ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Πίστευε και μη, ερεύνα το ρόστερ του ΠΑΟΚ

Χάρης Τσιγγάρας και Λευτέρης Λύρατζης προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τον άγραφο κανόνα

Το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης του ΠΑΣ Γιάννινα με τον ΠΑΟΚ ήρθε απλά να επιβεβαιώσει μια προσωπική θεώρηση των πραγμάτων που αφορούν τον Δικέφαλο του βορρά, τον οποίο θεωρώ την πιο «expect the unexpected» ομάδα σε όλα τα αθλήματα, σε όλο τον πλανήτη.

Μέσα σε λίγες ημέρες ο μπασκετικός ΠΑΟΚ επικρατή του Άρη με 30και πόντους διαφοράς και ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ επικρατεί με 4-0 του ΠΑΣ στα Γιάννινα. «Έλα μωρέ, μπήκαν όλα, τον ενός τα τρίποντα και του αλλουνού τα μακρινά σουτ. Μαγική εικόνα το σκορ» μπορεί να πει κάποιος. Ωραία. Ας αφήσουμε το μπάσκετ (που το χόρτασα μέχρι τα 25 μου αλλά μετά το άφησα και έγινε άλλο άθλημα) και ας μείνουμε στη φουτμπαλέρα που λέει και ο μέγιστος Γιωργής Μπουσβάρος. Πάμε, λοιπόν στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στα Γιάννινα και μιας και ήταν η πρώτη του δεύτερο γύρου, ας δούμε την 11άδα του Δικεφάλου στο ματς της Τούμπας και μετά να δούμε αυτή στο «Ζωσιμάδες».

Στην αρχική ενδεκάδα στο ΠΑΟΚ – ΠΑΣ βρισκόταν οι: Ζίβκοβιτς, Λούκας, Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Σβαμπ, Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ, Καγκάβα, Μουργκ, Σβιντέρσκι.

Στην αρχική 11άδα στο ΠΑΣ – ΠΑΟΚ βρισκόταν οι: Πασχαλάκης, Λύρατζης, Mιχάι, Κρέσπο, Σίντκλεϊ, Κούρτιτς, Τσιγγάρας, Μουργκ, Αουγκούστο, Ζίβκοβιτς, Άκπομ.

Στην 11άδα της αναμέτρηση στα Γιάννινα, ο ΠΑΟΚ είχε 8 αλλαγές. Στις δυο αναμετρήσεις με τον ΠΑΣ, λοιπόν, ο Ραζβάν Λουτσέσκου χρησιμοποίησε 19 διαφορετικούς παίκτες ως βασικούς. Που θέλω να καταλήξω; Στη συζήτηση περί βάθους ρόστερ που δεν τελειώνει ποτέ διότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη θεωρεία. Κάθε φορά που μια ομάδα δεν πάει καλά, οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της είναι εκείνοι που δεν παίζουν. Ο θεμέλιος λίθος της κριτικής είναι το «ρε ‘συ κόουτς, πόσο χειρότερος είναι δηλαδή ο τάδε από τον δείνα παίκτη». Και στην περίπτωση των ΠΑΟΚτσήδων η σύγκριση αφορούσε τον Λύρατζη με τον Τέιλορ και τον Τσιγγάρα με τον Εσίτι. Και στις πρώτες τους διαδοχικές συμμετοχές, οι Λύρατζης και Τσιγγάρας έχουν τέτοια απόδοση που δικαιώνουν όσους κατέκριναν τον Λουτσέσκου.

Τα διαδοχικά παιχνίδια, έχουν αναγκάσει και τον Ραζβάν Λουτσέσκου σε διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου από τις οποίες μπορείς μερικές φορές να αντλήσεις ατάκες που ίσως να χαθούν. «Ενδεχομένως να μην μπορούσε να υποστηρίξει αυτή η ομάδα παιχνίδια σε τρεις διοργανώσεις με αυτό το δύσκολο πρόγραμμα που είχαμε. Σιγά-σιγά ο ΠΑΟΚ θα βρει τη στρατηγική που του ταιριάζει» είπε μετά την αναμέτρηση στα Γιάννινα ο Λουτσέσκου.

Ποσοτικά, το ρόστερ, μια χαρά μπορούσε να υποστηρίξει τρεις διοργανώσεις. Το ποιοτικά είναι μια άλλη κουβέντα, η οποία καταλήγει πάντα στο θέμα εμπιστοσύνης. Προφανώς και μέχρι τώρα ο Λουτσέσκου δεν εμπιστευόταν τους Τσιγγάρα και Λύρατζη. Θα μου πεις «δυο παίκτες αλλάζουν τα πάντα; Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχαν μπει στο ροτέισον νωρίτερα ο Λύρατζης και ο Τσιγγάρας;». Πάντα, σε θεωρητική ερώτηση, υπάρχει μια θεωρητική απάντηση. Αλλά, συγνώμη τώρα. Και τη σεζόν 2018-19 και τη σεζόν 2021-22 ο ΠΑΟΚ έχει ρόστερ 40-50 εκ. Ευρώ, τη μια σεζόν «λούζει» την Ευρώπη για το πρωτάθλημα και την άλλη «λούζει» το πρωτάθλημα αλλά «περάσαμε στην Ευρώπη»; Και άντε, τη σεζόν του πρωταθλήματος, έγινε ολικό ροτέισον, ο Λουτσέσκου είχε «στύψει» το ρόστερ, να το δεχτώ. Αυτή τη φορά υπήρχαν παίκτες που έπαιξαν πρώτη φορά μόλις τελείωσαν τα Ευρωπαϊκά ματς.

Ωραία. Και τι μένει στο τέλος της ημέρας; Το κλασικό ρε παιδιά, τι άλλο; Όταν δεν χάνει η ομάδα «κάντε μεταγραφές να γίνουμε καλοί» και όταν κερδίζει η ομάδα «κάντε μεταγραφές να γίνουμε καλύτεροι». Αυτό δεν γίνεται στο τέλος κάθε συζήτησης; Απλά η διαδρομή μέχρι να φτάσεις σε αυτή τη κουβέντα, διαφέρει και αυτή κάναμε.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News