21χρονος παίρνει ευκαιρίες σε τετράδα άμυνας και δεν τις αξιοποιεί. Ο ΠΑΟΚ κρατά ανέπαφη την εστία του σε δυο διαδοχικές αναμετρήσεις, με Λίνκολν και Αστέρα, αλλά όχι μόνο δεν θα τις «πιστωθεί» αλλά έχουν καταγραφεί ξανά οι αδυναμίες του. Και το κακό είναι πως είναι οι ίδιες κάθε φορά. Ναι, είμαι ο πρώτος που λέω ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής που δεν είναι σταθερό μέλος της 11άδας, μπορεί να κριθεί αξιόπιστα αν πάρει μίνιμουμ 7-8 σερί παιχνίδια, για να βρει ρυθμό. Σε ποια ομάδα πρωταθλητισμού θα τα βρεις τέτοια υπομονή, ειδικά αν δεν βοηθούν τα αποτελέσματα; Στο αριστερό άκρο, ο «που τον βρήκανε αυτόν που ούτε ο μπαμπάς Λουτσέσκου τον είχε βασικό» Σίντκλεϊ αρχίζει να πατάει καλά. «Ρε ‘συ, αυτός τελικά είναι κανονικός ποδοσφαιριστής» μου έστειλε ένας φίλος σε μήνυμα. Σκεφτείτε πόσο χαμηλά είχε μπει ο πήχης από κάποιους για τον Βραζιλιάνο. Κάνει καλή αρχή, αλλά η διάρκεια καθιερώνει, η διάρκεια βγάζει τη σούμα.

Στη μεσαία γραμμή, ο Κούρτιτς είναι λίγο πριν το τέλος της ανηφόρας. Από τις αρχές Μαΐου μέχρι 20 Ιουλίου δεν είναι κάνει ούτε μια προπόνηση. Τώρα, ετοιμάζεται να ισοσκελίσει τους δυο μήνες απραξίας με δυο μήνες στο γήπεδο. Στην Τρίπολη έκανε χαμηλή πτήση και το δικό του καθαρό και «κοφτερό» μυαλό στον άξονα έλειπε. Ο Σλοβένος θα είναι βαρόμετρο για τον φετινό ΠΑΟΚ, αυτό πιστεύω, αυτή την αίσθηση μου έχει δώσει. Ο Μιτρίτσα, ακόμα ψάχνεται. Οι παίκτες της… κατηγορίας του, αυτά τα «ζιζάνια» μπορούν εύκολα σε παρασύρουν. Να κάνουν ένα ματς που θα τους βγουν δυο – τρεις ντρίμπλες και να σε κάνουν να παραληρείς για την παικτάρα που βρήκε η ομάδα και να αρχίσουν τα δημοσιεύματα για το ποια είναι η ρήτρα του για να τον κάνει δικό της η ομάδα. Ακόμα και αυτοί οι ποδοσφαιριστές που σου προσφέρουν την μπούκα, την ντρίμπλα, την… ανακατωσούρα, πρέπει να δουλέψουν σε οργανωμένο σύνολο για να φανούν περισσότερο, αλλιώς θα είναι καταδικασμένοι να παίζουν σε μικρομεσαίες ομάδες που επιβιώνουν με αντεπιθέσεις.

Ωραία, ατομικά, τα ζύγισα σύμφωνα με τα δικά μου τα μάτια. Συνολικά; Θα χρησιμοποιήσω μια από τις λέξεις που δε μου αρέσουν. Που όταν την ακούω θεωρώ πως είναι λάθος. Ο ΠΑΟΚ στην Τρίπολη ήταν αβελτίωτος. Τη δουλειά, την έκανε. Το έχω ξαναγράψει. Οι προπονητές πάντα σκέφτονται «βρε, ας πάρω εγώ τη νίκη και με την ηρεμία που σου δίνει αυτή, συζητάμε ο,τι θες». Η ΑΕΚ έπαιξε πολύ καλύτερα από τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ χειρότερα από την ΑΕΚ. Το αποτέλεσμα αλλάζει ΜΟΝΟ την οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε ένα ματς. Δηλαδή στο «δοκάρι και έξω» του Βούρου στο ΟΦΗ – ΑΕΚ «η ΑΕΚ άντεξε» και στο «δοκάρι και μέσα» στο ίδιο ματς «η ΑΕΚ κατέρρευσε»; Στον τίτλο του κειμένου, ναι. Στην συζήτηση όμως, υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Βάλτε τώρα, αυτό το «δοκάρι και μέσα» και «δοκάρι και έξω» στην κεφαλιά του Μπαράλες στο 80φεύγα… 

Και στο τέλος; Που καταλήγουμε; Φέρνω αυτό που έγραψα μετά το ματς με τον ΠΑΣ, με copy – paste. Διότι, ισχύει ασχέτως αποτελεσμάτων: «Ο ΠΑΟΚ σε δυο εβδομάδες θα υποδεχθεί στην Τούμπα την ΑΕΚ που ζει στον αστερισμό του παικταρά Τσούμπερ και των άλλων δώδεκα μεταγραφών της. Μέχρι τότε έχει τρία σερί ματς εκτός έδρας. Με Λίνκολν, Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικό. Και αυτά τα ματς θα κρίνουν αν αυτό θα είναι ένα ντέρμπι επιβίωσης ή ένα ντέρμπι επιβεβαίωσης της ανάκαμψης».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News