Παναθηναϊκός: Ένας αποκλεισμός που γέννησε προσδοκίες για πρωταθλητισμό!

Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε πρόωρα από την Ευρώπη, όμως έδειξε πως έχει τις προδιαγραφές για να κλείσει την ψαλίδα από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου. Με μία βασική προϋπόθεση…

Πάντα ένας αποκλεισμός ενοχλεί… Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και για οποιαδήποτε διοργάνωση! Αυτό δεν αμφισβητείται, ούτε η ενόχληση μικραίνει επειδή κατά ένα μεγάλο μέρος, τα αίτια σχετίζονται με τη διαιτησία και όχι τόσο με τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός περιορίζεται στις εγχώριες υποχρεώσεις από τις 11 Αυγούστου και πρόκειται για ένα άσχημο γεγονός. Γιατί ο στόχος ήταν τουλάχιστον η πρόκριση στους ομίλους του Conference League, παρότι αντικειμενικά ο βαθμός δυσκολίας ήταν σημαντικός. Ωστόσο, για να μην εθελοτυφλούμε, αποστολή δεν εξετελέσθη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα και εναπόκειται στους ανθρώπους της ομάδας να εξετάσουν τα πως και για τα γιατί, για να πάρουν τα κατάλληλα μαθήματα.

Περαιτέρω, η ανάγνωση των δύο παιχνιδιών έχει και μία ερμηνεία. Με αμιγώς ποδοσφαιρικά κριτήρια, ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει με πρωτοβουλία, να επιβάλλει το τέμπο του και να απειλήσει έναν ισχυρό αντίπαλο. Δεν φοβήθηκε τη Σλάβια, δεν την περίμενε, τη στρίμωξε στη γωνία, αλλά του στοίχησαν οι λεπτομέρειες.

Ένα αντεπιχείρημα είναι ότι 60 λεπτά δεν αρκούν, αφού ένα ματς διαρκεί 90’. Βέβαια, αφενός είναι νωρίς και θα ήταν παράλογο ο Παναθηναϊκός να μπορεί να φορτσάρει στο μάξιμουμ από τώρα. Αφετέρου, καμία ομάδα στον πλανήτη δεν μπορεί να έχει την ίδια ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, μόνο όταν η διαφορά δυναμικότητας είναι τεράστια ή όταν μιλάμε για τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές εκδόσεις της ιστορίας…

O πρωταθλητισμός στην πραγματική βάση του

Όποιος είδε τον Παναθηναϊκό εναντίον της Σλάβια και δεν του άφησε μία γλυκιά αίσθηση, μία παρακαταθήκη πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξέλιξης, μάλλον δεν είδε το ματς. Για το πρωτάθλημα, ο διακηρυγμένος στόχος του Γιοβάνοβιτς είναι η πορεία πρωταθλητισμού.

Να μάθει ξανά το ρόστερ του Τριφυλλιού να νικάει, να ζει με την πίεση, να ανταπεξέρχεται στις αντιξοότητες. Μία εκπαίδευση που αν οι «πράσινοι» τη λάβουν ξανά, τότε θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τον τίτλο της Super League.

Είναι προφανές ότι αυτός ο Παναθηναϊκός γεννά προσδοκίες για πρωταθλητισμό. Όχι για να εκκινήσει τη σεζόν ως φαβορί για την πρωτιά, ούτε ως ισότιμος συνδιεκδικητής του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ. Ακόμα απέχει από αυτό το σημείο. Όμως, έχει τις προϋποθέσεις για να ξανακάνει κλείσει την ψαλίδα.

Φυσικά, το κλείσιμο εξαρτάται από την ενίσχυση του δυναμικού. Ο Παναθηναϊκός έχει μία άκρως ανταγωνιστική ενδεκάδα, αλλά δεν έχει εξίσου ποιοτικές εναλλακτικές. Μία κατάσταση που υπάρχει χρόνος να αλλάξει. Όχι ανεξάντλητος χρόνος, αλλά επαρκής.

Ο Γιοβάνοβιτς πρέπει να βρει τους παίκτες που θα διευρύνουν το ροτέισον του και του παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό των παιχνιδιών και στις παρεμβάσεις του στα ματς.

Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι η πρόθεση της διοίκησης να φέρει στο Κορωπί παίκτες από το «πάνω ράφι» της αγοράς. Γιατί ο Μπερνάρντ Ντουάρτε συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία. Ποδοσφαιριστής της αξίας του Μπερνάρντ δεν αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στη Super League, πόσο μάλλον στην ηλικία των 29 ετών. Μία προσπάθεια ενίσχυσης που καταδεικνύει ότι όλοι στο Τριφύλλι στοχεύουν στον πρωταθλητισμό…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News