Παναθηναϊκός: Η Σλάβια να μην γίνει… Γκαμπάλα

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την ευρωπαϊκή εβδομάδα της κρίσης για τον Παναθηναϊκό και την αναγκαιότητα να μην αρχίσουν να σκέφτονται οι «πράσινοι» σαν… Ελληναράδες!

Το μέγεθος και η ιστορία του Παναθηναϊκού συχνά λειτουργούν ως παραμορφωτικός φακός για τη δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Γιατί ένα ποδοσφαιρικό εγχείρημα που υπό κανονικές συνθήκες θα κρινόταν με μεγαλύτερη επιείκεια, ακριβώς επειδή σχετίζεται με το Τριφύλλι, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν κατακόρυφα.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε στην κυριολεξία από το μηδέν πριν ένα χρόνο, για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα του επιτρέψει μακροπρόθεσμα να επανέρθει στη θέση που του αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως, επειδή το άθλημα έχει εξελιχτεί πάρα πολύ, οι ανταγωνιστές έχουν ισχυροποιηθεί και ο Σύλλογος επί μία πενταετία απείχε από τα δρώμενα, υπάρχει ένα χάσμα που δεν κλείνει εύκολα. Ούτε καλύπτεται με… μαγικές συνταγές.

Ο Γιοβάνοβιτς σεβόμενος με τις αρχές του ποδοσφαίρου και με την πλήρη στήριξη του Γιάννη Αλαφούζου, «κατασκευάζει» ένα οικοδόμημα που θα έχει γερά θεμέλια και θα ανυψωθεί. Δυστυχώς, η ανύψωση χρειάζεται χρόνο και θα συναντήσει εμπόδια. Τα οποία θα ξεπεραστούν, αλλά όχι χωρίς κόπο και χωρίς… πόνο.

Παναθηναϊκός και Γιοβάνοβιτς έχουν να καλύψουν ένα χάσμα που δεν κλείνει εύκολα, ούτε καλύπτεται με… μαγικές συνταγές!

Με την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Πράγα, πλέον ο Παναθηναϊκός δεν είναι φαβορί για την πρόκριση. Εξυπακούεται ότι πιθανός αποκλεισμός από τη Σλάβια θα συνιστά αποτυχία, αφού ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να χαίρεται απλώς για τη συμμετοχή στον Γ’ προκριματικό γύρο του Conference League.

Η Σλάβια έχει το «πάνω χέρι»

Ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς, η αποτυχία ορίζεται με βάση τον πήχη που έθεσε ο Γιοβάνοβιτς. Όχι λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα. Την τελευταία πενταετία, η Σλάβια έχει παρουσία με συνέπεια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: έπαιξε στους ομίλους του Champions League, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Europa League και του Conference League. Στο ίδιο τάιμινγκ, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν πουθενά…

Την τελευταία πενταετία, η Σλάβια έχει τον ίδιο προπονητή, έχει έναν «κορμό» στο ρόστερ και έχει οργανώσει το δίκτυο σκάουτινγκ για να αναπληρώσει άμεσα και με ασφάλεια τις ακριβές πωλήσεις της. Όσο για τον Παναθηναϊκό, πορευόταν στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα…

Ο Γιοβάνοβιτς είναι η εγγύηση

Οπότε, η σύγκριση της λειτουργίας των δύο οργανισμών, μας δίνει και την απάντηση για το αν είναι εύκολο για το Τριφύλλι να προκριθεί στα Play Off. Δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε ότι κάποιος κάνει κάτι καλύτερα από εμάς. Είναι λάθος να σκεφτόμαστε σαν… Ελληναράδες και να επικαλούμαστε το ένδοξο παρελθόν του Συλλόγου, για να ωραιοποιούμε την αλήθεια και να αρνούμαστε να την αντικρίσουμε κατάματα.

To σημαντικό είναι ότι αυτοί που αποφασίζουν στον Παναθηναϊκό, ξέρουν. Ο Γιοβάνοβιτς έχει άμεση αντίληψη πως η περσινή αγωνιστική υπέρβαση στο τέλος της σεζόν, δεν καμουφλάρει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις. Για αυτό και έχει «προσγειώσει» τους πάντες και δεν έθεσε ως στόχο τη διεκδίκηση του τίτλου, αλλά να καταφέρει ο Παναθηναϊκός να συνηθίσει ξανά στον πρωταθλητισμό.

Εν κατακλείδι, εννοείται πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια για να προκριθεί και να ανατρέψει το 2-0 της Πράγας. Όμως, ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από τη Σλάβια, δεν πρέπει να έχει την ίδια επίδραση που είχε η Γκαμπάλα το 2014. Ο «πράσινος» οργανισμός επιβάλλεται να μην παρασυρθεί και να λειτουργήσει ψύχραιμα και ώριμα: η ομάδα να ενισχυθεί εκεί που έχει ανάγκη και να συνεχίζει να εξελίσσεται.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News