ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Ο ΠΑΟΚ «λούζεται» τις αποφάσεις του καλοκαιριού

Τι μπορεί να αλλάξει από τον ΠΑΟΚ της Λεωφόρου μέχρι τον ΠΑΟΚ στη Νίκαια; Είναι κάποιες στιγμής που γίνεται το «κλικ» και όλα πηγαίνουν προς την κατεύθυνση στην οποία ανήκουν

Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω ανάποδα. Αυτό που είχα σκοπό να το ρίξω στο τέλος, θα το ρίξω στην αρχή. «Το – ήδη από τον περασμένο χρόνο – ελλιπές ρόστερ είναι ακόμα άδειο, βασικές ανανεώσεις δεν έχουν γίνει και οι μεγάλοι σε μ.ο. ηλικίας παίκτες γίνονται κατά ένα χρόνο μεγαλύτεροι. Υπό αυτές τις συνθήκες (ελπίζουμε τα πράγματα να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες δραστικά) είναι ανώφελο να μιλάμε για τίτλους και διακρίσεις.

Καλό θα είναι η διοίκηση να μιλήσει ειλικρινά στον κόσμο, καθώς η ομάδα μοιάζει παρατημένη. Ενημερώνουμε όμως, πως στην απευχόμενη περίπτωση αποτυχίας, φέτος υπεύθυνοι δεν θα είναι ούτε οι ποδοσφαιριστές, ούτε ο προπονητής, ούτε η κακιά μας η τύχη. Αλλάξτε ρότα όσο είναι καιρός». Αυτή ήταν η τοποθέτηση της «Θύρας 4» στις 12 Αυγούστου. Μια ανακοίνωση που γράφτηκε 19 ημέρες πριν τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου.

Ναι, τόσο πίσω το πηγαίνουμε, αλλά ούτε θα κουράσω, ούτε θα ξαναθυμίσω τι έγινε και τι δεν έγινε. Τότε, είχα απλά γράψει ότι ο ΠΑΟΚ θα κοιμηθεί όπως έστρωσε. Και ο Λουτσέσκου, μετά το ματς με τον Ιωνικό είπε  για τον Μπίσεσβαρ: «Πραγματικά έχει έλθει σε μια κατάσταση που δεν έχει ενέργεια, λυπάμαι γιατί τον οδήγησα εγώ σε αυτή την κατάσταση». Είναι απογοητευτικό για τον Λουτσέσκου να έχει κρεμαστεί από τον Σουριναμένο. Μήπως ο Λουτέσκου υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του Μπίσεσβαρ; Όχι, αλλά θεωρούσε πως θα ήταν ο καλύτερος αναπληρωματικός επιτελικός μέσος που θα μπορούσε να έχει. Αλλά θα ήταν αναπληρωματικός αν είχε πάρει επιτελικό μέσο. Και ποιος φταίει που δεν πήρε ο ΠΑΟΚ επιτελικό μέσο; Έλα μου ντε. Ποιος μπορεί να φταίει;

Σε μια ομάδα που όλοι διατυμπανίζουν οτι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Ιβάν Σαββίδης, είναι δυνατόν να μην έχει καμία ευθύνη; Σαφώς και έχει. Εξ’ ορισμού δεν γίνεται όταν παίρνει τίτλους να είναι εκείνος ο αρχιτέκτονας, ο στυλοβάτης, ο ηγέτης, και όταν έρχονται οι στραβές να φταίει ως και ο ανάδρομος Ερμής (στο μεταξύ δεν έχω ιδέα από αστρολογία και το έχω απορία για το αν υπάρχουν και άλλοι ανάδρομοι, διότι μόνο για τον Ερμή έχω ακούσει).

Ναι, ο ΠΑΟΚ άργησε να πάρει την απόφαση να αντικαταστήσει μια φουρνιά ποδοσφαιριστών με τους οποίους έγραψε ιστορία. Και ίσως κάποιοι να σκέφτηκαν πως αφού αρκετοί από αυτούς είναι ακόμα εδώ και δεν έχουμε τρόπο να τους στείλουμε στην πόρτα της εξόδου, θα ήταν καλό να φέρνουμε πίσω τον Ραζβάν Λουτσέσκου ώστε να πάρει ο,τι μπορεί – αν μπορεί – από αυτούς και μετά εκείνος να χτίσει την επόμενη ομάδα.

