ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο Μπότο αλλά σε τι περιβάλλον θα δουλέψει

Ο ΠΑΟΚ κάνει ξανά μια επένδυση σε επίπεδο στελέχους και πλέον απαγορεύεται να κάνει τα ίδια λάθη με το παρελθόν.

Αυτή τη φορά, το θέμα του τεχνικού διευθυντή δεν έγινε σήριαλ. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας άρχισαν να προκύπτουν οι πρώτες πληροφορίες πως ο,τι δεν έγινε το περασμένο καλοκαίρι, θα γίνει τώρα «και μάλιστα σύντομα» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κάποιες πηγές. Ο Ζοσέ Μπότο ήταν το πρώτο και το τελευταίο όνομα που ακούστηκε, και η αλήθεια είναι πως όταν σε μια υπόθεση εμπλέκεται αποκλειστικά και μόνο η οικογένεια Σαββίδη, ειδικά από τη στιγμή που δεν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, η πληροφορία δεν διαρρέει.

Ο 55χρονος Πορτογάλος αποτελεί 100% η επιλογή της οικογένειας Σαββίδη, με τον Ιβάν και τον Γιώργη να έχουν μια σειρά από συναντήσεων (μέσω τηλεδιάσκεψης) με τον Μπότο μέχρι να φτάσουν στη τελική συμφωνία, που οδήγησε τον μεγαλομέτοχο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ να ανοίξει διάλογο και με την Σαχτάρ για να «σπάσει» το συμβόλαιο του αρχισκάουτ της Σαχτάρ.

Ο Μπότο έκανε όνομα στην Πορτογαλία και στην Ευρώπη αλλά όχι στην πρώτη γραμμή. Είναι από τους ανθρώπους που ξέρει πολλούς αλλά δεν τον ξέρουν οι πολλοί. Αυτή είναι η μοίρα αλλά και πολλές φορές το… ζητούμενο για έναν αρχισκάουτ. Όσοι γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη δουλειά, λέτε πως το ιδανικό είναι αυτό ακριβώς. Να ξέρεις τους πάντες και να μη σε ξέρει κανένας, διότι όσοι περισσότεροι σε ξέρουν τόσο περισσότερο μαθαίνουν το που πας και ποιους βλέπεις.

Στον ΠΑΟΚ θα έχει το ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Θα αναλάβει μια θέση που έχει αποδειχθεί πιο ηλεκτρική και από αυτή του προπονητή στον Δικέφαλο του βορρά. Και, κάνοντας μια πρώτη γύρα από το απόγευμα της Δευτέρας και τις επόμενες ώρες σε διάφορα διαδικτυακά «στέκια» φίλων του ΠΑΟΚ, οι μισοί έψαχναν να μάθουν… τι καπνό φουμάρει ο Μπότο, και οι άλλοι μισοί έλεγαν μόνο το «να δούμε το αν θα τον αφήσουν να δουλέψει».

Ακόμα και αν αυτή η ατάκα έχει μια δόση υπερβολής, δεν μπορείς να την προσπεράσεις. Τι εννοώ; Και να δεχθείς πως όσοι πέρασαν από τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην εποχή Σαββίδη είχαν «όλα τα εχέγγυα», η αίσθηση πως υπήρχαν στιγμές που αντιμετώπισαν προβλήματα στις εσωτερικές τους συνεργασίες είναι δεδομένη και έχει μάλιστα καταγραφεί.

Μπορεί ο Ζοσέ Μπότο να μην έχει δουλέψει ως τεχνικός διευθυντής, με τον τρόπο που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας τον τεχνικό διευθυντή, αλλά η δουλειά του στις ομάδες είχε άμεση σχέση με το αγωνιστικό από την πρώτη μέρα ενασχόλησής του. Κατά το παρελθόν, ο Φρανκ Άρνεσεν ήταν τεχνικός διευθυντής «παλιάς κοπής» που τα έκανε όλα εκείνος, ο Λούμπος Μίχελ έγινε τεχνικός διευθυντής στον ΠΑΟΚ, ο Μάριο Μπράνκο έγινε τεχνικός διευθυντής πριν τον ΠΑΟΚ ενώ ο Όλαφ Ρέμπε ξεκίνησε από υπεύθυνος μάρκετινγκ για να καταλήξει σε τέτοια θέση.  

Ο Ζοσέ Μπότο θα βρεθεί στον ΠΑΟΚ προκειμένου να βρεθεί στην κορυφή μιας πυραμίδας, και θα έχει το ελεύθερο να πάρει αποφάσεις για ό,τι θα συμβαίνει από κάτω από εκείνον, στον τομέα του. Όσα βέβαια και να… γράφω εγώ, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, ένα πράγμα θα ρωτήσουν. Τις μεταγραφές, ποιος θα τις κάνει; Ο Μπότο και η ομάδα του. Τη δεδομένη στιγμή, η ομάδα του θα αποτελείται από ανθρώπους που θα βρει, αλλά στην πορεία αυτό πιθανότατα να αλλάξει. Ήδη προκύπτει από το ρεπορτάζ πως ο Ζοσέ Μπότο φέρνει μαζί του άτομο που θα έχει όστο στο τμήμα σκάουτινγκ και άμεση συνεργασία με τις ακαδημίες.

Αυτό που αρχίζει πλέον και επιβεβαιώνεται είναι πως ο Ζοσέ Μπότο είναι, εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, «σκιώδης» αθλητικός διευθυντής προκειμένου να εμπλακεί άμεσα στις μεταγραφές. Το σίγουρο είναι πως στον χώρο δεν είναι «χθεσινός» και ξέρει καλά τι σημαίνει να αναλαμβάνεις μια τέτοια δουλειά στα μισά μιας σεζόν σε μια ομάδα που το 50% των συμβολαίων λήγουν το καλοκαίρι. Το ποιος είναι ο Ζοσέ Μπότο θα το μαθαίνουμε μέρα με την ημέρα, αλλά το μεγάλο ζητούμενο θα είναι το ποιο θα είναι το περιβάλλον του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News