Παναθηναϊκός: Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα είναι πιο δύσκολος από τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε μία μεγάλη νίκη στο Φάληρο, αλλά ακόμα δεν έχει το δικαίωμα να την πανηγυρίσει. Γιατί η δουλειά (η μισή) θα τελειώσει το Σάββατο στη Λεωφόρο με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Όχι, ο τίτλος δεν είναι ειρωνικός. Δεν εμπεριέχει απαξία για τον Ολυμπιακό, ο οποίος δίκαια στέφθηκε πρωταθλητής. Ούτε η έλλειψη βαθμολογικού κινήτρου για τον πρωτοπόρο της κατάταξης, μειώνει στο ελάχιστο την επικράτηση του Παναθηναϊκού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μία νίκη, πέρα για πέρα δίκαιη.

Είναι ένας τίτλος στο blog που αποτυπώνει την πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε ένα μεγάλο διπλό στο Φάληρο, όμως σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα της αγωνιστικής, δεν του εξασφάλισε ακόμα την επιστροφή στην Ευρώπη. Η μαθηματική εξασφάλιση της συμμετοχής στα προκριματικά του Europa Conference League, περνάει από τη νίκη στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, το Σάββατο στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Αν ο Παναθηναϊκός νικήσει, τότε, ναι, θα ξαναγίνει Ευρωπαίος. Πριν το Σάββατο δεν έχει το δικαίωμα να αισθάνεται έτσι, παρότι θριάμβευσε στο Φάληρο. Το νέκταρ της νίκης σε ένα ντέρμπι αιωνίων αντιπάλων είναι γλυκό, όμως οι «πράσινοι» θα πρέπει να περιμένουν μερικές μέρες πριν το… πιουν.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξεχάσει άμεσα

Γιατί το δύσκολο για έναν προπονητή, δεν είναι να προσφέρει κίνητρα στους παίκτες του για ένα ντέρμπι. Αναμετρήσεις με τόσο μεγάλη σημασία, που προξενούν το ενδιαφέρον όλων, λειτουργούν σαν… αφροδισιακό για τον ποδοσφαιριστές. Είναι από μόνοι τους στην τσίτα, θέλουν να τα δώσουν όλα, να διακριθούν, να ακούσουν το όνομα τους σύνθημα στα χείλη των οπαδών και να το διαβάσουν με πηχυαίους τίτλους στα ΜΜΕ. Όπως, δικαίως απολαμβάνουν αυτή τη δόξα ο Σεμπάστιαν Παλάσιος, ο Μπαρτ Σένκεφελντ και οι άλλοι «πράσινοι».

Το πραγματικά δύσκολο για έναν προπονητή, είναι να συμμαζέψει την ομάδα του μετά από ένα σπουδαίο βράδυ. Κυρίως όταν μιλάμε για ένα ρόστερ που δεν έχει μάθει να νικάει, να διαχειρίζεται και να έχει συνηθίσει σε μεγάλα αποτελέσματα. Το δυναμικό του Τριφυλλιού βελτιώνεται σε όλους τους τομείς, η πρόοδος δεν αμφισβητείται, όμως η εκπαίδευση (τρόπον τινά), δεν έχει τελειώσει.

Εκεί εστιάζει ο τίτλος του blog. Στις δυσκολίες που θα συναντήσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για να επαναφέρει τους παίκτες του στη σκληρή πραγματικότητα: ακόμα η Ευρώπη παίζεται. Τουλάχιστον, ο Σέρβος έχει αποδείξει πως έχει τον τρόπο να μην αφήνει την ομάδα να ξεφεύγει συναισθηματικά ή διανοητικά. Το επανέλαβε και άλλες φορές φέτος και για αυτό ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει ένα επίπεδο σοβαρότητας.

Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει τι λέει

Όποιος παρακολουθεί τις δηλώσεις του Γιοβάνοβιτς από την παρουσίαση του, μέχρι σήμερα, δεν εξεπλάγην με την τοποθέτηση του μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Ο Σέρβος ξέρει το πραγματικό μέγεθος του Παναθηναϊκού, το έχει ζήσει και δεν αρκείται σε μία νίκη σε ντέρμπι των αιωνίων. Η οποία φέτος δεν είναι μεμονωμένη, όπως ήταν η περσινή, αλλά η συνέχεια στη βελτίωση της ομάδας και σε ένα σερί καλών εμφανίσεων.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να παρασυρθεί από την εύκολη ήττα του ΠΑΣ Γιάννινα από την ΑΕΚ. Επιβάλλεται να παραταχθεί το Σάββατο στο «Απόστολος Νικολαΐδης» στην τσίτα και να πράξει όσα χρειάζεται για να τελειώσει τη μισή δουλειά: την επιστροφή στην Ευρώπη. Η άλλη μισή θα ολοκληρωθεί στον τελικό του Κυπέλλου στις 21 Μαΐου και μετά θα κάνουμε… ταμείο.

Υ.Γ.: Ο Ιβάν έχει τις προδιαγραφές για να δημιουργήσει έναν Παναθηναϊκό που θα διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Ίσως όχι την επόμενη σεζόν, γιατί αν κάτι πρέπει να διδαχθούμε από τον Σέρβο, είναι πως στο ποδόσφαιρο η άνοδος απαιτεί σίγουρα βήματα. Αλλά, με τον Γιοβάνοβιτς, νομοτελειακά αυτό το εγχείρημα εκεί θα καταλήξει. Στο Φάληρο, με μία έννοια, σφραγίστηκε και η παραμονή του Ιβάν στον πάγκο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News