ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Με αυτούς ζει, με αυτούς πεθαίνει

Ο ΠΑΟΚ ούτε βελτιώνεται αλλά ούτε και χειροτερεύει. Αυτό που κάθε φορά αλλάζει ένα ένας – δυο παίκτες στην 11άδα του και το πόσο μπορεί να τον καταλάβει ο αντίπαλος.

 

Μήπως θυμάται κανείς από που ξεκινά η φάση του 0-1 στο ΠΑΟΚ – Βόλος; Ο Εσίτι έχει τη μπάλα και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να την κοντρολάρει. Τον πιέζουν δυο παίκτες του Βόλου, κλέβουν τη μπάλα, βγαίνουν στην επίθεση και έρχεται το μοιραίο. Θα μπορούσα να μη συνεχίσω το κείμενο, αλλά θα έπεφταν τηλέφωνα από τα γραφεία στην Αθήνα και θα μου έλεγαν «Αντώνη, κάτι έκανες και στο σύστημα έχει σωθεί μόνο μια πρόταση από το κείμενο» και άντε να τους εξηγώ πως ο,τι είχα να πω, το είπα.

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Δεν ρίχνω το ανάθεμα στον Εσίτι. Ούτε ο υπερπαίκτης των πέντε θαλασσών και των τριών ηπείρων θα γίνει ποτέ, ούτε και εντελώς άχρηστος είναι. Ο Λουτσέσκου ξέρει καλά το τι μπορεί να κάνει ο Εσίτι και τι όχι. Η μόνη ερώτηση που έχω να κάνω είναι η εξής. Από τη στιγμή που την αδυναμία του Εσίτι την ξέρουν όλοι (και να μη την ήξεραν, ο Βόλος την έδειξε ξεκάθαρα σε όλους) θα μπορούσε να γίνει κάτι για να αποφευχθεί το να απομονωθεί ο Εσίτι όπως έγινε με το Βόλο και ο ΠΑΟΚ δέχθηκε γκολ, όπως έγινε με τον Ολυμπιακό; Είναι κάτι που ζητήθηκε και δεν εφαρμόστηκε ή είναι κάτι που αφέθηκε στο «ας το αποφύγουμε»;

Την ώρα που ο Μαρτίνς θα φθείρεται όσο παλεύει να αξιοποιήσει το μεγάλο ρόστερ που έχει (και ακόμα και με αυτό κινδύνεψε να του γυρίσει ματς ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης), ο Λουτσέσκου καταλαβαίνει πως με αυτό το ρόστερ που έχει, χτυπάει συνεχώς το ταβάνι του, και δε θα το φτάνει αν έχει πάνω από μια απουσία βασικού.

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε τα τακτικά λάθη που έκανε η ΑΕΚ στην Τούμπα και… τη βοήθησαν να αλλάξει προπονητή. Ο Εσίτι δεν είναι Κούρτιτς και κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία στα δυο ντέρμπι του ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο. Νίκησε την ΑΕΚ στην Τούμπα και έχασε από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης. Τη διαφορά την κάνουν οι πέντε χαμένοι βαθμοί με Γιάννινα και Βόλο. Στα ντέρμπι είναι «μια η άλλη».

Ο Λουτσέσκου προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτό που θέλει να παίξει και σε αυτά που μπορεί το ρόστερ του. Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στους προπονητές και στους καλούς προπονητές. Οι καλοί προπονητές κρίνονται με βάση το τι παρουσιάζουν σε σχέση με αυτό που μπορεί το ρόστερ τους. Το πρωτάθλημα έχει ακόμα 28 αγώνες. Μια ζωή και σήμερα. Αυτό που βλέπαμε είναι αυτό που περιμέναμε στο ξεκίνημα. Ολυμπιακός, ΑΕΚ ΠΑΟΚ και Άρης είναι ακόμα κοντά. Με τα πάνω και τα κάτω τους. Με την ΑΕΚ να έχει αλλάξει προπονητή και τον Άρη αν αποφασίζει να μην αλλάζει. Με τους Μαρτίνς και Λουτσέσκου να θέλουν και Ελλάδα και Ευρώπη και τον πρώτο να έχει περισσότερα μέσα και λιγότερες δικαιολογίες.

Το έχει ξαναγράψει. Ο ΠΑΟΚ κοιμάται όπως ακριβώς έστρωσε. Και τα… στρωσίδια του υστερούσαν σε σχέση με αυτά Ολυμπιακού και ΑΕΚ, όμως τηρουμένων των αναλογιών, το πάει καλά. Ο Λουτσέσκου έχει πάρει περισσότερα κρέντιντς από τον Μαρτίνς. Αναφέρω μόνο αυτόν διότι η ΑΕΚ ήδη άλλαξε προπονητή και ο Παναθηναϊκός είναι Κουταλιανός στη Λεωφόρο και εκτός έδρας… πέφτει παντόφλα.

Και κάτι τελευταίο. Είμαστε στα τέλη Οκτωβρίου και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει ήδη να είναι έτοιμος για τον Ιανουάριο και τις μεταγραφές. Και άντε, μιας και είπε ο Ιβάν Σαββίδης οτι ο ΠΑΟΚ «δοκιμάζει το μοντέλο χωρίς τεχνικό διευθυντή» (αφήνω στην άκρη την αιτιολόγηση αυτής της απόφασης, μεγάλα παιδιά είμαστε, δεν τρώω από «απόφαση στρατηγικής» και άλλα τέτοια) ας δεχτώ οτι δικαιολογείται να έχει ατέλειες στην πρώτη του εφαρμογή. Τώρα όμως δεν έχει. Και μη μου πει κανείς ότι «είναι δύσκολη η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου» και άλλα τέτοια. Ο Νάτχο Ιανουάριο είχε έρθει. Ο Πρίγιοβιτς Ιανουάριο είχε έρθει. Ο Ολιβέιρα Ιανουάριο είχε έρθει. Ο Μίσιτς Ιανουάριο είχε έρθει. Ο παίζω χάνει, ο πίνων μεθά και ο ψάχνων, βρίσκει.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News