Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς πήρε τη θέση των… Λουτσέσκου και Μαρτίνς

Eurokinissi

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με σταθερές και απολαμβάνει τους καρπούς της δουλειάς ενός έτους, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια Λουτσέσκου και Μαρτίνς σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Το ποδόσφαιρο έχει την ιδιαιτερότητα να εναλλάσσει τις καταστάσεις και τα συναισθήματα. Γιατί η ζωή στο άθλημα κάνει κύκλους. Εκεί που βρίσκεται σήμερα ένας παίκτης ή μία ομάδα, αύριο θα έρθει κάποιος άλλος. Με τη διαδρομή από τα ψηλά στα χαμηλά και τούμπαλιν, να είναι αδιάκοπη.

Την Κυριακή στην Τούμπα τέθηκαν αντιμέτωποι δύο από τους καλύτερους προπονητές που εργάζονται στην Ελλάδα: ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Στην έκτη μονομαχία τους σε περίπου δώδεκα μήνες, νικητής αναδείχτηκε ο Σέρβος με το μεταξύ τους άτυπο σκορ να είναι ισόπαλο 3-3. Ωστόσο, το στατιστικό έχει μικρή σημασία.

Η μεγάλη εικόνα αφορά τις δουλειές τους. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει φέρει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του πρωταθλήματος, έχοντας το απόλυτο 6Χ6 με 18 βαθμούς. Αντίθετα, η ανανέωση που επιχειρεί ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ δεν επιτυγχάνεται προς ώρας, χωρίς το σύνολο των ευθυνών να βαραίνει τον Ρουμάνο.

Το αντίθετο πρόσημο στις δουλειές

Για να επανέρθουμε στην αρχική σκέψη, ας σκεφτούμε ένα χρόνο πριν, υπό ποιες συνθήκες συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι δύο προπονητές στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Τότε ο ΠΑΟΚ επικράτησε 3-1 του Παναθηναϊκού και του έδειχνε πως η μεταξύ τους αγωνιστική διαφορά είναι αξιοσημείωτη. Παρότι στο τερέν οι «πράσινοι» ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες, εντούτοις οι «ασπρόμαυροι» είχαν την υπεροχή και έδειχναν να βρίσκονται ένα επίπεδο ψηλότερα.

Το τι μεσολάβησε, είναι γνωστό σε όλους. Ο Γιοβάνοβιτς δούλεψε μεθοδικά, οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Κυπέλλου και στην επιστροφή στην Ευρώπη και τώρα τον έχει πρώτο και καλύτερο. Ο Λουτσέσκου «υπέγραψε» μία σοβαρή πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι τα προημιτελικά του Conference League, έχασε το Κύπελλο στον τελικό του ΟΑΚΑ και στο πρωτάθλημα πήρε μεν τη δεύτερη θέση, αλλά η ομάδα του κατάρρευσε στα Play Offs και σώθηκε από την… προίκα που είχε από την κανονική διάρκεια.

Κοινώς, τα πρόσημα στις δουλειές των δύο προπονητών ήταν αντίθετα. Ο Ιβάν άρχισε ουσιαστικά από το «μηδέν» και διαρκώς εξελίσσει το έργο του. Ο Ραζβάν παρέλαβε ένα ανταγωνιστικό πρότζεκτ με σοβαρά ελαττώματα και παρά τις πρόσκαιρες επιτυχίες, δεν κατόρθωσε να το διασώσει.

Η παρακαταθήκη που έχει ο Γιοβάνοβιτς

Τώρα, ο Γιοβάνοβιτς έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους με παρακαταθήκη τη δουλειά ενός έτους. Η οποία του δίνει το πλεονέκτημα στην προσέγγιση και στη διαχείριση ενός παιχνιδιού. Όπως φάνηκε την Κυριακή, ο Παναθηναϊκός επικράτησε του ΠΑΟΚ επειδή είχε μεγαλύτερη συνέπεια και διάρκεια ως σύνολο και όχι μερικά ξεσπάσματα.

Ο Ιβάν αυτή την εποχή, βρίσκεται στη θέση που είχε ο Ραζβάν πριν ένα χρόνο. Ή ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, πριν αποχωρήσει. Όταν νικούσε σε παιχνίδια χωρίς να είναι ξεκάθαρα καλύτερος. Αντίστοιχα, ο Λουτσέσκου ξαναζεί την πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ, όταν συμμάζεψε τα ασυμμάζευτα από την αρχή. Το ίδιο ισχύει με τον Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ, ο οποίος προσπαθεί να φτιάξει κάτι ανταγωνιστικό το συντομότερο δυνατό.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News