Παναθηναϊκός-Ιωνικός: Με ασίστ του… Μπερνάρντ, ένα και να «καίει»… τον Σιδηρόπουλο

Eurokinissi

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την αύρα που έφερε στη Λεωφόρο η μεταγραφή του Μπερνάρντ, τον Παναθηναϊκό που έκανε τη δουλειά του με το 1-0 επί του Ιωνικού χωρίς να εντυπωσιάσει και τον Σιδηρόπουλο που ήταν σαν μην πέρασε μια μέρα.

Οι προσδοκίες που υπήρχαν πριν από τη σέντρα για γκολ και θέαμα, δεν δικαιώθηκαν στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν εντυπωσιακός, δεν επανέλαβε τα στάνταρ απόδοσης που είχε με τη Σλάβια Πράγας, αλλά με το 1-0 επί του Ιωνικού πέτυχε τον στόχο του. Άρχισε ιδανικά το πρωτάθλημα, απέφυγε τις παγίδες και κέρδισε χρόνο για να βελτιωθεί και να ενσωματώσει τις μεταγραφές του ακόμα περισσότερο στο σχέδιο του Γιοβάνοβιτς.

Είναι εμφανές ότι οι ελλείψεις στον μεσοεπιθετικό χώρο, κοστίζουν. Ακόμα και στο πιο χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, αφού ο Ιωνικός δεν είχε την ποιότητα και τις επιλογές της Σλάβια. Ωστόσο, αντίστοιχα ο Γιοβάνοβιτς δεν είχε τις επιλογές για να αλλάξει πρόσωπα στην επίθεση του.

Για αυτό ο Σέρβος περιμένει τον Μπερνάρντ, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα. Η ανακοίνωση της μεταγραφής του σκόρπισε ντελίριο ενθουσιασμού στον κόσμο, ο οποίος περιμένει τον Βραζιλιάνο σαν… όαση στην έρημο της μικρής δημιουργίας.

Ο Ιωνικός αποδείχτηκε ένας σκληροτράχηλος αντίπαλος, παρά γις εκτιμήσεις περί του αντιθέτου και θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα, εάν ο Μάντζης δεν αστοχούσε στο ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Μπρινιόλι. Με δεδομένη την εικόνα του Παναθηναϊκού, θα έμοιαζε δύσκολο να βρει δύο τέρματα και να γυρίσει το σκορ.

Από την άλλη, ο Σιδηρόπουλος, ήταν ο κλασικός Σιδηρόπουλος. Υπέδειξε το πέναλτι, αφού δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, όμως στον πειθαρχικό έλεγχο τα έκανε μαντάρα. Ανέχτηκε τα σκλήρά μαρκαρίσματα των παικτών του Ιωνικού, δεν έδειξε κάρτες και άφησε τους «πράσινους» έρμαια στο αντιαθλητικό παιχνίδι των φιλοξενούμενων. Το αποκορύφωμα ήταν το πάτημα του Τσέριν από τον Ρομάο, που ο ρέφερι από τη Δωδεκάνησο δεν είδε το παραμικρό. Ή όταν ο Τσιγκρίνσκι αγκάλιασε τον Σπόραρ, αλλά για τον Σιδηρόπουλο ήταν να μην συνέβη τίποτα.

Η έκπληξη της ενδεκάδας

Η ανακοίνωση της ενδεκάδας έκρυβε μία μικρή έκπληξη. Διότι ο Γιοβάνοβιτς προτίμησε να αρχίσει στη μεσαία γραμμή τον Κουρμπέλη αντί του Αλεξανδρόπουλου. Ο νεαρός μέσος έμεινε στον πάγκο, αφού ο Σέρβος έκρινε ότι ο αρχηγός ταίριαζε περισσότερο στο πλάνο του.

Στο σύστημα δεν σημειώθηκε έκπληξη: ο Ιβάν διατήρησε το 4-3-3. Ο Μπρινιόλι υπερασπίστηκε την εστία, την τετράδα της άμυνας επάνδρωσαν οι Κώτσιρας, Σάρλια, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, μαζί με τον Κουρμπέλη άρχισαν στον «άξονα» οι Ρούμπεν και Τσέριν και στην επίθεση, οι Παλάσιος και Αϊτόρ ήταν οι δύο εξτρέμ και ο Σπόραρ ο μοναδικός προωθημένος.