Δεν ξέρω αν έτσι λειτούργησαν, και πάλι, σα την προηγούμενη φορά, σκέφτομαι φωναχτά. Αν όντως υπήρχε αυτό ως σκέψη, στις μεταγραφές του καλοκαιριού έχει προχειροδουλειά, όχι τόσο από την άποψη των επιλογών αλλά και της ποσότητας. Μπορούμε βέβαια να συζητάμε όση ώρα θέτετε για το αν έκλεισε η κάνουλα του Σαββίδη, αν όντως έδωσε λεφτά, αν όντως βάσει πλάνου δεν ήρθε τεχνικός διευθυντής.

Προσωπικά πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ έψαξε για τεχνικό διευθυντή και προσπάθησε να αιτιολογήσει τη μη προσθήκη ενός τέτοιου στελέχους με το ότι «έτσι είναι καλύτερα, επικοινωνούν πιο άμεσα προπονητής και διοίκηση». Είμαστε ήδη στο πρώτο 10ήμερο του Δεκμεβρίου. Οι ομάδες έχουν ήδη… στολίσει τις βιτρίνες τους με τους παίκτες που δεν θέλουν, η πιάτσα ξέρει ποια συμβόλαια λήγουν και οι παίκτες δεν ανανεώνουν, όπως επίσης έχουν γνωστοποιήσει και σε τι τιμές πουλάνε. Αυτά τα «είναι δύσκολη η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου» βερεσέ τα ακούω.

Και έρχομαι σε κάτι που αφορά τους νεαρούς παίκτες, διότι το ακούω εδώ και αρκετές ημέρες. Στην αρχή ήταν το «και πόσο χειρότερος δηλαδή είναι ο τρίτος τερματοφύλακας από τον Πασχαλάκη». Μετά αρχίσανε τα «βάλε μέσα ρε τον Κωνσταντέλια και τον Κούτσια ρε, τι φοβάσαι; ΠΟΚτσάκια είναι, θα τρώνε σίδερα». Και τελευταία μου ήρθε μια φωτογραφία του Τσιγγάρα που την είχαν βάλει στο face app και τον έδειχνε με ρυτίδες και άσπρα μαλλιά, να περιμένει να τον βάλει ο Λουτσέσκου. Αυτό που δεν θα αλλάξει στο ποδόσφαιρο είναι ένα. Οι καλύτεροι είναι εκείνοι που δεν παίζουν.

Αν το ένα άκρο είναι αυτό που κάνει ο Λουτσέσκου, όσο λάθος είναι αυτό, άλλο τόσο θα είναι να βρεθεί ο ΠΑΟΚ στο άλλο άκρο. «Να μπουν τα πιτσιρίκια μωρέ, χάθηκε η χρονιά». Και να δεχτώ ότι χάθηκε η χρονιά, αυτό τι σημαίνει; Οτι θα χάσουμε μαζί και τα πιτσιρίκια; Δε χρειάζεται μετά απο ένα λάθος να γίνει ακόμα ένα. Να παίξουν, όποια κρίνει ο προπονητής, αλλά αφού βρει τρόπο να τα εντάξει; Όχι να μου λέει ο Λουτσέσκου οτι αυτή η ομάδα χρειάζεται προπονήσεις για να παίξει αυτό που εκείνος θέλει και ξαφνικά να αρχίσω να βλέπω τα πιτσιρίκια μέσα χωρίς να έχουν κάνει προπονήσεις για να δουν αυτό που παίζει.

Και κάτι τελευταίο. Πάλι για τον Μπίσεσβαρ, για τον οποίο ο Λουτσέσκου είπε πως εκείνος τον έφερε σε αυτή την κατάσταση. Μετρήσεις δεν έχει στα χέρια του; Ακόμα και αν δεν έχει ο ΠΑΟΚ εργοφυσιολόγο, κάποιος θα έχει τις μετρήσεις του, να τις δει. Δεν μπορεί, βγάζουμε το 2021 σε τρεις εβδομάδες…  

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News