ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Μη και μου πει κανείς οτι παράτησε την Ευρώπη

Το φινάλε της αναμέτρηση με τους Σλοβάκους βρήκε τον ΠΑΟΚ να μην έχει πετύχει τον στόχο του και τους οργανωμένους να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Πως κι’ έτσι; Μάγια τους έκανε;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Είναι αποτυχία για τον ΠΑΟΚ η εντός έδρας ισοπαλία με την Σλόβαν Μπρατισλάβας; Σαφώς και είναι, ειδικά από τη στιγμή που προηγήθηκε. Μπορούσε να κερδίσει; Σαφώς και μπορούσε. Έγιναν λάθη στην άμυνα που θα μπορούσαν να στοιχίσουν; Ναι, και για μια ακόμα φορά ο ΠΑΟΚ παίρνει βαθμό ή βαθμούς από τον τερματοφύλακά του. Φέτος, έχει πάρει τόσα από τον τερματοφύλακά του, όσα δεν πήρε πέρυσι, σε όλη τη σεζόν.

Η κουβέντα για την αναμέτρηση με την Σλόβαν, αμέσως μετά την αναμέτρηση με την ΑΕΚ, άρχισε να πηγαίνει άλλου. Ξαφνικά, άρχισα να εμφανίζονται οι «τον ΟΦΗ να κερδίσω». Ένα μήνα μετά την απογοήτευση που είχε φέρει η ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, όταν και οι φωνές για τη μη ενίσχυση της ομάδας στις μεταγραφές ήταν πιο δυνατές απο ποτέ, εμφανίστηκαν οι πρώτες φωνές που θύμιζαν τη σεζόν 2018-19, όταν και το «τον τάδε να κερδίσω» ακουγόταν μετά από κάθε παιχνίδι, και δη Ευρωπαϊκό, όταν ο Δικέφαλος τελείωσε με μια νίκη και πέντε ήττες απολογισμό στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, και ενώ έπαιζε στο Λονδίνο με την Τσέλσι είχε στο μυαλό του το πως θα επικρατήσει στη Λαμία. Αυτό, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν ίσχυσε. Μη μου πει κανείς οτι ο Λουτσέσκου, μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ που τους ανέβασε ολους ψυχολογικά, παράτησε την Ευρώπη.

Έκανε αλλαγές σε σχέση με την αναμέτρηση με την ΑΕΚ; Ναι έκανε. Άφησε στον πάγκο τον MVP Μπίσεσβαρ και τον ασταμάτητο Κούρτιτς που είχε 8/9 κερδισμένες μονομαχίες με Σιμάνσκι και Λιβάι Γκαρσία την περασμένη Κυριακή; Ναι. Αρα, έκανε ροτέισον στην Ευρώπη διότι έχει στο μυαλό του το ματς με τον ΟΦΗ, άρα την παράτησε την Ευρώπη. Όχι, φίλε, αυτή τη φορά, δεν πάει έτσι. Δες τη συνολική εικόνα.

Όντας αναγκασμένος να παίξει με τον 4ο και τον 5ο κεντρικό αμυντικό στην ιεραρχία, με τον Βεϊρίνια στον πάγκο και τον Καντουρί στην κερκίδα, με την αναμέτρηση με την Σλόωβαν να είναι η 6η σε 19 ημέρες, τι θα μπορούσε να κάνει; Τι είναι ο Μπίσεσβαρ και ο Κούρτιτς; Ρούχο να τους έχει «πλύνε – βάλε» που έλεγε και η μάνα μου για ένα φούτερ Rage against the machine που είχα στα 17 μου και το φορούσα πριν καν το σιδερώσει; Το οτι ο Μπίσεσβαρ είναι στα 33 του και ο Κούρτιτς προέρχεται από ένα καλοκαίρι που για πρώτη φορά στην καιρέρα του έμεινε άπραγοςγια σχεδόν 2μήνες, είναι δικαιολογία; Όχι, γεγονός είναι που καταγράφεται.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήξερε και το 2018-19 τις δυνατότητες του ρόστερ του, ξέρει και το 2021-22 τις δυναότητες του ρόστερ. Ξέρει όμως και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Τη σεζόν 2018-19, για μια ομάδα που είχε να πάρει πρωτάθλημα 34 χρόνια, αυτό είχε γίνει αυτοσκοπός, και κλήθηκε να το διαχειριστεί. Τώρα ξέρει πως με ένα ρόστερ μικρότερων δυνατοτήτων, το ζητούμενο είναι ο πρωταθλητισμός και η πρόκριση από τους ομίλους. Γι’ αυτό και με τη λήξη του αγώνα, από τη Θύρα 8, εκεί που βρίσκονται οι οργανωμένοι που δέχονται να ακολουθήσουν τα μέτρα και πηγαίνουν στο γήπεδο, ακούστηκε ρυθμικά το όνομα του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Δεν ήταν τόσο σύνθημα αποθέωσης. Ήταν σύνθημα αναγνώρισης. «Ραζβάν, ξέρουμε. Αυτούς έχεις, αυτά μπορούν». Οι ΠΑΟΚτσήδες, οι 35άρηδες, οι 45άρηδες, δεν είναι μαθημένοι στους τίτλους. Είναι μαθημένοι στους μαχητές. Πόσο μπορείς εσύ να παιξεις; Για 5/10; Αν μπεις και δώσεις το 5/10, θα σε χειροκροτήσω. Είσαι δίκος μου. Από εσένα που μπορείς το 8/10, θέλω το 8/10. Δωσ’ το ή κάνε ο,τι μπορείς για να το δώσεις, κι΄ εγώ θα ΄μαι μαζί σου.

Το ξαναγράφω. Ο Λουτσέσκου ψάχνει λύσεις, δεν ψάχνει δικαιολογίες. Περιμένει πως και πως τη διακοπή για να πάρουν όλοι ανάσες, να κάνει ένα προσκλητήριο για αναφορά, να μετρήσει παρόντες, απόντες, κολυόμενους μέχρι να έρθει η… διαβολοβδομάδα που λένε και οι Euroleagάτοι μπασκετικοί με τα ταξίδια σε Δανία και Πειραιά για τα ματς πρωτιάς με Κοπεγχάγη και Ολυμπιακό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News