Καλοδέχτηκαν τον Μπερνάρντ πριν έρθει!

Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί… Δέκα λεπτά πριν από τη σέντρα, η ΠΑΕ ανακοίνωσε από τα μεγάφωνα την απόκτηση του Μπερνάρντ Ντουάρτε. Η οριστικοποίηση της μεταγραφής του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού, ενθουσίασε τους θεατές, οι οποίοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Αφενός, επειδή ένας τόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής θα φορέσει την πράσινη φανέλα.

Αφετέρου, το «γιατί;» φάνηκε στο τερέν λίγο αργότερα. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στη δημιουργία έξω από την περιοχή του Ιωνικού και ο Μπερνάρντ έχει την ποιότητα να τις λύσει. Κακά τα ψέματα, η ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς υστέρησε πάρα πολύ στην οργάνωση…

Κακός στη δημιουργία, βρήκε άκρη στο γκολ

Πάντως, η λιακάδα από την ανακοίνωση του Μπερνάρντ, μετατράπηκε σε συννεφιά με τον τραυματισμό του Μάγκνουσον. Ο Ισλανός στόπερ αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον προσαγωγό μετά το 25’ και άφησε τη θέση του στον Πούγγουρα.

Ο Παναθηναϊκός που φιλοδοξούσε να παίξει με βασικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας τους Σένκεφελντ και Μάγκνουσον, κατέληξε πριν το τέλος του ημιχρόνου με τους Πούγγουρα και Σάρλια. Και αποδείχτηκε πως η υπαναχώρηση του αρχικού σχεδίου, να αποκτηθεί και ένας τρίτος εν δυνάμει βασικός στόπερ, κακώς εγκαταλείφθηκε…

Εν τέλει, παρά το κακό δημιουργικά ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. Ο Ρούμπεν πάσαρε από δεξιά, ο Αϊτόρ βρήκε ελάχιστα τη μπάλα που έφτασε στον Σπόραρ, αυτός πέρασε τον αντίπαλο αμυντικό, μετά τον Χουτεσιώτη, ο οποίος τον ανέτρεψε και ο διαιτητής Σιδηρόπουλος υπέδειξε το πέναλτι. Ο Αϊτόρ ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε!

Συντήρηση και ντεμπούτο του Βέρμπιτς

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ πιο συντηρητικός. Φανερά, προσπάθησε να προστατεύσει το προβάδισμα του και με υπομονή, να περιμένει μήπως ο Ιωνικός ανέβει απερίσκεπτα στο γήπεδο για να ισοφαρίσει. Η τακτική δεν δικαιώθηκε, αφού η ομάδα της Νίκαιας δεν επιχείρησε να παίξει ψηλά και ήλπιζε να αναζητήσει την ισοφάριση σε κάποια ευκαιρία. Αλλά, σίγουρα χωρίς το παραμικρό ρίσκο.

Στα αξιοσημείωτα, ήταν το ντεμπούτο του Μπέντζαμιν Βέρμπιτς. Ο Σλοβένος μπήκε στο παιχνίδι, αλλά έδειξε πως τουλάχιστον σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται να μεταμορφωθεί εντυπωσιακά και να βοηθήσει. Ο 28χρονος εξτρέμ θέλει τον χρόνο του και θα βρει τα πατήματα του.

Κατά τ’ άλλα, η μικρή χρησιμοποίηση του Αλεξανδρόπουλου ενέχει μία απορία. Γιατί ο διεθνής αμυντικός χαφ είναι ο μόνος που έχει ενέργεια, την κάθετη κίνηση και μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό στη δημιουργία.

Ο Παναθηναϊκός κρατάει τη νίκη και πετάει όλα τα υπόλοιπα. Και σίγουρα, έχει πολλά να προβληματιστεί. Γιατί αν την επόμενη Κυριακή στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ, θα έχει δύσκολο έργο. Εκεί που πρέπει να δείξει εάν έχει ξεπεράσει το σύνδρομο των εκτός έδρας αναμετρήσεων…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News