Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα: «Ελλάς-Ευρώπη-Panathinaikos» μετά από 1.724 μέρες!

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 4-0: «Ελλάς-Ευρώπη-Panathinaikos» μετά από 1.724 μέρες!

Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι Ευρωπαίος! Μετά από μία πενταετία αποχής από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εξασφάλισε μαθηματικά τη συμμετοχή του στον Β’ προκριματικό γύρο του Conference League νικώντας 4-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα στο κατάμεστο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Χίλιες εφτακόσιες εικοσιτέσσερις μέρες. Αριθμητικά, 1.724 μέρες. Τόσες έχουν μεσολαβήσει από το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, στις 24 Αυγούστου του 2017 στην ήττα από την Αθλέτικ Μπιλμπάο στα Play Off του Europa League. Σχεδόν πέντε χρόνια χωρίς υποχρεώσεις στην Ευρώπη για έναν Σύλλογο που εντύπωσε στο DNA του τις Glory Days, όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα.

Αυτή η επώδυνη και δύσκολος περίοδος ανήκει στο παρελθόν από το Σάββατο 14 Μαΐου και η ευχή είναι να μην βιώσουν ποτέ ξανά κάτι ανάλογο οι οπαδοί του Τριφυλλιού. Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε μαθηματικά τη συμμετοχή του στον Β’ προκριματικό γύρο του Conference League χάρη στη νίκη του με 4-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα και θα ταξιδέψει χωρίς άγχος στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ την Τρίτη και να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στα Play Offs.

Το κίνητρο θα υπάρχει για το Τριφύλλι και σχετίζεται με την τελική κατάταξη στη βαθμολογία. Γιατί μπορεί η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη θέση να μην έχουν διαφορά ως προς την ευρωπαϊκή συμμετοχή, όμως πάντα παίζει ρόλο το γόητρο και το πρεστίζ. Για τον Παναθηναϊκό που πέρυσι τερμάτισε πέμπτος, η άνοδος ως δεύτερος ένα χρόνο μετά θα επισφράγιζε την πρόοδο του στο ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Ο Γιοβάνοβιτς έστειλε το μήνυμα του!

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φρόντισε να στείλει το μήνυμα για τη σοβαρότητα του παιχνιδιού με την ενδεκάδα που επέλεξε. Ο Σέρβος προπονητής άρχισε τους δέκα βασικούς και αναντικατάστατους το τελευταίο χρονικό διάστημα: Μπρινιόλι, Κώτσιρα, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς, Αϊτόρ και Παλάσιος. 

Πιθανότατα θα έπαιζε ο Ιωαννίδης στην κορυφή της επίθεσης, εάν δεν είχε τραυματιστεί. Τη θέση του πήρε ο Φεντερίκο Μακέντα στην επανεμφάνιση του στην ενδεκάδα για πρώτη φορά μετά τις 16 Ιανουαρίου, όταν ο Ιταλός είχε παίξει βασικός στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-0 στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ο Καρλίτος δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες του στα Play Offs και φυσιολογικά, έμεινε στον πάγκο. Άλλωστε, ο Ισπανός δεν ταιριάζει τόσο στα «θέλω» του Γιοβάνοβιτς, σε αντίθεση με τον Μακέντα ο οποίος καλύπτει περισσότερα αυτά που ζητάει ο 60χρονος τεχνικός.

Βιγιαφάνιες σε ρόλο λυτρωτή

Ο Παναθηναϊκός έδειξε από την αρχή ότι δεν είχε σκοπό να παίξει και να χρονοτριβήσει. Και ο ΠΑΣ Γιάννινα των πολλών απουσιών, που δεν συμπλήρωσε ούτε 20άδα, ήταν αδύνατο να αντέξει για πάντα στην «πράσινη» πολιορκία. Ο Λοντίγκιν αποσόβησε το γκολ στο σουτ και στην κεφαλιά του Βέλεθ, ο Παλάσιος δεν ευστόχησε στις προσπάθειες του και ο Μακέντα δεν βρήκε τη μπάλα όπως θα ήθελε. 

Μέχρι που ήρθε ο Βιγιαφάνιες στο 37’ να λύσει τον γόρδιο δεσμό και να διώξει το άγχος πάνω από το «Απόστολος Νικολαΐδης». Ο Αργεντινός είδε τη μπάλα στρωμένη στην περιοχή από το «τσαφ» του Αϊτόρ και με ψυχραιμία σκόραρε το 1-0! Η τροπή των γεγονότων δεν μπορούσε να ανακοπεί… Ο Παναθηναϊκός «έπνιγε» τον ΠΑΣ ανά διαστήματα και αφού πήρε προβάδισμα, τα επόμενα ήταν θέμα χρόνου. Στο 68′ ο Μαουρίσιο με ευθύβολο σουτ σκόραρε το 2-0. Μετά από τρία λεπτά, στο 71′, ο Καρλίτος διαμόρφωσε το 3-0 με ωραίο πλασέ και πέτυχε το πρώτο τέρμα του στο πρωτάθλημα για το 2022. Ο Χουάνκαρ απλώς έβαλε… το κερασάκι στην τούρτα στο 87′ με ένα μακρινό σουτ και με τη βοήθεια της τύχης, σκόραρε το 4-0!

 

Ουσιαστικά, ο Ιβάν βλέπει πριν από τον τελικό το ροτέισον του όχι μόνο να ανοίγει, αλλά να παίρνει λύσεις από περισσότερους παίκτες. Επίσης, ο Σέρβος προφύλαξε τους πιο επιβαρυμένους παίκτες του, όπως τους Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς, Σένκεφελντ και Παλάσιος, για να τους έχει φρέσκους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη θα έχει έπαθλο ένα καλύτερο πλασάρισμα, αφού το Τριφύλλι έχει τη δυνατότητα να τερματίσει στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Δεν έχει ανάλογη σημασία με την κατάκτηση του Κυπέλλου, όμως θα λειτουργήσει σαν τονωτικό για την επόμενη σεζόν…

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News