Παναθηναϊκός: Το ντέρμπι δεν θα κριθεί στην τύχη

Eurokinissi

Η ποδοσφαιρική πραγματικότητα είναι μία: ο Παναθηναϊκός αυτή την εποχή είναι ανώτερος από τον Ολυμπιακό και το παιχνίδι εξαρτάται από την απόδοση του.

Μία από τις φράσεις κλισέ στο ποδόσφαιρο, είναι πως τα ντέρμπι έχουν άλλους… νόμους. Ο ισχυρισμός έχει μία δόση αλήθειας, αλλά δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Γιατί το άθλημα έχει βασικές αρχές που δεν παραβιάζονται.

Μία ομάδα που υπερέχει από μία άλλη, στην πλειονότητα των μεταξύ τους αναμετρήσεων θα τη νικήσει. Το σπορ δίνει περιθώρια στην ασθενέστερη να αποφύγει την ήττα σε μερικές περιπτώσεις, αλλά κατά κανόνα η ισχυρότερη θα πάρει τη μερίδα του λέοντος στις νίκες. Λόγω οργάνωσης, ποιότητας, ταχύτητας.

Οι παίκτες της πιο αδύναμης ομάδας μπορούν να καλύψουν το ντεσαβαντάζ τους τρέχοντας περισσότερο, παλεύοντας περισσότερο, επιστρατεύοντας πάθος και θέληση. Έτσι θα μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες τους για ένα θετικό αποτέλεσμα. Πάλι, η έκβαση της αναμέτρησης δεν εξαρτάται από εκείνους. Πρωτίστως, το σκορ θα κριθεί από τους καλύτερους και κατά πόσο θα αποδώσουν με βάση τις πραγματικές δυνατότητες τους.

Η κατάσταση που μεταβλήθηκε

Όπως ο Παναθηναϊκός τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν κύριος της κατάστασης στα ντέρμπι, επειδή υστερούσε από τους άλλους μεγάλους, έτσι φέτος υπερτερεί. Όχι τόσο στην ποιότητα, γιατί ο Ολυμπιακός έχει σπουδαίους ποδοσφαιριστές, προεξαρχόντων των Χάμες, Ελ Αραμπί. Αλλά, στην οργάνωση, στη δουλειά, στην ομοιογένεια, στη συνοχή. Ο Παναθηναϊκός είναι σύνολο με όλη την έννοια του και δεν στηρίζεται στις μονάδες, όπως ο αιώνιος αντίπαλος του.

Το αποτέλεσμα του κυριακάτικου παιχνιδιού, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τον Παναθηναϊκό. Εάν αποδώσει όπως έχει δείξει, τότε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα νικήσει. Ακόμα και αν ο Ολυμπιακός προηγηθεί στο σκορ. Αν ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτός που πρέπει, τότε θα δώσει δικαιώματα για απώλεια βαθμών.

Επίγνωση και όχι αλαζονεία

Η αναγνώριση της αλήθειας δεν συνεπάγεται αλαζονεία. Έχει σημασία οι παίκτες του Παναθηναϊκού να ξέρουν ότι στην παρούσα φάση υπερέχουν. Εξυπακούεται πως δεν θα νικήσουν αν δεν παίξουν. Πρέπει να αποδείξουν στο χορτάρι της Λεωφόρου πως είναι καλύτεροι από τους «ερυθρόλευκους» και να πανηγυρίσουν την ενδέκατη συνεχόμενη νίκη τους.

Αυτό το συναίσθημα επιβάλλεται να επικρατεί την Κυριακή στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Επίγνωση της κατάστασης, αλλά σεμνότητα και ταπεινότητα. Ο οργανισμός του Τριφυλλιού τώρα μαθαίνει να διαχειρίζεται τον πρωταθλητισμό και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος… παρενεργειών. Εφόσον η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είναι αυτή που πρέπει, τότε το βράδυ της Κυριακής θα βαφτεί… πράσινο!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News