Παναθηναϊκός – Σλάβια Πράγας: Εφεδρείες και διαιτησία έφεραν τον αποκλεισμό

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει το 1-1 του Παναθηναϊκού με τη Σλάβια, την τεράστια προσπάθεια των «πράσινων» και την υπέρβαση που θα ερχόταν με μεγαλύτερο βάθος και… καλύτερες διαιτησίες!

Ευρώπη ήταν και πάει για τον Παναθηναϊκό… Πολύ σύντομα, είναι η αλήθεια, αφού στην επιστροφή του στις διεθνείς διοργανώσεις μετά από πέντε χρόνια, έπαιξε μόνο δύο παιχνίδια και από τις αρχές Αυγούστου, αποκλείστηκε. Η ισοπαλία 1-1 με τη Σλάβια Πράγας στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και η ήττα με 2-0 στο «Fortuna Arena», καταδίκασαν τον Παναθηναϊκό να περιοριστεί πρόωρα στις εγχώριες υποχρεώσεις του.

Ο αποκλεισμός πονάει για το Τριφύλλι και αποτελεί ένα πισωγύρισμα. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες είχαν τονίσει ξεκάθαρα πως ο στόχος ήταν η πρόκριση στους ομίλους και αυτός ο στόχος χάθηκε. Άρα, στο πρώτο «πρέπει» της σεζόν, οι «πράσινοι» απέτυχαν, χωρίς δικαιολογίες και φιουριτούρες.

Φυσικά, κάθε αποτέλεσμα χρειάζεται την ανάλογη ανάλυση. Στην προκειμένη, τα πράγματα είναι απλά. Αφενός, ο διαιτητής Μπουκέ στην Πράγα και ο διαιτητής Μπανκς στην Αθήνα «χειρούργησαν» τον Παναθηναϊκό σε κομβικές φάσεις. Αποβολή-εφεύρεση του Παλάσιος που διατάραξε τις ισορροπίες στο πρώτο ματς, άρνηση υπόδειξης πέναλτι σε γκρέμισμα του Σένκεφελντ από τον Μάντους στη ρεβάνς, που θα σήμαινε την αποβολή του Τσέχου γιατί είχε κίτρινη. Όποιος αρνείται να τα δει και να τα λάβει υπόψη του στη σούμα, απλώς εθελοτυφλεί.

Αφετέρου, όταν ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε φρεσκάρισμα και ποιότητα από τον πάγκο, ο Γιοβάνοβιτς βρήκε… τον Καμπετσή. Σαφώς, δεν φταίει το παιδί. Ο Γιοβάνοβιτς ρίσκαρε με την χρησιμοποίηση ενός παίκτη που πέρυσι τον έκοψε και φέτος δεν τον υπολογίζει και το πλήρωσε. Ο Καμπετσής έχει ταλέντο, αλλά ουδέποτε απέκτησε την πνευματική επάρκεια να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο. Εξ’ ου και τα ανόητα φάουλ που υπέπεσε μετά την είσοδο του στο ματς, αλλά και η τραγική επιλογή να πασάρει στον Μπρινιόλι χωρίς να βλέπει, έφερε την ισοφάριση…

Μετά το 1-0, ο Παναθηναϊκός δεν είχε δυνάμεις να συνεχίσει στό ίδιο τέμπο. Εκεί, κόστισε η έλλειψη ικανών παικτών, οι οποίοι θα έρχονταν από τον πάγκο. Η ομάδα είχε μικρό ροτέισον για αυτό το ματς και εκ του αποτελέσματος της κόστισε…

Όλα για όλα από την αρχή

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε να μην κρατήσει εφεδρείες και διεκδίκησε από την αρχή μεγαλύτερη επιθετικότητα και δημιουργία. Γιατί η απόφαση του Σέρβου να αρχίσει στην ενδεκάδα τους Σπόραρ και Αλεξανδρόπουλο, ενείχε το ρίσκο πως οι δύο παίκτες δεν είναι έτοιμοι για ένα ανταγωνιστικό 90λεπτο. Όμως, ο Παναθηναϊκός δεν είχε την πολυτέλεια να περιμένει, μετά το 2-0 της Πράγας.

Ο Γιοβάνοβιτς εφάρμοσε το σύστημα 4-3-3, με τον Μπρινιόλι στην εστία, τους Κώτσιρα, Σένεκφελντ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ στην τετράδα της άμυνας, τους Ρούμπεν, Τσέριν και Αλεξανδρόπουλο στην τριάδα του «άξονα», ο Βαγιαννίδης και ο Αϊτόρ ήταν οι δύο εξτρέμ και ο Σπόραρ ο μοναδικός προωθημένος.

