Παναθηναϊκός: Τα δύο στοιχεία που κάνουν τη διαφορά

Ο Παναθηναϊκός έχει τελείως διαφορετική αφετηρία από πέρυσι, αλλά έχει ανάγκη από τις μεταγραφές που θα τον αναβαθμίσουν.

Φέτος στον Παναθηναϊκό συντρέχουν δύο προϋποθέσεις που δεν τις είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η μία αφορά τη σταθερότητα στην εφαρμογή ενός ποδοσφαιρικού σχεδίου. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς συνέχισε στην τεχνική ηγεσία και εξελίσσει ένα πλάνο που εφαρμόζει από το καλοκαίρι του 2021.

Ένα πλάνο το οποίο απέδωσε καρπούς με την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, μετά από πέντε χρόνια και την κατάκτηση ενός τίτλου μετά από μία οχταετία, του Κυπέλλου στον τελικό με τον ΠΑΟΚ. Ένα πλάνο που διανύει περίπου το μέσο του, αφού είχε τριετή ορίζοντα υλοποίησης, όταν συμφώνησαν ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον Μάιο του 2021.

Η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται με την ποιότητα του ρόστερ. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ο προπονητής διαχειρίζεται παίκτες οι οποίοι θα είχαν θέση και στον κανονικό Παναθηναϊκό. Το δυναμικό δεν θυμίζει πλέον την περίοδο των «μνημονίων», αλλά παραπέμπει σε συνθήκες κανονικότητας.

Σαφώς, δεν είναι ακόμα το ενδεδειγμένο, αυτό που χρειάζεται για να επαναφέρει το Τριφύλλι στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, το χάντικαπ που προέκυψε την προηγούμενη πενταετία ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στους εγχώριους ανταγωνιστές του, δεν είναι εφικτό να καλυφθούν με… μαγικά κόλπα.

Απαιτείται οργάνωση, μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή. Στοιχεία που εγγυάται ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και αποτελεί ευχής έργο που ανανέωσε το συμβόλαιο του. Γιατί ο Σέρβος, εκτός από τις προπονητικές ικανότητες του, έχει έναν συνεπή χαρακτήρα, αποφεύγει τις… τρέλες και τα ρίσκα και δουλεύει με πίστη στο πλάνο του.

Η Γουότφορντ έδειξε τι έχει αλλάξει

Η απόδοση του Παναθηναϊκού στο φιλικό με τη Γουότφορντ, το πρώτο στην καλοκαιρινή προετοιμασία, απέδειξε την αξία της συνέχειας. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν ήταν εντυπωσιακή, έχει ελλείψεις (κυρίως στη δημιουργία και στην εκτέλεση), όμως δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της πέρυσι, στο αντίστοιχο διάστημα. Πλέον, το «πράσινο» σύνολο έχει αρχές, παίζει με συγκεκριμένο στυλ και έχει μία βάση, την οποία πρέπει να βελτιώσει σε όλα τα κομμάτια της.

Ο φίλαθλος πείθεται ξεκάθαρα πως ο Παναθηναϊκός έχει ευοίωνο μέλλον και έχει ανάγκη από αναβάθμιση για να διεκδικήσει υψηλότερους στόχους. Όμως, έχει «κατασκευαστεί» μία μηχανή και δουλεύει, δεν αναζητείται η… συναρμολόγηση από την αρχή. Όπως συνέβη πέρυσι, όταν ο Λάζλο Μπόλονι δεν παρέδωσε κάτι στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Πρακτικά, ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να αναβαθμιστεί και σε μεγάλο βαθμό, αυτό θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των μεταγραφών. Κυρίως, των ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα αναλάβουν να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα του ρόστερ. Γιατί η δουλειά, όσο παραγωγική και αν είναι, έχει «ταβάνι» στην αποτελεσματικότητα της. Ένας επιθετικός με έφεση στο σκοράρισμα και ένας επιτελικός χαφ με δημιουργία, θα κρίνουν το… βήμα παραπάνω.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News