Παναθηναϊκός: Σκεφτείτε να μην υπήρχε το VAR…

Eurokinissi

Ο Παναθηναϊκός προελαύνει με το 7Χ7, όμως ας πάρουμε μία στιγμή για να αναλογιστούμε πως θα ήταν η κατάσταση εάν δεν υπήρχε η ανασκόπηση των φάσεων. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Το κλίμα ενθουσιασμού που καλλιεργήθηκε πριν το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα, ναι μεν είχε βάση, όμως αποδείχτηκε επικίνδυνο. Διότι τα ματς με την αρκαδική ομάδα παραδοσιακά εξελίσσονται δύσκολα για το Τριφύλλι και το μαρτυρά η στατιστική. Όταν η νίκη βάφεται… πράσινη, στην κυριολεξία αυτό συμβαίνει στο όριο. Σπάνια, ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει τον Αστέρα καθαρά και με άνεση. Με το κυριακάτικο παιχνίδι να επιβεβαιώνει αυτό τον κανόνα, παρότι είχε τις προϋποθέσεις να πάρει άλλη τροπή.

Η νίκη κρίθηκε με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αϊτόρ. Μία παράβαση πέρα για πέρα ολοφάνερη. Την οποία ο διαιτητής Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν είδε στη ροή του 90λεπτου, αλλά σφύριξε επιθετικό φάουλ! Ο Μακεδόνας ρέφερι έκρινε ότι η κλωτσιά του Τζουκάνοβιτς στον Αϊτόρ ήταν επιθετικό φάουλ! Ανήκουστα πράγματα…

Ας αφήσουμε για μία στιγμή το 7Χ7 που έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός και ας αναλογιστούμε κάτι άλλο: ποια θα ήταν η βαθμολογική συγκομιδή χωρίς το VAR; Θα παρέμενε το απόλυτο των 21 βαθμών; Αδύνατο.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, κανένας διαιτητής δεν παρατηρεί τις οφθαλμοφανείς παραβάσεις σε βάρος του Παναθηναϊκού. Πρέπει να μιλήσει αυτός που βρίσκεται στο VAR και να τον καλέσει να ελέγξει τη φάση στο μόνιτορ. Εκεί, ο εκάστοτε ρέφερι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να δει το προφανές και να το καταλογίσει.

Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε στην εξέλιξη του ματς κανένα από τα δύο πέναλτι που κέρδισε απέναντι στην ΑΕΚ. Ούτε κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αντιθέτως, στην Τούμπα υποδείχτηκε αρχικά μία παράβαση στις καθυστερήσεις που δεν συνέβη ποτέ. Παρομοίως εναντίον του Αστέρα. Αν δεν ήταν ο Σιδηρόπουλος (αν είναι δυνατόν…) στο VAR, ο Παπαδόπουλος θα είχε εμείνει στο επιθετικό φάουλ.

Κατά σατανική σύμπτωση, ο Σιδηρόπουλος είχε αναγκάσει τον Παναθηναϊκό σε ήττα στο αντίστοιχο ματς των δύο αντιπάλων στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τον προηγούμενο Ιανουάριο. Λίγες μέρες μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα» που γέμισε χιόνι την Αθήνα. Τότε, ο Αστέρας επικράτησε 1-0 με πέναλτι που υπέπεσε ο Σάντσες στον Σίτο και το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Μπαράλες. Σωστή η απόφαση του Σιδηρόπουλου τότε, ορθώς ανακάλεσε τον Παπαδόπουλο για την κλωτσιά του Τζουκάνοβιτς στον Αϊτόρ.

Για να κλείσουμε τη σκέψη μας, εάν δεν υπήρχε το VAR, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Ίσως ο Παναθηναϊκός να μην είχε καν τρεις νίκες, να μην «έτρεχε» ένα νικηφόρο σερί, να μην ήταν πρώτος. Η εσωστρέφεια θα επικρατούσε, ο κόσμος θα γκρίνιαζε, θα μας έλεγαν «που είναι ο Μπερνάρ;» και ούτω καθεξής. Πάρτε μία στιγμή και σκεφτείτε τι θα ζούσαμε…

Για το αγωνιστικό, δεν έχουμε να σχολιάσουμε πολλά. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλός. Τελεία. Όμως, καμία ομάδα δεν παίζει καλά σε κάθε ματς. Το ζητούμενο είναι να τα νικάει και να παίρνει τους βαθμούς. Αυτό είχε σημασία για τους «πράσινους» του Γιοβάνοβιτς και τα κατάφεραν απέναντι σε έναν σκληροτράχηλο αντίπαλο που είχε σκοπό απλώς να… καταστρέψει και όχι να οικοδομήσει…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News