Παναθηναϊκός: Το φόβητρο και ο άφοβος

Eurokinissi

Ο Αϊτόρ φοβίζει τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού με τα επιτεύγματα του στο χορτάρι και ο Γιοβάνοβιτς δεν φοβάται να ρισκάρει αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τους βασικούς.

Όταν ένας ποδοσφαιριστής «μιλάει» με τις πράξεις του στο χορτάρι, είναι εύκολο να τον εγκωμιάσεις. Για τον Αϊτόρ, δεν χρειάζεται να γράψεις πολλά. Σκόραρε τρία γκολ, τα δύο με εκτελέσεις φάουλ και οδηγεί τον Παναθηναϊκό στην κορυφή, με το απόλυτο των ισάριθμων νικών στις πρώτες πέντε αγωνιστικές.

Ένα 5Χ5 που εν μέρει έχει και μία ιδιαιτερότητα: το Τριφύλλι έχει παίξει τα τέσσερα ματς στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και μόλις ένα στην επαρχία, στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ. Ο Γιοβάνοβιτς το επισήμανε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, χωρίς να νοιάζεται που η επισήμανση του… ξεθώριασε κάπως το επίτευγμα της ομάδας του.

Ανεξάρτητα από την έδρα, ο Αϊτόρ είναι καταλύτης για το νικηφόρο σερί του Παναθηναϊκού. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός έχει σκοράρει τα πέντε από τα εννιά γκολ του Παναθηναϊκού. Έχει δημιουργήσει τα άλλα δύο, με ασίστ στον Σπόραρ και στον Βέρμπιτς, ενώ από δική του πάσα ο Γκάνεα βγήκε σε θέση βολής και κέρδισε το πέναλτι απέναντι στην ΑΕΚ.

Συνεπώς, ο Αϊτόρ έχει άμεση συμμετοχή στα εφτά από τα εννιά γκολ και εμπλέκεται και στο όγδοο, αν και δεν αποτυπώνεται στατιστικά. Αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή παρουσία για τον πιο άτυπο MVP του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής. Το μόνο τέρμα στο οποίο δεν υπάρχει στη φάση, είναι το 0-1 του Παναθηναϊκού επί του ΟΦΗ, με τη μεγάλη πάσα του Ρούμπεν στον Παλάσιος και το ωραίο τελείωμα του Αργεντινού.

O Γιοβάνοβιτς είναι ένας στους χίλιους προπονητές

Ο Αϊτόρ κάνει πράματα και θάματα, όμως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν ακολούθησε τη πεπατημένη που οι 999 στους 1.000 προπονητές θα ακολουθούσαν στη θέση του. Ο Σέρβος προπονητής έχει τόση εμπιστοσύνη στη δουλειά του στον Παναθηναϊκό, ώστε δεν διστάζει να αφήνει εκτός τους βασικούς του, επειδή εκτιμά ότι οι αναπληρωματικοί (και κατώτεροι με ποιοτικά κριτήρια) έχουν περισσότερο ρυθμό και αξίζουν να παίξουν.

Για ακόμα ένα παιχνίδι, ο Ιβάν δεν βιάστηκε να επαναφέρει στην ενδεκάδα τους Σένκεφελντ και Μάγκνουσον στο κέντρο της άμυνας και τον Χουάνκαρ στο αριστερό άκρο. Ο Ιβάν εμπιστεύτηκε τους Πούγγουρα, Σάρλια και Γκάνεα, επιβραβεύοντας και την καλή απόδοση τους. Μία επιλογή που παράλληλα, επιβάλλει δικαιοσύνη και ισονομία στα αποδυτήρια. Γιατί όλοι ξέρουν πως είναι καλοί, τότε θα παίξουν και θα παίζουν για όσο είναι καλοί.

Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του Γιοβάνοβιτς, θα έσπευδε να χρησιμοποιήσει στην ενδεκάδα τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή, την πιο ηχηρή μεταγραφή, αμέσως μόλις ο παίκτης ήταν έτοιμος ιατρικά. Ωστόσο, ο Γιοβάνοβιτς δεν πιέζει τον Μπερνάρ. Τον εντάσσει σταδιακά στο ροτέισον, για να πάρει περισσότερες βοήθειες σε βάθος χρόνου. Ο Βραζιλιάνος έπαιζε 12 λεπτά με την ΑΕΚ, 45 λεπτά με τον ΠΑΣ Γιάννινα και με τον ΠΑΟΚ θα μπορεί να ανταποκριθεί σε 90λεπτο.

Δεν είναι αυτονόητες οι αποφάσεις του Γιοβάνοβιτς. Το αντίθετο, είναι δύσκολες στη λήψη και στην υλοποίηση τους. Αλλά ο Σέρβος νιώθει αυτοπεποίθηση και εμπιστεύεται το δυναμικό του πως θα τον δικαιώσει. Εκ των αποτελεσμάτων, η διαχείριση του αποδεικνύεται η ενδεδειγμένη..

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News