ΠΑΟΚ: Οι «μαγικές» ικανότητες του Ολιβέιρα

Ο Αντώνης Τσακαλέας ξετυλίγει το κουβάρι των μεταγραφών του ΠΑΟΚ ξεκινώντας από την αρχή.

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζει σιγά – σιγά βαλίτσες για Ολλανδία, όπου και θα δώσει τέσσερις φιλικές αναμετρήσεις με φόντο τα προκριματικά του Conference League, με το μεταγραφικό του καλάθι έχει τα απολύτως απαραίτητα, έστω και αν έφτασε στο «παρα πέντε». Θα μπορούσαμε για ώρες να παίξουμε με τις λέξεις. Για παράδειγμα για το αν ο Ραζβάν Λουτσέσκου ζήτησε ή απαίτησε μεταγραφές.

Θα μου πεις, βέβαια, δεν παίζουμε με τις λέξεις, διότι άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Όντως, διότι, όταν ζητάς μεταγραφές, μπορεί να παίξεις με το χρόνο, να διαπραγματευτείς, να ψαχτείς, να εξετάζεις συνεχώς τις περιπτώσεις που προκύπτουν. Όταν όμως απαιτείς μεταγραφές, σημαίνει ότι πηγαίνεις με τα λεφτά στο χέρι για να πάρεις αυτό που θες, κι αν σου βγει και λίγο παραπάνω, χαλάλι μωρέ, το θέμα είναι να το αποκτήσεις.

Η πρώτη μεταγραφική προσπάθεια στην οποία ο ΠΑΟΚ φαίνεται πως κινήθηκε σωστά είναι μια από αυτές που δεν έγιναν και συγκεκριμένα του Αλεσάντρο Ντεϊόλα.

Στην περίπτωση του Ιταλού χαφ της Κάλαρι, ο ΠΑΟΚ ρώτησε, έμαθε, πήγε στην πόρτα της Κάλιαρι, έκανε μια πρώτη πρόταση και όταν είδε ότι η ιταλική ομάδα πάει να… τον πατήσει στην ανάγκη, τής είπε: «τόσα δίνω, μέχρι την Παρασκευή, αν τα θες καλώς, αν δεν τα θες, πάλι καλώς». Δεν έχει τόσο σημασία αν τα ποσά ήταν μεγάλα ή μικρά, είτε συνολικά για μια μεταγραφή είτε ειδικά για τη συγκεκριμένη. Σημασία έχει πως ο ΠΑΟΚ ήταν ξεκάθαρος και δεν μπήκε σε παζάρια, διότι ήξερε οτι κάτι τέτοιο, τέλη Ιουνίου, βρίσκει συνήθως χαμένο τον αγοραστή.

Ο Λουτσέσκου «πάτησε πόδι»

Και με τον Ολιβέιρα; Ο ΠΑΟΚ έκανε μικρή αρχική πρόταση και αυτό δεν άρεσε στην πλευρά του Ολιβέιρα. Μετά η πρόταση βελτιώθηκε σημαντικά, «διέρρευσε» και αυτό δεν άρεσε στην πλευρά του ΠΑΟΚ. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έφτασε σε σημείο να επικοινωνήσει προσωπικά με τον Ολιβέρια για να του λύσει τις όποιες απορίες μπορεί να είχε, όχι για το συμβόλαιό του (πάντα ο Ρουμάνος λέει στους παίκτες του πως αυτά είναι «δικά τους θέματα» και δεν μπλέκει), αλλά για ο,τιδήποτε αφορά το αγωνιστικό. Σε αυτό το κομμάτι, τον παραδέχονται όλοι.

Λίγο πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, ο Λουτσέσκου πάτησε πόδι. Σα να είπε «παιδιά, τελειώνετε, έχουμε και φιλικά». Και σε αυτό το σημείο, ο ΠΑΟΚ λειτούργησε σωστά, και με γνώμονα αυτό που θέλει ο προπονητής του. Ο Λουτσέσκου επέμεινε για τον Ολιβεϊρα, δεν είχε ψαχτεί «ζεστά» για άλλον επιθετικό, τον θέλει και οι διοικούντες είπαν «πάμε να του τον φέρουμε, να τελειώνουμε». Κι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Δικέφαλος λειτούργησε σωστά.

Το «σωστά» δεν έχει πάντα να κάνει με την έκβαση, αλλά με τη μεθοδολογία. Καλώς ή κακώς ο ΠΑΟΚ πιέστηκε κι όλοι κατάλαβαν πως στην υπόθεση Ολιβέιρα, αν κρατήσει μαι παραπάνω μέρα, μόνο χασούρα θα υπάρχει. Έπρεπε το θέμα να τελειώσει τώρα. Και τελείωσε θετικά για τον ΠΑΟΚ και δη για τον Λουτσέσκου.

Οι δυο «όψεις» του Ολιβέιρα

Μια εβδομάδα πριν από το πρώτο φιλικό στην Ολλανδία κι ο Δικέφαλος του βορρά δεν είχε ούτε νέο χαφ ούτε νέο φορ. Και κάπως έτσι, ο κόσμος είχε φτάσει να είναι στα κάγκελα. Όχι μόνο αυτό που εκφράζονται στα socila media και τα Μέσα, αλλά και μια μεγάλη μερίδα της «σιωπηρής πλειοψηφίας». Κάπως έτσι έρχεται η λέξη υπομονή.

Αλλά στην περίπτωση των φιλάθλων, υπομονή μπορούν να έχουν μόνο όσοι βλέπουν κάτι, έχουν κάτι να κρατηθούν. Από που να κρατηθούν; Από τον Λουτσέσκου και το μαγικό του ραβδί; Από τον τεχνικό διευθυντή; Το θέμα του επιθετικού έκλεισε. Αυτός που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο θα πει «με τον Ολιβέιρα;». Αυτός που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο θα πει «με την πρώτη και βασική επιλογή του προπονητή».

Και, κάπου εδώ έρχεται και το «τι κάνουν οι άλλοι», που μάλιστα ξεκινούν υποχρεώσεις στην Ευρώπη νωρίτερα κι «ούτε εκείνοι έχουν κάνει πολλές κινήσεις». Κανείς δεν είπε ότι δεν θα γίνουν μεταγραφές. Και πολλές φορές, αυτό που σου δίνει ελπίδα είναι η μεθοδολογία στις μεταγραφές.

Ναι, στο 70% των περιπτώσεων, ο Λουτσέσκου θα πάει με το «βλέποντας και κάνοντας». Θα δει τι ακριβώς του λείπει, αν αξίζει να δώσει πολλά ή λίγα και όταν έρθει η ώρα, η «δεξαμενή» θα είναι διαφορετική. Κάποιοι ακριβοί θα αρχίσουν να πέφτουν, κάποιοι ίσως να έχουν ξεβολευτεί.

Ο ΠΑΟΚ περίμενε μέχρι τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών για να πάρει τους Ομάρ Ελ Καντουρί, Ζοσέ Μαουρίσιο και Αντρέ Βιεϊρίνια, το 2017. Αλλά είχε βρει, είχε «καπαρώσει» και τους είχε από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας του 2016 τους Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Λέο Μάτος και Εβγέν Σάχοφ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News