Παναθηναϊκός: Πείθει ότι θα είναι έτοιμος, ρισκάρει χωρίς «δεκάρι»

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει αποκτήσει ταυτότητα και δείχνει έτοιμος για τις μάχες της Ευρώπης. Αλλά για την κανονικότητα θέλει δύο σπουδαίες μεταγραφές!

Τα φιλικά είναι για τους προπονητές… Συνεπώς, η νίκη του Παναθηναϊκού με 1-0 επί της Αλ Ντουχαΐλ στο δεύτερο παιχνίδι του στην Αυστρία, έχει μικρή σημασία. Το αποτέλεσμα δεν μετράει, όσο αυτά που βλέπει ο προπονητής. Στην προκειμένη, μερικά πράγματα που βλέπουμε και εμείς και μπορούμε να τα περιγράψουμε ή να τα συμπεράνουμε με ασφάλεια…

O Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έχει δημιουργικό μέσο στο ρόστερ και φάνηκε πως σκέφτηκε να καλύψει προσωρινά το κενό με τη χρησιμοποίηση του Καρλίτος σε ρόλο περιφερειακού κυνηγού. Ένα τρικ που τον δικαίωσε πέρυσι στην αρχή της σεζόν και ο Σέρβος προπονητής θέλησε να επαναλάβει. Κυρίως, να τεστάρει την αγωνιστική κατάσταση του Καρλίτος, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί το εγχείρημα. Εάν ο Ισπανός είναι «fit», τότε μπορεί να βοηθήσει, ειδικά με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικής. Εάν δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τότε ο παίκτης αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Ο Γιοβάνοβιτς δεν εφάρμοσε το σύστημα 4-3-3 με δύο «οχτάρια» στη μεσαία γραμμή, το άλλαξε με το 4-2-3-1, με τον Κουρμπέλη και τον Αλεξανδρόπουλο στο «6» και τον Καρλίτος στο «10». Ο Ιωαννίδης ήταν ο μοναδικός προωθημένος, ο Παλάσιος και ο Αϊτόρ αγωνίστηκαν ως εξτρέμ και στα μετόπισθεν, άρχισαν οι Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Πούγγουρας και Γκάνεα.

Όσο για τον Χόρντουρ Μάγκνουσον, ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε να μην τον χρησιμοποιήσει. Ο Ισλανδός έχει λίγες προπονήσεις με τα πράσινα και ο Γιοβάνοβιτς έκρινε ότι δεν αξίζει το ρίσκο μιας ολιγόλεπτης συμμετοχής. Ο 28χρονος αμυντικός ίσως να πραγματοποιήσει ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό στο κυριακάτικο φιλικό με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, το τελευταίο επί αυστριακού εδάφους.

Στο συγκεκριμένο ματς θα έχει περισσότερο νόημα να παίξει ο Μάγκνουσον, επειδή πρέπει να συνηθίσει τον Σένκεφελντ. Οι δυο τους θα συνθέσουν το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού και επιβάλλεται να μάθουν ο ένας τον άλλο το συντομότερο δυνατό. Πλέον, η κλεψύδρα… αδειάζει μέχρι τον Γ’ προκριματικό γύρο της Conference League στις 4 Αυγούστου.

Ο Καρλίτος δεν μπορεί…

Αφενός, το πείραμα με τον Καρλίτος στον «άξονα» δεν πέτυχε. Ο Ισπανός δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ρόλου του. Τόσο γιατί ποτέ δεν είχε τα χαρακτηριστικά ενός μέσου, όσο και γιατί σε ατομικό επίπεδο δεν βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει δημιουργικό μέσο, αλλά στην παρούσα φάση ο Καρλίτος μοιάζει ανήμπορος να βοηθήσει.

Αφετέρου, ο Παναθηναϊκός έχει «παγιώσει» ένα επίπεδο λειτουργίας. Αυτοματισμοί και ομοιογένεια έχουν εντυπωθεί στο DNA της ομάδας και εμφανίζονται στο γήπεδο, ανεξαρτήτως των προσώπων στην ενδεκάδα. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε σωστά στο πρέσινγκ, είχε καλή κυκλοφορία και δημιούργησε ευκαιρίες. Με αποκορύφωμα το γκολ από την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αϊτόρ στο 44’, το οποίο κέρδισε ο Παλάσιος.

Οι λεπτομέρειες με τις ευκαιρίες σε ένα φιλικό δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό που μετράει είναι η εικόνα. Και ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι ναι μεν χρειάζεται βελτίωση και ποιοτικές μεταγραφές στο «9» και στο «10», όμως φέτος έχει ένα στάνταρ. Δεν αρχίζει από το «μηδέν» όπως πέρυσι.

Το ρίσκο που παίρνει ο Γιοβάνοβιτς

Ο Παναθηναϊκός φαίνεται έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Γ’ προκριματικού του Conference League. Λογικά μιλώντας, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέχρι τις 4 Αυγούστου, οπότε θα έχει μεγαλύτερη ετοιμότητα. Πάντως, είναι κρίμα να μην έχει στο ρόστερ του έναν ποιοτικό δημιουργικό μέσο, που θα τον βοηθήσει να αξιοποιήσει πλήρως την υπεροχή του στο τερέν. Στην επίθεση, ο Ιωαννίδης δίνει λύσεις, όμως στον «άξονα» η έλλειψη ενός Γκατσίνοβιτς ή έστω ενός Βιγιαφάνιες, είναι αισθητή.

Σίγουρα, ο Ιβάν ξέρει καλύτερα και έχει κερδίσει το δικαίωμα να αποφασίζει στο τάιμινγκ που κρίνει κατάλληλο. Πρέπει όμως να σημειώσουμε αυτό που βλέπουμε στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός πείθει ότι θα παρουσιαστεί ανταγωνιστικός, αλλά η αναβάθμιση του, η διεκδίκηση πιο υψηλών στόχων, ο πρωταθλητισμός, χρειάζονται δύο… παικταράδες στο «10» και στο «9». Τότε, πραγματικά θα μπορέσουμε να δούμε μετά από χρόνια έναν κανονικό Παναθηναϊκό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News