Το καθαρό μυαλό στην τελική δεν υπήρξε

Η απόδοση του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο δικαίωσε τις επιλογές του Γιοβάνοβιτς. Με εξαίρεση την ευκαιρία του Ντούντερα στο 32’, η Σλάβια στην κυριολεξία περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο. Το σύνολο του Γιοβάνοβιτς κυριάρχησε, έλεγξε το τέμπο και του μόνο που του ελλειψε ήταν το γκολ.

Δυστυχώς, ο ποδοσφαιριστής για τον οποίο δαπανήθηκαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να λύσει το πρόβλημα στο σκοράρισμα, δεν άρχισε την απόσβεση. Ο Άντραζ Σπόραρ σε δύο περιπτώσεις, έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και μετά πάνω στον Μάντους. Παράλληλα, ο Αϊτόρ σε δική του διπλή ευκαιρία, δεν μπόρεσε να εκτελέσει τον Μάντους. Εκτός από τις καθαρές ευκαιρίες, οι «πράσινοι» δημιούργησαν απειλητικές προϋποθέσεις και σε άλλες φάσεις, αλλά δεν είχαν σωστές τελικές επιλογές.

Ο Μπανκς στα… χνάρια του Μπουκέ

Όμως, στο τέλος της ημέρας, η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν οι υποδείξεις των διαιτητών. Στην Πράγα, ο Γάλλος Μπουκέ ανακάλυψε αποβολή του Παλάσιος σε μία φάση που ο Αργεντινός δεν έπρεπε να τιμωρηθεί. Όμως αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη για «θέατρο», το ρου ματς άλλαξε και η Σλάβια νίκησε 2-0. Ενώ ο Παναθηναϊκός έχασε τον πιο απειλητικό ποδοσφαιριστή του. 

Στην Αθήνα, ο Άγγλος ρέφερι Μπανκς έκλεισε τα μάτια στην… κατεδάφιση του Σένκεφελντ από τον Μάντους.

Ένα… γκρέμισμα, που έπρεπε να υποδειχθεί πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού και θα σήμαινε την αποβολή του Τσέχου γκολκίπερ με δεύτερη κίτρινη. Γιατί ο Μάντους είχε «κιτρινιστεί» νωρίτερα για μαρκάρισμα στον Σπόραρ. Αυτές οι δύο υποδείξεις έκαναν τη διαφορά και έφεραν τη Σλάβια στην pole position για την πρόκριση…

Ο Σπόραρ αναπτέρωσε τις ελπίδες

Ο Σπόραρ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στο πρώτο ημίχρονο, όμως το έπραξε στο δεύτερο! Στο 58’ ο Χουάνκαρ σέντραρε από αριστερά και ο Σλοβένος βρέθηκε σε θέση βολής και αυτή τη φορά, δεν αστόχησε! Ο Σπόραρ με προβολή στον αέρα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έβαλε… φωτιά στη Λεωφόρο! Οι εξέδρες κόχλαζαν και μετέδωσαν ενέργεια στους καταπονημένους παίκτες του Γιοβάνοβιτς.

Όμως, η αύρα και η ώθηση του κόσμου, δεν έφταναν για την αναπλήρωση της ενέργειας. Αλεξανδρόπουλος, Τσέριν, Αϊτόρ δεν είχαν αντοχές για να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο, ενώ ο Τρπισόβσκι έβαζε ξεκούραστους και έμπειρους, οι οποίοι τον βοήθησαν να γυρίσει το παιχνίδι. Γιατί αντί η Σλάβια, να καταρρεύσει, είχε τον τρόπο να κρατήσει τον ρυθμό.

Εντέλει, η Σλάβια ισοφάρισε με την επιπολαιότητα του Καμπετσή, που έδωσε στον Γιουρίτσκα έτοιμο γκολ. Όμως, ο Παναθηναϊκός έχασε την πρόκριση, αλλά δεν πρέπει να χάσει το μυαλό του. Το σχέδιο του Γιοβάνοβιτς παρά την αντιξοότητα και τα όποια λάθη, αφήνει υποσχέσεις και πρέπει να υποστηριχτεί. Το πάθημα επιβάλλεται να γίνει μάθημα και η ομάδα στην επόμενη ευκαιρία της, θα είναι έτοιμη για να προχωρήσει.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News