ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Είναι άλλο το «έχω επιθετικό» και άλλο «έχω σκόρερ»

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να αφήσει αυτή τη Σλόβαν να ελπίζει, και βάζει έξτρα μπελάδες σε έναν ήδη βαρύ Δεκέμβριο

 

Ο ΠΑΟΚ, που μετρά έξι γκολ στα πρώτα πέντε του παιχνίδια στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ, είναι υποχρεωμένος να νικήσει μίνιμουμ με 3-0 τους ημιεπαγγελματίες της Λίνκολκ στην Τούμπα για να πάρει την δεύτερη θέση και να δώσει μπαράζ με ομάδα που θα (του) έρθει από το Γιουρόπα Λιγκ. Ένας ΠΑΟΚ που είχε φύγει νικητής από την Κοπεγχάγη, αξιοποιώντας το γεγονός πως η αντίπαλη ομάδα έπαιξε με 10 παίκτες για 80λεπτά, πήρε μόλις ένα βαθμό στα δυο επόμενα παιχνίδια, και από πρώτος, τρέχει για να βγει δεύτερος σε ένα γκρουπ με… 2,5 αξιόλογες ομάδες.

Αλήθεια, γιατί δεν κέρδισε ο ΠΑΟΚ τη Σλόβαν στην Μπρατισλάβα; Διότι το τελευταίο διάστημα, ο Δικέφαλος έχει φορ, αλλά δεν έχει σκόρερ. Τόσο ο Σφιντέρσκι όσο και ο Άκπομ είναι παίκτες που οι προπονητές από τη μια λατρεύουν διότι είναι «συμμετοχικοί» και από την άλλοι προβληματίζονται διότι δεν είναι «φονιάδες». Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς, είχε πει το εξής: «Για μένα δύο τύποι επιθετικών υπάρχουν: Αυτοί που σκοράρουν και αυτοί που δεν σκοράρουν».

Τόσο ο Άκπομ όσο και ο Σφιντέρσκι μπορούν να κάνουν, και κάνουν πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Θα τους πιστωθούν αυτές στα ματς που δεν σκοράρουν; Μπα, χλωμό. Μόνο αν κάνει κάποιος άλλος το γκολ και έρθει η νίκη. Διότι, στο τέλος της ημέρας, ο φορ πληρώνεται για να σκοράρει. Αν το κάνει, όσα «αλλά» και να ακολουθήσουν μετά, θα χαθούν. Όπως χάνονται όσα «αλλά» υπάρχουν για πράγματα που κάνουν οι επιθετικοί όταν δεν σκοράρουν.

Ο ΠΑΟΚ πήγε στην Μπρατισλάβα για να πάρει το ματς. Για τη νίκη έπαξε. Ξεκάθαρα. Και πλάνο είχε, και κατοχή μπάλας είχε, και πολλές ορθολογικές επιθέσεις έβγαλε. Και, ναι, έτσι όπως τα λέω, όλοι περιμένετε το «αλλά». Και, δεν θα πω οτι «η μπάλα δεν μπήκε, τι να κάνουμε, συμβαίνουν αυτά». Δεν είναι αυτό το θέμα. Όσο μια ομάδα δεν έχει έναν «φονιά» μπροστά, τόσο αναγκάζεται, ακόμα και χωρίς εντολή προπονητή, να το ψάξει αλλιώς. Τι εννοώ. Το γκολ είναι και θέμα εμπιστοσύνης.

Υπήρχε φάση στην οποία ο Σφιντέρσκι είναι σε πλάγια θέση μεν, αλλά θέση βολής. Και ο Κούρτιτς του κάνει παρατήρηση διότι δεν έδωσε την πάσα. Θεωρώ πως αν ο Σφιντέρσκι ήταν παίκτης των 8-10 γκολ μέχρι σήμερα, ο Κούρτιτς δε θα του έλεγε τίποτα για τη χαμένη ευκαιρία. Όχι διότι θα «είχε δικαίωμα να χάσει και ένα» αλλά διότι θα τον είχε στο μυαλό του ως τον καταλληλότερο να κάνει την τελική. Η γλώσσα του Λουτσέσκου έχει μαλλιάσει να λέει τη λέξη «αυτοπεποίθηση». Αυτή, δεν έρχεται ουρανοκατέβατη. Χτίζεται, παιχνίδι με το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ θα αργήσει να τη βρει.

Ναι, ο ΠΑΟΚ είναι αργός, έχει παίκτες που θα έπρεπε να είχαν δώσει τη σκυτάλη, έχει μειονεκτήματα που δεν κρύβονται. Ακόμα και αυτός ο ΠΑΟΚ, αρκετές φορές, όλα αυτά τα… «σουλουπώνει» και μεγαλύτερό του πρόβλημα μοιάζει να είναι η έλλειψη σκόρερ. Διότι φορ έχει, σκόρερ δεν έχει. Αυτά για να περάσει στην επόμενη φάση. Εκεί, δε θα του φτάνει μόνο ένας σκόρερ…

Το θέμα, όμως, είναι ένα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει, ή μάλλον… ΠΡΕΠΕΙ να προκριθεί. Και να το δούμε και λίγο αλλιώς; Και αν θέλει κάποιος να το πάρει στραβά αυτό που θα γράψω, ας το κάνει. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να συνδράμει ωστε σύντομα, η δεύτερη θέση του Ελληνικού πρωταθλήματος να δίνει εισιτήριο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Για το καλό του.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News